Symtom på plantar fasciit: när foten gör ont

Plantar fasciit kan bli kronisk, vilket begränsar patientens liv. Men vid snabb behandling kan det bli bättre på kort tid. Men hur länge sitter detta tillstånd, som även kallas hälsporre, i?
Symtom på plantar fasciit: när foten gör ont

Senaste uppdateringen: 30 juli, 2022

Plantar fasciit är en inflammation av senan under foten som går från hälbenet fram mot tårna. Specifikt så är det en av de vanligaste orsakerna till hälsmärta. Även om det är vanligare hos idrottare kan det drabba vem som helst. I den här artikeln får du lära dig om vilka symtom som uppstår på grund av plantar fasciit, samt hur länge det sitter i.

Faktum är att det, enligt en publikation i den medicinska tidskriften Annals of Internal Medicine, finns cirka 2 miljoner patienter i USA med detta tillstånd. Det är i sin tur orsaken till en miljon besök hos läkare inom primärvården. Hur behandlar man det? Hur länge kan det pågå?

Vad är plantar fasciit?

Plantar fasciit orsakas av degenerativ irritation av fascia på foten. Fascia är bindväv som omger all kroppens vävnad från huvud till tå. Just bindväven vid foten går från calcaneus – ett ben i hälen – till spetsarna på benen som utgör tårna.

Denna struktur har en mycket viktig funktion när man går. Bindvävens jobb är att absorbera energi från steget för att förhindra att metatarsalerna (benen som bildar tårna) böjer sig på ett olämpligt vis. Bindväven bibehåller också formen på plantarbågen, vilket ger kroppen både stabilitet och balans.

Studier tyder på att upp till 10% av befolkningen drabbas av detta tillstånd någon gång i livet. Det är dock mer vanligt hos idrottare. Detta beror på att deras bindväv är mer utsatt för överansträngning och börda. Andra riskgrupper inkluderar följande:

 • Människor med högt fotvalv eller platta fötter
 • Personer som går i mycket höga klackar
 • Människor som är överviktiga eller har fetma
 • Fabriksarbetare eller andra arbetare som står länge
Person masserar sin onda fot.
Inflammation i fotens fascia resulterar i plantar fasciit. Det är en vanlig skada hos idrottare.

Vilka symtom orsakar plantar fasciit?

Ett dominerande symtom på plantar fasciit är smärta. Smärtan är inte av samma intensitet eller befinner sig på samma plats hos alla människor. Ofta kan man känna smärta på insidan av fotleden. Denna punkt sammanfaller med fästet av fascia i hälbenet.

Denna smärta är vanligtvis mycket mer akut när du tar de första stegen efter att du har stigit upp på morgonen. Smärtan uppstår eftersom fascia förkortas under natten när man vilar, och följaktligen är den mer spänd på morgonen.

Under dagen blir smärtan mer uthärdlig eftersom att bindväven åter sträcker ut sig i och med daglig aktivitet. Men om du utför överdriven aktivitet under dagen, kan smärtan bli allt mer intensiv mot slutet av dagen. Vid långvarig fasciit blir denna smärta kontinuerlig och latent hela dagen.

Detta kan intressera dig: Hur länge ska man träna varje dag?

Diagnos och behandling

Diagnosen baseras på personens medicinska historia och en fysisk undersökning av en specialistläkare. Behandling av plantar fasciit kan utföras på flera sätt. Några av de huvudsakliga är:

 • I de akuta faserna av smärta kan läkaren ordinera antiinflammatoriska läkemedel till patienten. Specialisten bestämmer vilken typ och dos som är mest lämplig av antiinflammatoriska läkemedel.
 • Sessioner med olika terapeutiska tekniker. En fysioterapeut lägger upp sessionerna baserat på hur allvarlig skadan är, och personen som är drabbad.
 • Använd lämpliga skor, både dagligen och under träning.
 • Se till att bibehålla en acceptabel vikt.
 • Utför rätt sorts stretchning efter träning, för både muskler och fascia.
 • Använd anpassade innersulor om orsaken till plantar fasciit är fotens naturliga form.

Du kanske tycker denna artikel är intressant: Hur man motverkar dålig cirkulation i benen

Hur länge kan det sitta i?

Varaktigheten på denna skada kan variera från person till person. I vissa fall kan det pågå några veckor, eller till och med några månader. Det finns dock andra tillfällen när skadan blir kronisk.

Smärtan blir nästan konstant och kan göra den drabbades livskvalitet mycket sämre genom att begränsa dennes dagliga aktivitet. När skadan blir kronisk kan den också påverka flera delar av kroppen som bland annat knäna, höft och rygg, genom att destabilisera den normala gången.

Det är därför viktigt att gå till en specialist så snart du märker de första symtomen. Tidig diagnos och behandling minskar avsevärt risken för komplikationer.

Person med fotskada på rehab.
Plantar fasciit kan vara komplicerat om du inte får adekvat behandling. Därför är det viktigt att boka tid med en läkare vid de första symtomen.

Vad ska man komma ihåg om plantar fasciit?

Hälsmärta kan vara en klinisk manifestation av plantar fasciit. Även om det ofta är tillfälligt och milt, kan det i vissa fall bli kroniskt och kan även påverka livskvaliteten. Därför är det bäst att kontakta sjukvården så fort man misstänker skada. Tidig behandling är avgörande för att minska behandlingstiden.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Young, C. (2012). Plantar Fasciitis. Annals of Internal Medicine, 156(1_Part_1), ITC1. https://doi.org/10.7326/0003-4819-156-1-201201030-01001
 • Gerardo, L., Carrillo, D., Leos Zierold, H., Gregorio, J., & Aguilar, A. (2007). Rehabilitación de fascitis plantar crónica. In Acta Médica Grupo Ángeles (Vol. 5, Issue 1). Medigraphic.
  Jiménez Leal, R. (2010). TRATAMIENTO DE LA FASCITIS PLANTAR. In Revista Española 110 de Podología: Vol. XXI (Issue 3).
 • Lim AT, How CH, Tan B. Management of plantar fasciitis in the outpatient setting. Singapore Med J. 2016;57(4):168-171. doi:10.11622/smedj.2016069
 • Fascitis plantar. (n.d.). Retrieved July 3, 2020, from http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1561-31942015000200005
 • Hansen L, Krogh TP, Ellingsen T, Bolvig L, Fredberg U. Long-Term Prognosis of Plantar Fasciitis: A 5- to 15-Year Follow-up Study of 174 Patients With Ultrasound Examination. Orthop J Sports Med. 2018;6(3):2325967118757983. Published 2018 Mar 6. doi:10.1177/2325967118757983

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.