Risker med kollagentillskott

Kollagentillskott används för att förebygga och behandla tillstånd relaterade till leder, ben och hud. Men vilka är riskerna med dessa?
Risker med kollagentillskott
Franciele Rohor de Souza

Granskad och godkänd av farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 27 december, 2022

Kollagentillskott är något man använder främst för att förebygga och behandla tillstånd relaterade till leder, ben och hud. Men det finns vissa risker med kollagentillskott… Vill du veta vilka de är?

Kollagentillskott hjälper till att vända den naturliga förlusten av kollagen i kroppen som ett resultat av tidens gång. De måste dock först ordineras av en medicinsk specialist.

Kollagen är det mest förekommande proteinet som människokroppen producerar. Kollagen har en struktur i form av fibrer för att ge konsistens åt epidermis, hår, ben, senor, brosk och tänder. Det finns också i vävnaden som omger och skyddar muskler och de inre organen.

Som vi nämnde finns det vissa risker med att äta kollagentillskott. Läs vidare så ska vi berätta om dem.

Olika sorters kollagentillskott

Enligt forskning publicerad av Journal of Drugs in Dermatology finns tydliga fördelar med kollagentillskott för sårläkning och hudens elasticitet.

Du du kan hitta dem i olika former:

  • Kapslar, vätskor eller pulver som du kan ta oralt.
  • Proteinbars och kaffe”grädde” berikade med kollagen. Dessa är några av de nyare kollagentillskotten.
  • Kollagenkrämer. De hjälper till att förebygga och jämna ut rynkor.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: När ska man göra en kroppsbehandling?

kollagentillskott
Kollagentillskott finns i olika former. De vanligaste är pulver eller och kapslar som man tar oralt, och krämer.

Kollagentillskott finns även som injektioner.

  • Kollageninjektioner stramar upp och förbättrar hudens övergripande utseende. De har visat sig hålla i upp till 12 veckor.

Att använda kollagentillskott

Kollagentillskott har blivit väldigt populärt de senaste åren. Fördelarna med dem sträcker sig från att lindra ledvärk till att förbättra hudens hälsa. Dessutom är följande några av de mer välkända fördelarna:

  • Det fördröjer åldrandet och förhindrar uppkomsten av rynkor.
  • Det förbättrar elasticiteten i epidermis.
  • Kollagen stärker hår och naglar.
  • Det minskar stelhet och obehag i lederna.
  • Det blockerar bennedbrytning och minskar risken för osteoporos.
  • Kollagen förhindrar förlust av muskelmassa.
  • Det förbättrar kardiovaskulär hälsa.

Risker med kollagentillskott: Vem bör låta bli att ta det?

I allmänhet kan vem som helst ta denna typ av tillskott med ett tidigare recept och under progressiv övervakning.

Du bör dock vara medveten om vilka risker som finns med kollagentillskott och vad som kan hända om du tar en högre dos än rekommenderat.

Risker om du tar kollagentillskott tillsammans med mediciner med kalcium

Om du tar kalciumtillskott, bör du undvika intag av marint kollagen.

Som en studie från University of Sonora publicerad av Journal of Biological and Health Sciences förklarar, extraheras detta protein från brosk och ben, så kollagentillskott innehåller redan tillräckligt med kalcium. Av denna anledning, om du kombinerar det med kollagentillskott, kan du drabbas av hyperkalcemi med symtom som:

  • Bensmärta
  • Trötthet: Detta beror på det faktum att när kalcium ackumuleras i blodet tar det längre tid för röda blodkroppar att transportera syre till olika delar av kroppen
  • Kräkningar och diarré
  • Oregelbunden puls: Pulsen förändras eftersom hjärtat måste arbeta hårdare för att pumpa blod

Graviditet och amning

Gravida eller ammande kvinnor bör rådgöra med sin läkare om huruvida det finns några risker med att de tar kollagentillskott.

Dessutom bör du se till att ditt kollagentillskott är rent för att undvika skadliga ämnen. Kollagen från nötkreatur kan vara att föredra eftersom fisk och skaldjur har en högre risk att producera allergier.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: 7 fördelar med att äta kollagen varje dag

Risker för biverkningar av kollagentillskott

Medan en hudapplicering av kollagen är relativt säker, kan tillskottet i andra former ge biverkningar. Dessa biverkningar är dock sällsynta och är inte förknippade med allvarliga problem.

I studie utförd på ett oralt kollagentillskott publicerad i Journal of Medicinal Food var det ingen av försökspersonerna som utvecklade biverkningar.

Gastrointestinala problem

Enligt resultaten av en studie utförd 2016 av en forskargrupp vid Center for Musculoskeletal Health (University of California), på 191 frivilliga, utvecklade däremot 14 mag-tarmproblem av att ta kollagentillskott.

Även om denna biverkning är sällsynt, finns det alltså en möjlighet att den kan uppstå i vissa fall.

kollagentillskott kan orsaka matsmältningsbesvär
En risk med kollagentillskott är gastrointestinala obehag som en bieffekt. Men denna reaktion uppstår inte för alla.

Symtomen inkluderar diarré eller förstoppning, halsbränna och en känsla av en full mage.

Dålig smak i munnen

De flesta kollagentillskott är smaklösa, men eftersom vissa av dem är tillverkade på skaldjur tenderar de att ha en stark eftersmak och lukt. Detta kan orsaka en dålig smak i munnen när man äter dem.

Hudproblem

Även om det vanligtvis inte förekommer och det inte finns tillräckligt med vetenskapliga bevis, kan kollagentillskott också orsaka hudåkommor på grund av en allergisk reaktion.

Vissa personer har rapporterat att de drabbats av allvarliga episoder av akne när de börjat ta vissa kollagentillskott. Det finns dock inga vetenskapliga bevis som associerar kollagen i sig med sådana episoder. Orsaken kan komma av att dessa produkter vanligtvis innehåller andra ämnen som biotin, vassle eller hyaluronsyra.

Kollagentillskott är också förknippat med uppkomsten av sklerodermi. Detta är en sjukdom där kroppen producerar överdrivet kollagen, vilket orsakar flera symtom som stelhet i leder och smärta. Det finns dock ingen vetenskaplig grund för detta förhållande, och vanligen kan kroppen själv effektivt reglera ett överskott av detta protein.

Risker med kollagentillskott: Allergiska reaktioner

Beroende på källan till extraktion kan det finnas en större risk att drabbas av en allergisk reaktion.

Som en artikel publicerad i Nutrition and Health Magazines visar är fisk, skaldjur och ägg de livsmedel som man oftast använder som extraktionskällor. I detta fall är allergier inte i sig kontraindikationer för kollagenet, utan dess ursprung.

Vilka kollagentillskott ska man välja?

När du tar kollagentillskott, välj hydrolyserat kollagen. Hydrolyserat kollagen genomgår en behandling för att bryta proteinet till mindre partiklar och på så sätt underlätta kroppens absorption av det.

Detta är ett lämpligt tillskott att ta på lång sikt, indicerat för att förebygga och behandla kroniska degenerativa sjukdomar (artros och osteoporos), samt för att förebygga och dämpa hudåldrande.

-Teresa Figueres Juher & Esther Basés Pérez (2015)-

Se dessutom alltid till att välja rena versioner, eftersom vissa innehåller kemikalier och andra ingredienser för att förbättra deras textur och underlätta absorption utan att tillgripa hydrolyseringsprocessen. Dessa tillsatta extra ämnen kan ha sina egna kontraindikationer.

Du bör också ta hänsyn till extraktionskällan, särskilt om du har någon födoämnesallergi eller misstänker att du kan ha en.

När du är osäker är det alltid bäst att konsultera en specialist

Med åren tappar kroppen förmågan att producera kollagen. Därför kan man ta till kosttillskott med kollagen för att bromsa hudens åldrande och stärka skelett och leder.

Men som du har sett i den här artikeln finns det fall där biverkningar uppstår. Det är därför det alltid är bäst att konsultera en specialist inom ämnet. Denna läkare eller nutrionist kan utföra nödvändiga tester så att du ska kunna ta dem säkert.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Basés Pérez, E. (2015). REVISIÓN DE LOS EFECTOS BENEFICIOSOS DE LA INGESTA DE COLÁGENO [JB]. NUTRICION HOSPITALARIA, 1, 62–66. https://doi.org/10.3305/nh.2015.32.sup1.9482
  • Bolke, L., Schlippe, G., Gerß, J. y Voss, W. (2019). Un suplemento de colágeno mejora la hidratación, elasticidad, aspereza y densidad de la piel: resultados de un estudio ciego, controlado con placebo y aleatorizado. Nutrientes, 11 (10), 2494. https://doi.org/10.3390/nu11102494
  • Choi, F. D., Sung, C. T., Juhasz, M. L. W., & Mesinkovsk, N. A. (2019). Oral Collagen Supplementation: A Systematic Review of Dermatological Applications. Journal of Drugs in Dermatology : JDD18(1), 9–16. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30681787/
  • Czajka, A., Kania, E. M., Genovese, L., Corbo, A., Merone, G., Luci, C., & Sibilla, S. (2018). Daily oral supplementation with collagen peptides combined with vitamins and other bioactive compounds improves skin elasticity and has a beneficial effect on joint and general wellbeing. Nutrition Research57, 97–108. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2018.06.001
  • García-Coronado, J. M., Martínez-Olvera, L., Elizondo-Omaña, R. E., Acosta-Olivo, C. A., Vilchez-Cavazos, F., Simental-Mendía, L. E., & Simental-Mendía, M. (2019, March 14). Effect of collagen supplementation on osteoarthritis symptoms: a meta-analysis of randomized placebo-controlled trials. International Orthopaedics. Springer Verlag. https://doi.org/10.1007/s00264-018-4211-5
  • Ito, N., Seki, S. y Ueda, F. (2018). Efectos del suplemento compuesto que contiene péptido de colágeno y ornitina sobre las afecciones de la piel y los niveles de IGF-1 en plasma: un ensayo aleatorizado, doble ciego y controlado con placebo. Drogas marinas, 16 (12), 482. https://doi.org/10.3390/md16120482
  • Kim DU, Chung HC, Choi J, Sakai Y, Lee BY. (2018). Oral Intake of Low-Molecular-Weight Collagen Peptide Improves Hydration, Elasticity, and Wrinkling in Human Skin: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. Nutrients. 2018;10(7):826. Published 2018 Jun 26. doi:10.3390/nu10070826
  • Ramírez-Guerra, H., Ramírez-Suárez, J. y Mazorra-Manzano, M. (2013). PROPIEDADES BIOLÓGICAS DE PÉPTIDOS DERIVADOS DEL COLÁGENO DE ORGANISMOS MARINOS. BIOtecnia, 15 (3), 34. https://doi.org/10.18633/bt.v15i3.156
  • Silva, T. F. da, & Penna, A. L. B. (2012). Colágeno: Características químicas e propriedades funcionais. Revista Do Instituto Adolfo Lutz.
  • Straub, DA (2007). La suplementación de calcio en la práctica clínica: una revisión de formas, dosis e indicaciones. Nutrición en la práctica clínica, 22 (3), 286-296. https://doi.org/10.1177/0115426507022003286

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.