Fördelarna med djupvävnadsmassage

Vad vet du om djupvävnadsmassage? Känner du till vilka fördelar och kontraindikationer som finns med denna terapi? Fortsätt läsa för att lära dig!
Fördelarna med djupvävnadsmassage
Leidy Mora Molina

Skriven och verifierad av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Senaste uppdateringen: 24 november, 2021

Massage är en teknik för att manipulera de ytliga och djupa muskelskikten. Från detta har flera metoder och terapier skapats med goda resultat. Bland dessa blir massage av de djupa vävnaderna mer och mer populärt. Vi ska idag berätta mer om fördelarna med djupvävnadsmassage.

Denna typ av massage har som mål att påverka den djupaste ytan av muskeln och fascia (bindvävshinnan) och få dem att slappna av.

Vilka fördelar finns då med denna typ av massage? När rekommenderas det? Vilka är de negativa effekterna?

Idag vill vi svara på alla dessa frågor. Lär dig hur du släpper dina muskelspänningar i den här artikeln!

Fördelarna med djupvävnadsmassage och användningsområden

Fördelarna med djupvävnadsmassage är många, och det finns olika användningsområden med denna typ av massageteknik. Enligt Western Journal of Medicine är det främst ett verktyg för avslappning, lindring av muskelsjukdomar och ett sätt att dämpa ångest. Finns det andra effekter? Javisst, och om dem berättar vi nedan.

Smärtstillande

Bland fördelarna med djupvävnadsmassage finns att det hjälper till att eliminera knutar i muskler och bindväv. Detta hjälper till att lindra smärta, åtminstone tillfälligt. Specialister rekommenderar djupvävnadsmassage som hjälp vid ledbesvär och alla typer av kronisk muskelsmärta.

Djupvävnadsmassage skapar avslappning och välbefinnande

God muskelhälsa innebär att du också kan slappna av maximalt. I den meningen finns det goda fördelar med djupvävnadsmassage, eftersom det stimulerar frisläppandet av signalsubstanser som främjar välbefinnande.

I synnerhet hjälper det till att öka frisättningen av dopamin, serotonin och endorfiner. Därför kan denna massage med fördel användas som ett sätt att bekämpa stress och ångest.

massage av de djupa vävnaderna

Fördelarna med djupvävnadsmassage för träningsprestandan

Muskelns rörelseomfång vid träning blir bättre utan uppbyggda spänningar. Som ett resultat ökar chanserna att kunna nå din fulla kapacitet, vilket ökar din kaloriförbrukning och ger dig snabbare resultat.

En studie publicerad i North American Journal of Sports Physical Therapy tyder på att massage hjälper till att förbereda idrottare inför tävling eftersom det hjälper till att förbättra prestandan. Det hjälper också till med återhämtning efter träning samt minskar skaderisken.

Fördelarna med djupvävnadsmassage för sömnkvaliteten

Vila är grunden för hög prestanda påföljande dag, oavsett vilken aktivitet du gör. I detta avseende kan denna typ av massage fungera som ett komplement för att främja djup och återställande sömn. Detta eftersom att det bidrar till att minska smärta och inflammation i vissa områden. Därtill ökar det utsöndringen av serotonin.

Fördelarna med djupvävnadsmassage vid skador

Enligt en publikation i Journal of Athletic Training kan massage minska inflammation, samt minska smärtan vid muskelskador. I synnerhet hjälper djupvävnadsmassage till att behandla följande skador:

  • Tennisarmbåge
  • Muskelkontraktioner
  • Lumbago
  • Ryggont
  • Nacksmärta

Du skulle kanske vara intresserad av att läsa den här artikeln: Lyckokvartetten av neurotransmittorer som påverkar humöret

Hur djupvävnadsmassage går till

Först, innan du kan göra en djupvävnadsmassage, måste du identifiera det exakta området för problemet. Din massör kommer sedan att be dig att lägga dig ner på mage eller rygg, beroende på vilket område de ska behandla.

Allt börjar med att värma upp musklerna med lätta beröringar. Efter det börjar massören knåda långsamt (med tummen, knogarna, armbågarna och underarmarna) och med varierande intensivt tryck för att nå önskat djup.

Normalt varar dessa massage mellan 60 och 90 minuter, och tiden beror på mängden spänning och var den sitter. Slutligen är det viktigt att notera att man använder ett ganska stort tryck vid denna typ av massage jämfört med vid en vanlig massage. Hur den masserade upplever detta har dock mycket att göra med hur känslig han/hon är.

Gör djupvävnadsmassage ont?

Massage av denna typ utförd med perfekt teknik ska inte göra ont. Självklart har vi dock alla olika känslighet, och vissa människor gillar inte känslan av denna intensiva metod för att att lösa upp vissa knutar och spänningar.

Sanningen är emellertid att du kan ha ont nästa dag. Det är dock inte ett tecken på något problem, och dina muskler kommer att börja må bättre nästan omedelbart.

man får massage av de djupa vävnaderna

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Lär dig mer om kopaivaolja: användning, fördelar och kontraindikationer

Kontraindikationer och rekommendationer

När det gäller kontraindikationer ska personer som har blodproppar, eller har risk för att bilda blodproppar inte få djupvävnadsmassage. Också de som lider av osteoporos måste först konsultera en läkare för att fastställa att deras kroppar tål denna sorts massage.

Dessutom är det en god idé att undvika djupvävnadsmassage i områden med följande förhållanden:

  • Blåmärken
  • Infektioner
  • Utslag
  • Tumörer
  • Bukbråck

Rekommendationer för djupvävnadsmassage

För att du ska kunna uppleva fördelarna med djupvävnadsmassage är det en bra idé att följa dessa tips:

  • Drick ordentligt med vatten. Innan du får massage måste du dricka tillräckligt med vatten. På så sätt gör du muskelvävnaden redo att behandlas och den kan svara på bästa sätt.
  • Gå och få massage regelbundet. Att upprätta en rutin med en massage varannan vecka kommer att hålla musklerna i optimalt skick och förhindra att knutor bildas.
  • Planera in lite vila. Efter en djupvävnadsmassage är det bäst att vänta 12 timmar innan du tränar igen. På så sätt kan du få fördelarna utan att bli skadad eller återfalla.

Slutliga tankar om djupvävnadsmassage

Gravida kvinnor bör inte få denna massage, dock kan en specialist föreslå vissa justeringar, beroende på personen och situationen. Också personer som nyligen har genomgått operationer eller kemoterapi behöver ett godkännande av sin läkare.

Om massagen är smärtsam under behandlingen så är det bra att upplysa massageterapeuten om detta så att han eller hon kan anpassa behandlingen. Om du upplever smärta efter behandlingen så försök att komma ihåg var den sitter, så att du kan meddela din massageterapeut om att justera eller alternativt sluta upp att gå på massagen om det är nödvändigt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Vickers A, Zollman C, Reinish JT. Massage therapies. West J Med. 2001;175(3):202-204.
  • Crawford C, Boyd C, Paat CF, et al. The Impact of Massage Therapy on Function in Pain Populations-A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials: Part I, Patients Experiencing Pain in the General Population. Pain Med. 2016;17(7):1353-1375. doi:10.1093/pm/pnw099
  • Brummitt J. The role of massage in sports performance and rehabilitation: current evidence and future direction. N Am J Sports Phys Ther. 2008;3(1):7-21.
  • Brattberg G. Masaje de tejido conectivo en el tratamiento de la fibromialgia. Eur J Pain. 1999.
  • Brosseau L, Casimiro L, Milne S, et al. Masaje de fricción transversal profunda para el tratamiento de la tendinitis. Cochrane Database Syst Rev. 2002.
  • Field T, Morrow C, Valdeon C, et al. El masaje reduce la ansiedad en pacientes psiquiátricos infantiles y adolescentes. Soy Acad Child Adolesc Psychiatry. 1992.
  • Vernaza Pinzón, P. El Masaje Como técnica De intervención En El Manejo Del Dolor. Rev. Fac. Cienc. Salud Univ. Cauca. 2007. Disponible en: https://revistas.unicauca.edu.co/index.php/rfcs/article/view/894.
  • Serrano M, Moreno M, Gaitán M, Susa A, Gómez J, Suárez G y Sánchez K. Efectos del masaje terapéutico sobre la ansiedad y el estrés en población pediátrica. Rev. Fac. Med. 2018. Disponible en: https://revistas.unal.edu.co/index.php/revfacmed/article/view/60323.
  • Waters-Banker C, Dupont-Versteegden EE, Kitzman PH, Butterfield TA. Investigating the mechanisms of massage efficacy: the role of mechanical immunomodulation. J Athl Train. 2014;49(2):266-273. doi:10.4085/1062-6050-49.2.25

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.