4 lätta tips för att hålla huden återfuktad

december 23, 2018
Det är viktigt att rengöra ansiktet så att huden kan regenerera medan du sover. Även om du inte använder smink under dagen måste du tvätta bort orenheter innan du går och lägger dig.

Att hålla huden återfuktad är en av de viktigaste utmaningarna du kan ta dig an. Utsätter du huden för extrema väder- och klimatförändringar utan att vara tillräckligt försiktig kan det allvarligt skada din hud.

Riskerna du utsätter dig för när du inte tar bra hand om huden inkluderar:

 • Torr hud
 • Uppkomst av finnar och pormaskar
 • Förändringar i utseendet som för tidigt åldrande
 • Trött och slitet utseende

Din hud behöver tas om hand. Den förtjänar att du tar som vana att avsätta lite extra tid för att ta hand om och se till att den håller sig frisk och fräsch.

Men för att ordentligt hålla huden återfuktad behövs mer än att bara smörja in den med återfuktande hudkrämer och andra naturliga produkter. För att hålla huden återfuktad en längre tid behöver du även få i dig rätt näringsämnen och vitaminer genom kosten.

Tips för att hålla huden återfuktad

Det syns på långa vägar om du tar bra hand om din hud. Det ger en lyster och fräschhet som gör att du ser yngre och vackrare ut. Det är därför en bra idé att skydda dig mot väder, föroreningar och andra yttre omständigheter.

1. Gör rätt tvål

Välj rätt tvål för att hålla huden återfuktad.

Det håller inte i längden att tvätta sig med parfymerade tvålar som innehåller sammandragande ämnen.

 • Välj en tvål med ett pH som passar din hudtyp. Har du fet hy bör du undvika tvålar och produkter som innehåller mycket oljor, eftersom dessa kan blockera porerna.

Har du torr hy, försök hitta en tvål som innehåller E-vitamin, oljor och aloe vera.

 • Har du lätt att få akne, välj gelbaserade produkter.

Tänk också på att för att återfukta huden behöver den även återfuktas inifrån. Drick två liter vatten om dagen och drick även naturliga juicer som driver ut gifter från kroppen.

2. Använd solskydd

Du kan lättare hålla huden återfuktad om du skyddar den från solen.

Det är även viktigt att skydda dig från solens skadliga strålar för att hålla huden återfuktad. UV-strålar kan orsaka för tidigt åldrande.

 • Undvik att vara i solen under den tid UV-strålningen är som mest intensiv.
 • Använd solskyddskräm varje dag, även när det är mulet, i synnerhet i ansiktet.

Det är också en bra idé att äta mycket morötter och broccoli eftersom dessa innehåller näringsämnen och A-, C- och E-vitamin, vilka skyddar huden mot solen.

3. Gör en djuprengöring och peeling

En av hudens viktigaste egenskaper är dess förmåga att dagligen återgenerera sig. Om du gör en hudpeeling två gånger i veckan gör det att den ser mjukare och mer strålande ut. Du kan köpa kommersiella produkter speciellt utformade för att ta bort döda hudceller, men du kan även göra en hudpeeling själv.

Ingredienser

 • 1 dl socker (100 g)
 • 1 1/4 dl vatten (125 ml)

Så här gör du

 • Häll sockret i en skål.
 • Häll långsamt över vattnet och blanda om tills du har en jämn smet.
 • Den bör inte vara för tjock, och du vill kunna känna sockerkornen.
 • Applicera peelingen i duschen, över ansiktet och kroppen.

Det är även viktigt att du tar bort allt smink innan du går och lägger dig. Om du låter bli att använda smink ett par gånger i veckan låter du porerna i ansiktet andas och ger dem en chans att syresättas. Men även de dagar du inte har använt smink är det viktigt att du rengör ansiktet noggrant innan du går och lägger dig så att du tar bort damm- och smutspartiklar som kommit utifrån.

4. Se till att få tillräckligt med sömn

Antioxidanterna jobbar som bäst när du sover.

Att få tillräckligt och regelbundet med sömn är också viktigt för att hålla huden återfuktad efter en hel dag. Antioxidanterna, som hela tiden jobbar i kroppen, jobbar som bäst under natten när du sover. Skadliga ämnen som under dagen har byggts upp i dina organ måste elimineras för att kroppen ska kunna fungera som bäst.

Får du inte tillräckligt med sömn kommer du inte effektivt kunna ta bort dessa gifter. Det kan få huden att se trött ut, och kan orsaka för tidiga rynkor.  Lider du av insomni, drick naturliga teer för att slappna av och somna. Mörk choklad är också bra innan du går och lägger dig; det innehåller antioxidanter som skyddar huden och hjälper dig att somna.

Det är inte heller dumt att ta en liten tupplur under dagen; på så vis kan du ta igen sömn du inte fått under natten.

Rök inte, minska på alkohol och se till att ha nyttiga hälsovanor – dessa är de grundläggande vanorna som håller kroppen i bra form. Ät även mycket frukt och grönsaker som ger kroppen vitaminer och antioxidanter, återfuktar huden inifrån samt ger huden lyster och fräschhet.

Följer du dessa råd och tar hand om din hud som den förtjänar kommer du att återfukta huden och hålla borta för tidiga ålderstecken samt få en lyster och friskhet som syns på långt håll.

 • Verdier-Sévrain, S., & Bonté, F. (2007). Skin hydration: A review on its molecular mechanisms. Journal of Cosmetic Dermatology. https://doi.org/10.1111/j.1473-2165.2007.00300.x
 • Rawlings, A. V, & Harding, C. R. (2004). Moisturization and skin barrier function. Dermatologic Therapy.
 • Draelos, Z. D. (2010). Cosmetic Dermatology: Products and Procedures. In Cosmetic Dermatology: Products and Procedures. https://doi.org/10.1002/9781444317657