Dieter som hjälper dig att gå ned i vikt utan att lida

Även om det kan verka motsägande ska du inte vända dig till "bantningsdieter" för att gå ned i vikt. Hemligheten ligger istället i att lära sig att äta rätt och öka konsumtionen av mättande, nyttiga livsmedel.
Dieter som hjälper dig att gå ned i vikt utan att lida
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

När man hör ordet diet är det säkert många som automatiskt tror att det kommer vara förfärligt, att man kommer gå hungrig hela tiden och konstant vara på dåligt humör. Men du kan faktiskt gå ned i vikt utan att lida. Hur? Vi berättar i den här artikeln.

Är det möjligt att gå ned i vikt utan att lida?

Att påbörja en diet behöver inte innebära lidande – eller åtminstone borde det inte göra det. Det är en felaktig uppfattning som går från generation till generation. De goda nyheterna är att du kan gå ned i vikt utan att lida, utan att gå hungrig, utan att frukta jojo-effekten och utan att vara deprimerad, på dåligt humör och arg.

1. Säg farväl till mat som sänker ämnesomsättningen

Undvik vissa livsmedel

Vi kan dela upp livsmedlen som snarare än gagnar våra kroppar istället skadar dem: bearbetat socker, bearbetat mjöl och oljor. Hur mycket av din mat använder det? Säkert en majoritet. Ett av problemen de ger upphov till är uppsvälldhet. En av anledningarna till att du inte kan gå ned i vikt är de stärkelser och fetter som samlas i vävnaderna.

2. Börja inte banta

Även om det kan verka konstigt är den bästa dieten för att gå ned i vikt utan att lida… inte att banta! Många börjar då räkna kalorier på matförpackningar och kolla vågen varje dag, vilket utvecklas till en besatthet. Att kontinuerligt tänka på din vikt och vilken mat som “tillåts och inte tillåts” är inte bra för din fysiska eller mentala hälsa.

Därför är det bättre att inte banta eller följa strikta dieter. Speciellt när det kommer till sådana som utlovar mirakelresultat på bara några veckor.

3. Ät en bra frukost

Se till att äta frukost

Grunden till en hälsosam diet kommer från att ge kroppen vad den behöver. Att äta en nyttig frukost är därför fundamentalt av många olika anledningar. Först eftersom det ger kroppen nödvändiga näringsämnen för att ta sig igenom dagen (kom ihåg att du sovit i många timmar utan att äta något).

En komplett frukost hjälper dig dessutom att undvika matsug under dagen, och minskar även hungern vid lunchtid. Det ger dig också energi för träning och för att vara mer produktiv. Utdragen fasta leder till fettförvaring eftersom kroppen inte får någon mat, varpå den går i “förvaringsläge”.

Försök att inkludera följande livsmedelsgrupper i din frukost: frukt, grönsaker, mjölk, spannmål – inget friterat, sockrigt eller bakverksliknande.

4. Väg dig inte konstant

Kroppen fluktuerar i vikt beroende på olika saker:

  • Att väga dig själv på morgonen innan frukost är till exempel inte samma sak som att väga dig själv på kvällen efter att du ätit flera måltider under dagen.
  • Du kommer även få annorlunda resultat om du väger dig innan du tränar jämfört med efter.
  • Din vikt kan till och med variera beroende på om du gått på toaletten, hur mycket vatten du druckit och om en kvinna menstruerar.

Det bästa är att väga dig varje månad under liknande omständigheter (såsom alltid efter att du ätit frukost men innan du tränar).

5. Ät oftare (men mindre) om du vill gå ned i vikt utan att lida

Ät fler måltider

Ett av de största problemen med “magiska dieter” är att de i hög utsträckning begränsar ditt matintag. Det är inte bra eftersom din kropp behöver olika näringsämnen.

Det är inte rekommenderat att du endast äter yoghurt till lunch eller att din middag endast är en skål soppa. Ett bra sätt att gå ned i vikt utan att lida är att äta oftare, men på ett smart sätt.

Vad innebär det? I grund och botten att du istället för att äta fyra kopiösa måltider äter sex stycken mindre. Det rör sig alltså om samma mängd mat, men uppdelad på fler måltider.

Det är bra att äta var 3:e till 4:e timme. På så sätt kommer du känna dig mindre hungrig vid lunch eller middag, din kropp kommer ha mer kontinuerlig energi och din mage kommer bränna fetter när den jobbar med att smälta maten.

6. Tugga din mat ordentligt

Det här är ytterligare ett trick som kan hjälpa dig att gå ned i vikt utan att utsätta dig för “mirakeldieter”.

  • När du äter långsamt äter du mindre. Detta eftersom hjärnan ofta mottar signalen från magen om att vi är mätta på tok för sent.
  • Att tugga varje tugga 30 gånger kommer även hjälpa matsmältningssystemet att bearbeta maten bättre.
  • Något som också kan hjälpa ditt mål är att använda mindre tallrikar. På så sätt ger du dig själv mindre portioner.

7. Beröva dig inte på maten du gillar

Ta en glass eller burgare ibland för att gå ned i vikt utan att lida

Du kan alltid njuta av glass, en bit tårta eller en hamburgare, men det måste ske med måtta. Ät din favoritmat en gång i veckan och var inte rädd för att “fuska” med din diet.

Det som är bra med det är att det kommer hjälpa dig att undvika ångest och matsug. Det kommer även hjälpa dig nästa gång du stöter på en tallrik med maten du älskar, eftersom du inte kommer känna behovet att sluka den på sekunder.

8. Ät mer protein för att tappa vikt utan att lida

Protein har många fördelar för kroppen och hjälper dig faktiskt att gå ned i vikt utan att lida.

Vid varje måltid ska du försöka inkludera proteiner tillsammans med frukt och grönsaker för att känna dig mätt och bli full av energi. Proteiner innehåller få kalorier, saktar ned matsmältningen och är nyttiga.

9. Var inte distraherad medan du äter

Stäng av TV:n, lägg ned telefonen och sluta läsa din bok medan du äter. Om du gör något annat när du äter kommer du äta mer.

Du kommer dessutom inte tugga maten lika bra som du borde, och det kommer ta längre tid för din hjärna att motta signalen om att du är mätt eftersom du fokuserar på annat.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Hannou SA., Haslam DE., McKeown NM., Herman MA., Fructose metabolism and metabolic disease. J Clin Invest, 2018. 128 (2): 545-555.
  • Brikou, D., Zannidi, D., Karfopoulou, E., Anastasiou, C. A., & Yannakoulia, M. (2016). Breakfast consumption and weight-loss maintenance: Results from the MedWeight study. British Journal of Nutrition.
  • Jager R., Kerksick CM., Campbell BI., Cribb PJ., et al., International society of sports nutrition position stand: protein and exercise. J Int Soc Sports Nutr, 2017.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.