Klorofyll - ett fantastiskt naturläkemedel

Klorofyll är en kvinnas bästa vän eftersom det främjar östrogenproduktionen, vilket minskar risken att drabbas av cystor på äggstockarna och reglerar menstruationen. Det hjälper dig även att bli av med vaginala infektioner.
Klorofyll - ett fantastiskt naturläkemedel

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Växtsaft erbjuder några underbara fördelar för den mänskliga kroppen. När blodet absorberar denna gröna vätska ökar din ämnesomsättning samtidigt som den bidrar till att bekämpa sjukdomar, producera nya celler och mycket mer. Vill du lära dig om några av de många fördelarna hos det fantastiska naturläkemedlet klorofyll?

Ordet “klorofyll” kommer från det grekiska ordet “khloros” som betyder ljusgrönt och “phylon” som betyder blad. Det upptäcktes av två franska kemister 1817. Det är det pigment som finns i alla växter och som de behöver för att överleva. Klorofyll är nödvändigt för att de ska kunna utföra sin fotosyntes – processen som producerar syre och druvsocker från vatten, koldioxid och solljus. Det är därför alla växter har åtminstone någon del som är grön till färgen.

En intressant egenskap hos klorofyll är att det har en liknande struktur som blod, med undantag för färgen. (Klorofyll är en magnesiumförening medan blod är en järnförening.) Detta är anledningen till att många tänker på klorofyllet som växters blod.

Klorofyll är en magnesiumförening

Vilka hälsofördelar kan klorofyll erbjuda dig?

Konsumtion av klorofyll kan ge dig några riktigt bra hälsofördelar. Denna “mirakulösa” förening främjar funktionen hos några av dina organ. Låt oss ta en titt på några av dess fördelar:

Avgiftar kroppen och förbättrar syresättningen

Om du regelbundet äter livsmedel med klorofyll tillförs mer syre till blodet, vilket syresätter cellerna mer effektivt. Ju mer syre som flyter genom dina blodkärl, desto bättre renas kroppen. Till exempel har det visat sig att klorofyll förhindrar de negativa effekterna av strålning och även samlar upp och avlägsnar tungmetaller från cellerna.

Och som om inte denna egenskap vore nog rengör det också hela tarmkanalen och förhindrar sjukdomar som cancer. Kolesterolet kan också förbättras eftersom klorofyll kan sänka ohälsosamma triglyceridnivåer.

Bakterier har svårt att överleva i miljöer med mycket syre

Stärker immunförsvaret

Bakterier har svårt att överleva i miljöer med ett överflöd av syre. Som vi redan nämnt ger klorofyll mycket syre till kroppen. Detta är anledningen till att det kan skydda mot skadliga bakterier och sjukdomsframkallande ämnen. Det är också ett kraftfullt neutraliserande medel som förhindrar att andra typer av bakterier börjar frodas i din kropp. Alla som har nedsatt immunförsvar bör utan tvekan införliva mer klorofyll i sin kost för att förebygga sjukdomar. Det rekommenderas till exempel för personer som lider av immunbristsjukdomar, som HIV.

Det snabbar även upp läkningsprocessen hos öppna sår, vilket gör det perfekt för konvalescenspatienter samt de som genomgår invasiva behandlingar som kemoterapi eller dialys.

Förbättrar matsmältningen

Klorofyll är riktigt bra för hela matsmältningssystemet. Det förbättrar funktionen hos tjocktarmen, levern, urinblåsan och magen eftersom det bryter ned och avlägsnar kalciumoxalatstenar. Av den anledningen är det perfekt för alla som lider av gallsten, leverproblem, inflammerad tjocktarm, överproduktion av magsyra, mm.

Gör en grön smoothie

Förebygger cancer

Det kan eliminera skadliga gifter som producerar dödliga sjukdomar, som cancer. Dessa gifter kan komma in i kroppen via maten eller luftföroreningar. Eftersom det innehåller stora mängder av vitaminerna A, C och  E är det en kraftfull antioxidant och en perfekt antiinflammatorisk källa.

Är en kvinnas bästa vän

Klorofyll stimulerar produktionen av östrogen (det “kvinnliga” hormonet), vilket hjälper till att förebygga och behandla cystor på äggstockarna, blodproppar samt oregelbunden, mycket smärtsam, eller kraftig menstruation. Det botar också vaginala infektioner.

Behandlar luftvägsbesvär

Vi har redan nämnt att klorofyll syresätter cellerna. Detta gör det perfekt för personer som lider av luftvägsinfektioner. Det lindrar också förkylningar och hosta.

Hjälper dig att få en friskare mun

Klorofyll kan hjälpa dig att få en fräschare andedräkt. Det kan också behandla parodontit (tandlossning).

Förbättra andedräkten

Vilka är de bästa källorna för klorofyll?

Du behöver inte börja beta på varje växt du ser när du går längs gatan. Du finner klorofyll i alla gröna grönsaker. Men för att dra full nytta av denna kraftfulla gröna vätska bör du framförallt inkludera mer av följande i din kost:

Spenat

Du kommer bli starkare än Karl-Alfred! Spenat är grönsaken med störst klorofyllinnehåll. Det är bäst att äta den rå eller kokt. Börja tillsätta lite spenat i din sallad redan nu.

Andra bladgrönsaker

Visst bör du äta spenat, men glöm inte bort alla de andra bladgrönsakerna, som mangold, sallad, broccoli, kål, sparris och selleri. Du bör alltid äta dem råa om möjligt.

Grönt te

Grönt te har många positiva egenskaper för din hälsa. Det innehåller klorofyll och antioxidanter. Det sänker ditt kolesterol samt hjälper dig att gå ner i vikt eftersom det ökar din ämnesomsättning.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Engel, V. L., & Poggiani, F. (1991). Estudo da concentração de clorofila nas folhas e seu espectro de absorção de luz em função do sombreamento em mudas de quatro espécies florestais nativas. Revista Brasileira De Fisiologia Vegetal.

  • Niemiec, B. A. (2013). Periodontitis. In Veterinary Periodontology. http://doi.org/10.1002/9781118705018.ch5.

  • Zortea K, Franco VC, Francesconi LP, Cereser KM, Lobato MI, Belmonte-de-Abreu PS. Resveratrol Supplementation in Schizophrenia Patients: A Randomized Clinical Trial Evaluating Serum Glucose and Cardiovascular Risk Factors. Nutrients. 2016;8:73.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.