Upptäckt och förebyggande av cystor på äggstockarna

De är oftast utan symtom och upplöses av sig själva. Men det är viktigt att känna igen symtomen när de uppstår och veta hur man behandlar dem om det behövs.
Upptäckt och förebyggande av cystor på äggstockarna
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Cystor på äggstockarna är i allmänhet ett godartat tillstånd hos kvinnor, men trots att de inte utgör någon hälsofara är det bäst att behandla dem snabbt för att undvika komplikationer i framtiden. De uppträder vanligtvis under åren mellan puberteten och klimakteriet, och efter klimakteriet är de ganska ovanliga.

Vad är cystor?

En äggstockscysta är en liten vätskefylld säck som bildas inuti eller utanför en kvinnas äggstock. De förekommer under ägglossningen: en liten follikel bildas på en av de två äggstockarna och bryts ner när ägget mognar och är redo att befruktas. Efter att ägget släppts upplöses denna lilla säck och återabsorberas naturligt av kroppen. Men om säcken av någon anledning kvarstår efter att ägget släppts kan den fyllas med vätska, växa sig större och bilda en cysta.

Vad orsakar cystor?

En kvinna löper en ökad risk att utveckla cystor på äggstockarna om hon har oregelbundna menstruationscykler, genomgår fertilitetsbehandling eller lider av hormonell obalans eller andra genetiska faktorer.

Hur upptäcks cystor på äggstockarna?

Cystor på äggstockarna ger vanligtvis inte några allvarliga symtom, men i vissa fall kan de kännas av genom en skarp smärta i buken under vissa aktiviteter. Och om cystan börjar blöda eller brister orsakar det intensiv smärta. Detta tillstånd måste behandlas snabbt eftersom det kan leda till vaginal blödning. De kan också upptäckas genom smärta precis innan menstruationsperioden inleds eller under samlag.

Andra symtom som kan tyda på förekomsten av en cysta på en äggstock är:

  • Illamående eller kräkningar
  • Ömhet i brösten
  • Viktuppgång
  • Problem med urinering
  • Svullnad av buken eller bäckenregionen
  • Smärta i nedre delen av ryggen eller låren
  • En kombination av smärta, feber och kräkningar

Om du upplever något av dessa symtom är det viktigt att konsultera en läkare som kan utföra en gynekologisk undersökning för att avgöra om det finns cystor på äggstockarna. Om de misstänker att detta är fallet kan det bekräftas med ett ultraljud eller en MRT. Dessutom kan ett blodprov avgöra om cystan behöver tas bort eller inte.

Hur kan cystor på äggstockarna förebyggas?

För att förebygga bildningen av cystor på äggstockarna kommer här är några enkla huskurer och andra rekommendationer.

Upprätthåll en sund diet

Dieten är viktig

För att behandla och förebygga bildandet av cystor på äggstockarna ska din kost helst innehålla fler livsmedel som är rika på fibrer och vatten, vilket minskar buktryck. Utöver detta är det också en bra idé att inkludera livsmedel som har höga halter av vitaminer och mineraler, särskilt zink och vitamin B och C.

Använd varma kompresser

När du upplever buksmärtor kan en varm eller het kompress minska svullnad och graden av obehag.

Drick avslappnande örtteer

Te på kamomill

När du upplever symtom som svullen buk eller smärta är det bäst att dricka ett te gjort på kamomill, mynta eller hallon. Dessa teer hjälpa dig att lindra stress och har en lugnande effekt, vilket gör dem idealiska före sänggåendet.

Drick vatten

En så enkel vana som att dricka mycket vatten kan hjälpa till att förhindra uppkomsten av cystor på äggstockarna eftersom det håller dig välhydrerad. Det rekommenderas att du dricker 8 glas vatten per dag.

Drick maskroste

Maskroste mot cystor på äggstockarna

Maskros är känd för sina vätskedrivande egenskaper som hjälper dig att avgifta levern, eliminera gifter och förbättra hormonbalansen. Med detta i åtanke är maskroste bra för att minska och förhindra bildningen av cystor på äggstockarna.

Motionera regelbundet

Genom att motionera regelbundet hjälper du till att reglera kroppens hormonella cykel, förebygga buksmärtor och förbättra din hälsa i allmänhet. Det har visats att kvinnor som är fysiskt aktiva tenderar att ha mindre oregelbundenhet i menstruationscykeln, och detta bidrar till att minska bildningen av cystor på äggstockarna.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.