7 fördelar med att äta kollagen varje dag

Även om det finns kollagentillskott är det bästa sättet att få i sig kollagen genom att äta livsmedel som innehåller det naturligt.
7 fördelar med att äta kollagen varje dag

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Man får höra överallt om hur viktigt det är med kollagen. Det finns som tillsats i kosmetiska produkter och naturligt i vissa livsmedel, och det finns många fördelar med det. Det är faktiskt bra att äta kollagen varje dag. Vi har pratat om ämnet här i ett tidigare inlägg.

Vet du egentligen vad kollagen är och vad det gör för nytta för dig?

Vi ska berätta allt om det här nedan.

Vad är kollagen?

Kollagen är ett ämne som bidrar till bildandet av ben, brosk och hud. Det är viktigt för både människans hälsa och för djur eftersom det är någonting vi alla har och behöver. Kollagennivåerna minskar normalt med tiden och när man blir äldre. Ibland leder det till problem i benen, att man får rynkor och knakande leder.

7 fördelar med att äta kollagen varje dag

1. Det hjälper kroppen att få ut mesta möjliga av träningen

Det är bra för kroppen om du kan äta kollagen varje dag

Den första fördelen med att äta kollagen varje dag är att får du tillräckligt med kollagen hjälper det kroppen att bilda muskler.

Det innebär att:

 • Du behöver inte träna lika hårt för att öka i muskler och bränna fett.
 • Din kropp återhämtar sig mycket snabbare efter ansträngande träningspass.
 • Du löper mindre risk att drabbas av skador eftersom dina muskler blir starkare och mer resistenta.

Naturligtvis måste du också äta proteiner av hög kvalitet, såsom magert kött och fisk. Du får inte sluta träna helt och hållet bara för att du äter kollagen.

2. Det förhindrar ärrbildning

Du har säkert märkt att många kosmetiska produkter som lovar att minska ärr framhäver sin höga kollagenhalt. Det beror på att kollagen hjälper till att läka och skapa nya celler utan att skada hudens vävnader.

Brukar du ofta drabbas av akne eller liknande problem är det en bra idé att börja äta kollagen och kollagenrika livsmedel varje dag. Du kan också använda ansiktsmasker med kollagen för att minska synliga ärr och bristningar.

3. Det förbättrar kroppens leder

Det förbättrar lederna

En annan anledning att äta kollagen är att det bibehåller flexibilitet och smörjning i lederna. Det gör även så att brosket hålls i bra form.

 • När dina leder är friska är de mer elastiska och flexibla. Som ett resultat lider du mindre skador.
 • Om du märker att dina leder alltid knakar, eller att du känner smärta eller ofta drabbas av frakturer, bör du regelbundet äta kollagentillskott.

I vissa situationer rekommenderar läkare att injicera nytt brosk. Skulle det vara aktuellt för dig, komplettera behandlingen med att äta kollagen varje dag.

4. Att äta kollagen bibehåller hudens elasticitet

Hudens struktur beror till stor del på att den har kollagen. När du blir äldre försämras huden, den får rynkor och andra defekter. När du utsätter dig för vissa faktorer som tobaksrök, UV-strålar, föroreningar och kemikalier är det också viktigt att alltid vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder.

5. Det gör att du känner dig mätt längre på mindre mat

Kollagen gör att du känner dig mätt

Om du försöker gå ner i vikt naturligt och utan att riskera din hälsa kan det vara bra att veta att kollagenpulver innehåller mycket protein. Tillsätter du det i dina favoritsmoothies eller drycker kommer du för det första märka att det inte förändrar smaken alls. Det andra du kommer upptäcka är att det håller dig mättare längre.

Testa receptet nedan som ett frukostalternativ:

Ingredienser

 • 2 msk kollagenpulver (30 g)
 • En msk havregryn (15 g)
 • 1 msk kakaopulver (15 g)
 • 1 1/4 dl babyspenat (30 g)
 • 2 1/2 dl mandelmjölk (250 ml)
 • 1 msk honung (25 g)

Så gör du

 • Mixa alla ingredienserna tillsammans och drick genast.

Smoothien är ett bra alternativ om det är ditt sötsug som gör det svårt för dig att hålla dig till din diet. Den är också bra om ditt barn vägrar äta grönsaker till frukost, eller något annat än O’boy.

6. Att äta kollagen förebygger hjärt- och kärlsjukdomar

En annan fördel med att äta kollagen varje dag är att det förbättrar elasticiteten hos blod- och lymfkärlen. Det innebär att det gör det enklare för kroppen att rena sig och det minskar även risken att drabbas av lågt blodtryck.

Tänk på att förutom att börja äta livsmedel som innehåller kollagen är det också viktigt att du äter rätt fetter och undviker fetter som är skadliga.

7. Att äta kollagen dagligen hjälper synen

Att äta kollagen varje dag förbättrar synen

Kollagen kan också bidra till att avsevärt förbättra hornhinnan. Därför rekommenderar vi att du, om du behöver använda glasögon eller om din ögonläkare har upptäckt tecken på glaukom, äter kollagen varje dag för att förebygga och motverka problemen och förbättra ögonhälsan.

Tänk också på att även äta annan mat som förbättrar synen (som morötter), samt att skydda ögonen från UV-strålar och föroreningar.

Hur kan man äta kollagen varje dag?

Det bästa alternativet för att dagligen få i sig kollagen är alltid genom kosten. Tänk på att äta livsmedel som är så naturliga som möjligt.

Några av dessa är följande:

 • Gröna grönsaker (broccoli, kål, sallad)
 • Spenat
 • Sardiner
 • Gurka
 • Jordgubbar
 • Ostron
 • Kyckling
 • Fisk

Andra sätt att få i sig kollagen är att ta det som pulver, kapslar eller piller. Även om det inte är det bästa kan det ändå vara till hjälp om du vet att din kost är kollagenfattig och varit så under en längre period.

Det är också bra att boka tid hos en dietist eller läkare för att lära dig mer om kollagen och vad som är en bra dosering för dig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Lee, C. H., Singla, A., & Lee, Y. (2001). Biomedical applications of collagen. International Journal of Pharmaceutics. http://doi.org/10.1016/S0378-5173(01)00691-3
 • Eyre, D. (2002). Collagen of articular cartilage. Arthritis Research. http://doi.org/10.1186/ar380
 • Gomez-Guillen, M. C., Gimenez, B., Lopez-Caballero, M. E., & Montero, M. P. (2011). Functional and bioactive properties of collagen and gelatin from alternative sources: A review. Food Hydrocolloids. https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2011.02.007
 • Asserin, J., Lati, E., Shioya, T., & Prawitt, J. (2015). The effect of oral collagen peptide supplementation on skin moisture and the dermal collagen network: Eevidence from an ex vivo model and randomized, placebo-controlled clinical trials. Journal of Cosmetic Dermatology. https://doi.org/10.1111/jocd.12174

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.