När ska man genomgå en kroppsbehandling?

I den här artikeln kan du lära dig mer om när det är bäst att genomgå en kroppsbehandling. Helst ska du kombinera kroppsbehandlingar, oavsett typ, med rätt kost och träning.
När ska man genomgå en kroppsbehandling?
Leidy Mora Molina

Granskad och godkänd av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 08 oktober, 2022

En kroppsbehandling är en kosmetisk procedur som hjälper till att förbättra din kropps utseende. Det kan hjälpa till att forma din siluett, förbättra din hud eller rätta till eventuella problem eller brister. I den här artikeln kan du lära dig mer om när det är bäst att genomgå en kroppsbehandling. 

Kroppsbehandlingar kan hjälpa till att rätta till eventuella problem med celluliter, slapphet, åldrande och många andra tillstånd. Normalt utför man denna behandling på en skönhetssalong. Det är också möjligt att göra dem på vissa specialiserade vårdcentraler. Dessutom finns det andra kroppsbehandlingar som du kan göra hemma.

Vanligtvis vill folk genomgå en kroppsbehandling för att de vill ha ett mer estetiskt och tilltalande utseende. Efter behandlingen mår många bättre i sig själva. Som ett resultat förbättras deras självkänsla såväl som deras personliga välbefinnande.

När ska man genomgå en kroppsbehandling?

lår på kvinna

En person kan när som helst genomgå en kroppsbehandling. Det är dock bäst att göra det om du inte har andra hälsoproblem. Dessutom bör du komma ihåg att vissa procedurer kräver efterbehandling. Därför är det viktigt att ha tid, resurser och vilja att genomgå behandlingen.

Du bör också notera att vissa procedurer kräver extrem försiktighet när du solar. Så vissa av dessa behandlingar bör du skjuta upp till efter sommaren.

Riktlinjer du måste tänka på innan du ska genomgå en kroppsbehandling

Det är viktigt att följa några riktlinjer innan du genomgår en kroppsbehandling, nästan oavsett vilken. För det första är specialisten den mest kvalificerade personen att hjälpa dig komma fram till vilket förfarande som är bäst för dig. Denna person kan också guida dig genom de tillgängliga alternativen. Dessutom bör du överväga följande riktlinjer:

 • Vissa kroppsbehandlingar ger bara resultat som håller i sig i några veckor. Det är även möjligt att du kan behöva gå igenom sex till åtta sessioner innan du ser resultat.
 • Det är bäst att låta en expert göra den första bedömningen. De bör avgöra vilka problem du har och hur de kan lösas på bästa sätt.
 • Det är viktigt att ha en realistisk förväntning på resultatet av kroppsbehandlingen.
 • Du bör tänka igenom proceduren och ställa eventuella frågor du kan ha innan du gör behandlingen.
 • Det bästa du kan göra är att komplettera behandlingen med en hälsosam livsstil. Det hjälper dig att uppnå optimala och långvariga resultat.

Typer av kroppsbehandlingar

Vi kan klassificera kroppsbehandlingar på många sätt. Det är mycket vanligt att man delar in dem i två grupper: manuella och med utrustning. Du kan också kategorisera dem beroende på vilket problem de hjälper till att lösa. Låt oss ta en titt på några av dem.

Manuella behandlingar

I allmänhet inkluderar manuella kroppsbehandlingar massageterapitekniker. Med dessa försöker man lösa ett estetiskt eller fysiskt problem. Här är några exempel:

 • Grundläggande massage: Denna typ av massage hjälper till med korrekt cirkulation och eliminering av vätska i vävnaderna. Det hjälper till att eliminera toxiner och förbättrar syresättningen till alla delar i kroppen.
 • Cirkulationsmassage: Denna massage hjälper till att aktivera cirkulationen. Den består av flera tekniker, och den mest kända är lymfdränage. Som namnet antyder, hjälper detta till att tömma lymfan för att hjälpa vensystemet.
 • Estetisk massage: Denna typ massage hjälper till att lösa estetiska problem som celluliter, slapphet, lokaliserat fett, muskelhypotoni etc.
 • Avslappnande massage: Målet med denna massage är att erbjuda fysisk och psykologisk lindring genom att minska muskelspänningar och lugna sinnet.

Huvudsakliga kroppsbehandlingar med utrustning

Denna grupp inkluderar behandlingar där man använder en apparat för att uppnå den önskade estetiska effekten. Här är några av de viktigaste procedurerna:

 • Ultraljud: En specialist utför lipolys inducerad av frisättning av noradrenalin. Detta kommer att “bränna fett” och hjälpa till att behandla lokalt fett, celluliter och liknande problem.
 • Lipolaser: Med denna behandling använder specialisten en icke-invasiv laserteknik. Det minskar lokaliserat fett och hjälper till att forma din siluett. Den består av kondensering av fett som sedan förs ut ur kroppen av lymfsystemet. Denna procedur kombinerar man gärna med manuellt lymfdränage.
 • Elektrostimulering: Specialisten stimulerar här de neuromuskulära nervändarna med små laddningar av elektricitet. Detta orsakar en rytmisk sammandragning som bland annat ökar muskelstyrkan.
 • Tryckterapi: Denna kroppsbehandling består av lymfdränage med apparater. Det har också samma fördelar som manuell lymfdränage. Du kan välja att göra endast den här behandlingen, eller så kan du komplettera den med andra.
 • Vakuumterapi: Denna typ av behandling använder en kompressor som suger fast i en del av vävnaden. Det skapar en massage med undertryck. Den separerar också hud, fett och muskler för att främja förändring och aktivera cirkulationen.
 • Kryoterapi: Med denna procedur använder man låga temperaturer eftersom fettceller är mycket känsliga för kyla. Det är inte skadligt för dina celler och effekterna liknar fettsugning. Du kan använda den var som helst på kroppen.

Andra behandlingar med utrustning

Utöver ovanstående finns det andra typer av kroppsbehandlingar med utrustning som inte är så välkända. Här är några av dem:

 • Stötvågor: Denna kroppsbehandling använder akustiska enkelpulsvågor, plana fokala chockvågor, radiellt tryck och högfrekventa vibrationer. Vilken typ av vågor specialisten använder beror på problemet han eller hon behandlar. Dessa vågor stimulerar metabolismen av fettceller och har många andra positiva effekter.
 • Velashape eller velabody: Under detta förfarande använder specialisten fyra teknologier samtidigt – elos-laser, infrarött ljus, bipolär radiofrekvensenergi och vakuumabsorption. Det hjälper till att omforma kroppen.
 • Body up: Med denna behandling använder man magnetiska pulsvågor. Det förbättrar muskeltonus och ökar volymen. Det ger också positiva effekter efter bara några sessioner.
 • HIFU: Detta använder högintensiv ultraljudsenergi. Specialisten använder en ljusstråle för att öka temperaturen på kroppsvävnaden. Som ett resultat kommer kollagenet och elastinet i området att omstruktureras. Det leder till att strama upp huden, minska fett, återställa vävnad och eliminera fibros.
 • Ultrakavitation: Med denna procedur använder specialisten 40 kHz modulerade ultraljudsvågor. Dessa skapar mikrobubblor som vibrerar och förstör fettceller. Det hjälper till att eliminera lokaliserat fett.

Behandlingar uppdelat efter syfte

Du kan också klassificera kroppsbehandlingar efter deras syfte och mål. Här är några av kategorierna:

 • Kroppsbehandling mot celluliter: Lymfdränage, ultraljud, tryckterapi, velashape eller velabody, ultrakavitation, vakuumterapi och chockvågor.
 • Lokaliserad fettreduktion: Lymfdränage, basmassage, elektrostimulering, kryoterapi, radiofrekvens, vakuumterapi, ultrakavitation, lipolaser och velashape eller velabody.
 • För hud- eller muskelsvaghet: Tonande massage, elektrisk stimulering, radiofrekvens, stötvågor, HIFU och velashape eller velabody.
 • Borttagning av åderbråck: Denna kroppsbehandling kompletterar medicinsk behandling. Specialisten använder vanligtvis tryckterapi och manuellt lymfdränage.
 • Minskad eller reducerad volym: Reducerande massage, elektrostimulering, radiofrekvens, tryckterapi eller lymfdränage, kryoterapi, vakuumterapi, ultrakavitation, lipolaser och velashape eller velabody.
 • För slapp hud: Velashape eller velabody, HIFU och radiofrekvens.
 • För muskelsvaghet: Body up och elektrisk stimulering.

Som du kan se finns det ingen kroppsbehandling som motverkar fetma. Faktum är att, innan du utför någon av ovanstående procedurer är det nödvändigt att du kommer ner till ett normalt BMI. De estetiska behandlingarna hjälper till att komplettera och förfina din siluett.

Allmänna fördelar med att genomgå en kroppsbehandling

genomgå en kroppsbehandling med massage

Framför allt ger en kroppsbehandling estetiska fördelar. Det kan hjälpa vissa personer att lösa eventuella problem med utseendet, och som en konsekvens kan detta bidra till att man ökar sin självacceptans och självkänsla.

Denna typ av behandling har också andra positiva aspekter, till exempel:

 • Låg risk eftersom de inte är så invasiva som operationer ofta är.
 • Inget krav på vila eller sängläge efter behandling.
 • Ger gradvisa framsteg.
 • Effektiva.
 • Ger mycket tillfredsställande resultat.
 • Teknikerna är varierande och kan kombineras för att ge bättre resultat.
 • Nästan vem som helst kan genomgå en kroppsbehandling.
 • Kostar mindre än operation.

Generellt sett hjälper en kroppsbehandling dig att uppnå en look du är nöjd med. De hjälper till att forma din siluett och föryngra din kropp. De kan också ge hälsofördelar som förebyggande av vätskeretention och stimulering av cirkulationen.

Hur lång tid innan jag ser resultat?

Hur länge du måste vänta innan du ser resultat beror på problemet du arbetar med. Det beror också på svårighetsgraden på problemet och teknikerna du använder. Ibland märks effekterna nästan omedelbart. Andra gånger kommer det dock att ta ett antal sessioner innan du ser några resultat.

Oavsett så behöver du sällan vänta länge för att se betydande förändringar. I de flesta fall tar kroppsbehandlingen inte mer än 8 sessioner. Därför tar det i de svåraste fallen vanligtvis i genomsnitt en månad att se anmärkningsvärda framsteg.

Slutsats

Nuförtiden finns det kroppsbehandlingar för nästan alla estetiska problem. Därför har du många alternativ att välja mellan, och kan kontinuerligt göra framsteg mot ditt mål. Nya procedurer dyker också upp varje dag.

Det är viktigt att konsultera en läkare innan någon kroppsbehandling utförs. Dessa procedurer är inte särskilt riskabla, men en läkare kommer att kunna berätta för dig vilket som är det bästa alternativet för just dina önskemål och behov. Det är också viktigt att välja en ansedd skönhetssalong med kunnig personal för att utföra dessa procedurer.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Trelles, M., Bonanad, E., Moreno-Moraga, J., Alcolea, J., Mordon, S., & Leclère, F. M. (2013). Lipólisis láser y liposucción en ginecomastia: retracción cutánea eficaz y segura. Revista do Colégio Brasileiro de Cirurgiões, 40(1), 23-31.
 • Centurión, P., Cuba, J. L., & Noriega, A. (2011). Liposucción con diodo láser 980-nm (LSDL 980-nm): optimización de protocolo seguro en cirugía de contorno corporal. Cirugía Plástica Ibero-Latinoamericana, 37(4), 355-364.
 • Sánchez, M. A. R., & Lobertini, M. H. (2017). Medicina estética: Claves, abordajes y tratamientos actuales. Formación Alcalá Editorial.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.