Hur du kan göra en egen nyttig glass

Hur du kan göra en egen nyttig glass

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Vem gillar inte glass på sommaren? Det finns en del som även njuter av det när det är kallt ute. I följande artikel får du lära dig olika recept för att göra nyttig glass med få ingredienser i ditt eget kök. På så sätt kan du ha en redo när du vill utan att behöva bege dig till matbutiken.

Sherbet vs glass

Det är inte nödvändigt att gå på en diet för att vilja avnjuta en fruktig glass eller “sherbet” som det kallas på vissa ställen. Dessa är de som kyler av dig mest och släcker din törst en varm dag vare sig du äter dem på kontoret, stranden eller landet. Dessutom, om vi gör dem själva, kan vi använda oss av säsongens frukter. De är bra för bantare eftersom de har en låg halt av fett, kolesterol, kalorier och socker.

Alternativt kan vi välja glass, som är gjord mestadels av mjölk och som kan konsumeras som en efterrätt eller ett mellanmål. Dessa släcker dock inte törsten och du måste vara försiktig med mängden socker som tillsätts. Dock är de att föredra för sin konsistens och smak.

Glass 2

Naturlig hemgjord nyttig glass

Vi kan göra läcker och nyttig glass hemma och det kan även vara en kul aktivitet att göra tillsammans med barnen. Det finns tre typer av glassar: med frukt, med frukt och mjölk, och med te.

  • Vid det första alternativet, med frukt, används sommarfrukter som är mycket rika på vatten och har en söt smak. Till exempel är det rekommenderat att göra glass med vattenmelon, persika, hallon, citron etc. alternativt göra en blandning av flera ingredienser, såsom melon, päron och äpple, eller körsbär och apelsin. I dessa fall måste du dela frukterna, lägga till is och blanda i en mixer för att skapa en kall efterrätt på några minuter. Kom ihåg att färre tillsatser kommer att ge dig en hälsosammare och mer naturlig glass.
Glass 5
  • Det andra alternativet är det mest populära tack vare dess konsistens och att det påminner om glass som du kan köpa i butik. Mjölk och yoghurt fungerar som förtjockningsmedel och ger smak. Det är också ingredienser som alltid finns i kylskåpet, särskilt i hem med barn. Du kan lägga till ägg att för att inkludera protein och öka konsistensen. Du kan även lägga till en eller flera frukter om du vill, särskilt rekommenderade är banan, persika eller ananas, det vill säga de mer köttiga frukterna.
  • Och för det tredje kan vi bereda glass med teinfusioner. Allt vi gör är att koka te som vanligt (i silar eller påsar). Låt det sedan svalna och blandar det sedan med krossad is. Förslag på några passande alternativ är grönt te, kanelte, äppelte, svart te, myntate eller pepparmyntste.
Glass 4

De bästa recepten på nyttig glass

  • Recept på persikoglass: är perfekt för barn och enkel att göra. Den kan göras på sommaren, vilket är när frukten är tillgänglig på marknaden. Ingredienserna är två koppar skummjölkspulver, en kopp skummjölk, en kopp socker (du kan använda 2/3 sötningsmedel), ett uppvispat ägg, ¼ tsk vaniljextrakt eller mandel, två medelstora persikor eller en kopp hackade persikor. Blanda mjölk, socker, ägg och vanilj och vispa ordentligt tills en homogen blandning bildas. Alternativt kan du använda en mixer. Lägg till persikorna och häll i en behållare som du sedan fryser in. Låt stå minst en timme i frysen före servering.
  • Recept på citronglass: en klassiker som släcker törst och är jättegod. Ingredienserna är en halv kopp skummjölk, en halv kopp färskpressad citronsaft (vissa väljer varianten på flaska), en halv kopp vispad grädde, en nypa salt, en burk kondenserad skummjölk, sex grahamskex i smulor samt citronskivor om så önskas. Blanda mjölken med saft, grädde, salt och kondenserad mjölk i en mixer. Låt stå en halvtimme i kylskåp. När blandningen är halvfast blandar du ner grahamskexsmulorna och placerar den i frysen i en timme. Du kan garnera den med citronskivor och 1 kex per portion.
Glass 3

De bästa recepten på nyttig glass

  • Recept på bananglass: utan tvivel är detta ett fantastiskt sätt att njuta av denna frukt som du kan hitta under hela året och som även är en favorit hos barnen. Ingredienserna är 1 banan, tre matskedar skummjölk och en matsked hackade valnötter. Skala bananen och skär den i skivor. Lägg den sedan i frysen i två timmar. Därefter häller du bitarna i en matberedare tillsammans med mjölken. Blanda väl. Rör i nötter och fortsätta blanda. När glassen är klar ställer du in den i frysen.
  • Recept på nyttig glass med jordgubbar och apelsin: du behöver 200 gram jordgubbar eller bär, 1 dl apelsinjuice, 1 msk socker och ½ msk icke smaksatt gelatin. Blanda de tre första ingredienserna och tillsätt sedan gelatinet. Häll glassen i formar och lägg in dem i frysen. Efter en timme sätter du på pinnar om du så önskar. Därefter låter du glassen stå i frysen under ytterligare två timmar.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.