Att grodda frön: Fördelar, risker och tillvägagångssätt

Groddar har hög näringsdensitet. Samtidigt innehåller de bara en liten mängd antinutrienter, vilket främjar upptaget av de näringsämnen de tillhandahåller. Här får du veta hur du själv kan grodda.
Att grodda frön: Fördelar, risker och tillvägagångssätt
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Grodda frön är vegetariska livsmedel som urskiljer sig genom att de är så små. De innehåller viktiga hälsofrämjande näringsämnen och du kan odla dem hemma. Här ska vi berätta allt du behöver veta om dessa näringspackade frön!

Innan vi börjar måste vi understryka hur viktigt det är att du inkluderar grönsaker i din dagliga kost. Dessa produkter bör utgöra stommen i din kost. Läkare har visat att grönsaker är förknippade med tydliga hälsofördelar och de rekommenderar att vi äter minst 5 portioner av dem varje dag.

Hur kan jag grodda frön hemma?

Om du själv vill grodda frön som är ätbara ska du följa anvisningarna nedan.

Detta behöver du:

  • Groddpåse
  • Frön eller hela gryner
Hygien är mycket viktigt om man vill grodda frön.

Du måste blötlägga de frön du vill grodda och fröna måste få solljus för att kunna aktivera klorofyllet.

Grodda frön steg för steg

Det är viktigt att vara noga med hygienen under hela processen för att förhindra spridningen av skadliga bakterier. Av den anledningen rekommenderar vi att du först desinficerar groddpåsarna innan du använder dem.

Som första steg ska du blötlägga fröna eller grynerna. Skölj dem väl och avlägsna eventuella orenheter på utsidan. Därefter kan du lägga dem i en skål med färskt vatten så att de kan börja dra åt sig vätska. Låt dem ligga i blöt i minst 12 timmar.

Efter detta häller du av vattnet. Placera fröna i en glasburk täckt med tyg eller gasväv. För att främja gasutbytet bör du inte försluta öppningen helt. Helst ska du ställa burken något på sned.

Vid den här läget måste du vänta 3 till 5 dagar tills groningen sker. Se till att skålen är placerad på en varm plats där temperaturen ligger runt 35˚C. När groningsprocessen börjar bör du ställa burken på en solig plats. På så vis aktiveras klorofyllet i grönsakerna, vilket gör att de får grönare färg.

För att hålla groddarna färska bör du förvara dem på ett svalt ställe i en försluten, lufttät behållare. Blötlägg dem i vatten innan du äter dem.

Vilka växter kan man grodda frön från?

Det går att odla groddar från alla frön som lämpar sig som mänsklig föda. Oftast begagnar man sig av groningsprocessen för baljväxter, såsom linser, bönor och ärtor. Dessa groddar utvecklar bäst smak.

Det är faktiskt också väldigt många som odlar groddar från sojabönor, rödkål, linser, broccoli och vattenkrasse. Allt du behöver göra är att rusta dig med frön från dessa grönsaker och följa anvisningarna ovan steg för steg.

Olika groddar och deras fördelar och hälsoeffekter

Du får många fördelar från hemlagade groddar. Först och främst är de lätta att få tag på. Dessutom bidrar de till självförsörjning och därigenom till en minskning av det ekologiska fotavtrycket. Därutöver är de mycket billigare än färdiggroddar du kan köpa i matbutiken.

Ur näringssynpunkt är groddar förenade med bättre hälsa, beroende på deras höga halt av antioxidanter. Enligt en studie publicerad i Trends in Pharmacological Sciences leder en regelbunden konsumtion av dessa livsmedel till en minskad produktion av fria radikaler, vilket förebygger hälsoproblem.

Vidare måste vi poängtera att många groddar innehåller C-vitamin. Detta är ett näringsämne som har visat sig kunna förbättra immunfunktionen. Därför rekommenderar läkare att vi dagligen intar detta vitamin för att förhindra utvecklingen av infektionssjukdomar.

Slutligen, tänk på att groddar har en liten mängd antinutrienter, vilket medför en mer effektiv upptagning av de näringsämnen groddarna tillhandahåller. Detta innebär bland annat en minskad risk för malabsorption av järn. Som framgår av forskning publicerad i The Medical Clinics of North America kan en otillräcklig absorption av detta näringsämne orsaka anemi.

Eventuella risker

De främsta riskerna med att äta olika sorters groddar har att göra med metoderna som används för att framställa dem. För att grodda frön måste man tillämpa hygien och desinficering under processen, annars kan följden bli en spridning av farliga bakterier, som exempelvis salmonella.

Faktum är att de huvudsakliga hälsoproblemen förknippade med konsumtionen av hemproducerade groddar är av gastrointestinal natur. Alltså bör man iaktta största möjliga omsorg i det hänseendet.

Man maste grodda frön på rätt sätt för att undvika tarmproblem.
Hygien är väsentlig vid hanteringen av groddar för att förhindra kräkningar, diarré och andra negativa effekter på tarmhälsan.

Hur du kan använda olika groddar i matlagningen

Du kan äta groddarna råa eller kokta. I rått tillstånd passar de bra i sallader och kalla rätter. Om du vill tillaga dem kan du tillsätta dem i wokgrytor och vegetariska rätter eller i grönsakssoppor och krämer.

De är också utmärkta som garnering till ris eller quinoa.

Grodda frön hemma: ett hälsosamt alternativ

Som du ser kan det att grodda frön hemma erbjuda en ypperlig möjlighet för dig att inkorporera mer grönsaker i din kosthållning. Dock är de förbundna med vissa risker, så det är bäst att vara extremt försiktig när man odlar dem hemma.

Visst går det att köpa färdiga groddar i livsmedelsbutiker. Men dessa är som regel väsentligt dyrare, och dessutom inte lika gynnande för det ekologiska fotavtrycket.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Poprac P, Jomova K, Simunkova M, Kollar V, Rhodes CJ, Valko M. Targeting Free Radicals in Oxidative Stress-Related Human Diseases. Trends Pharmacol Sci. 2017 Jul;38(7):592-607. doi: 10.1016/j.tips.2017.04.005. Epub 2017 May 24. PMID: 28551354.
  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211. doi: 10.3390/nu9111211. PMID: 29099763; PMCID: PMC5707683.
  • DeLoughery TG. Iron Deficiency Anemia. Med Clin North Am. 2017 Mar;101(2):319-332. doi: 10.1016/j.mcna.2016.09.004. Epub 2016 Dec 8. PMID: 28189173.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.