3 bantningsdieter som inte äventyrar hälsan

Även om vissa dieter hjälper dig att tappa vikt utan att påverka din hälsa, är det bäst att tala om just ditt specifika fall med en nutritionist. På så sätt kan du få en skräddarsydd diet. Du kan dock utgå från följande tre bantningsdieter.
3 bantningsdieter som inte äventyrar hälsan
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

De populäraste dieterna är sällan gångbara på medellång och lång sikt, eller så är de helt enkelt skadliga för hälsan. Av denna anledning ska vi dela med oss av tre bantningsdieter som inte äventyrar hälsan.

Upptäck dem nedan!

Bantningsdieter som inte äventyrar hälsan

Rätt näringsintag är vitalt för att uppnå en balanserad och hälsosam vikt. Ur detta hänseende är det bäst att följa dieter som försäkrar att du får i dig alla livsmedelsgrupper.

Vidare är det givetvis lämpligt att minska kaloriintaget, vilket bland annat får stöd i denna studie som publicerades i Journal of Research in Medical Sciences.

Hursomhelst varierar varje persons närings- och energimässiga krav beroende på ålder, livsstil och hälsotillstånd.

Även om de bantningsdieter vi delar med oss av nedan är sådana som inte äventyrar hälsan, bör du därför tala med en nutritionist för att få hjälp att skräddarsy din kost så att den passar dig.

1. Den ketogena dieten

Även om denna diet tidigare var kontroversiell så anses den i dagsläget vara ett av de bästa alternativen för att tappa vikt.

Detta stöds bland annat av forskning som publicerats i International Journal of Environmental Research and Public Health.

Dess mekanism är enkel: undvik kolhydrater i så hög utsträckning som möjligt. Det är en typ av diet som inte begränsar mängden man äter, utan istället en typ av livsmedel.

Det faktum att man inte behöver äta minimala portioner gör det enklare att följa den.

Denna diet kan dock vara svår att följa under de första veckorna, eftersom frånvaron av socker kan leda till abstinensbesvär. När man kommer över denna tröskel är den dock relativt lätt att följa.

Den är säker för din hälsa på medellång och lång sikt, så länge du inte överskrider de rekommenderade dagliga proteinmängderna (0,8 g/kg kroppsvikt).

Vissa modifikationer kan göra den ännu enklare att följa, såsom att endast begränsa kolhydrater efter ett visst klockslag.

Den ketogena dieten

Den ketogena dieten ämnar minska kolhydraterna till ett minimum, och den är en av de mest erkända bantningsdieterna.

2. Periodiskt fastande

Detta består av att alternera mellan långa perioder av fasta (minst 16 timmar) med perioder då man tillåts äta.

Enligt studier förbättrar detta hälsan på medellång och lång sikt eftersom det främjar viktnedgång och den metaboliska hälsan.

Det är lätt att följa tack vare hormonsystemet som reglerar “hungerhormonet” (grelin) kort efter att vi vaknat. En användbar strategi är att dricka kaffe eller vatten på tom mage för att känna dig mätt.

Periodiskt fastande kan kombineras med den ketogena dieten eller kolhydratsrestriktion efter ett visst klockslag för att maximera resultaten.

Även om det finns olika protokoll så är den minst restriktiva även den bästa – 16:8 som hoppar över frukost eller middag.

3. Den atlantiska dieten

Denna diet är en variant på Medelhavskosten som betonar konsumtionen av fisk snarare än kött. Den anser inte heller bröd vara ett viktigt tillbehör och ser inte vin som ett livsmedel bra för hjärtat.

Det är en vanlig diet här i norr och försäkrar att man har korrekta vitamin D-nivåer tack vare konsumtionen av fet fisk och mejeriprodukter.

Grönsaker är ett viktigt inslag och kolhydrater är inte basen av matpyramiden. Även om oljor och nötter främst används som fettkällor är det även fördelaktigt att äta avokado.

Det är positivt att kombinera denna diet med periodiskt fastande för att förbättra dess resultat.

Det atlantiska dieten anses vara bra för hjärtat, men det är viktigt att försäkra att man äter olika frukter och grönsaker samt varierar typen av fisk (hellre fet fisk än vit fisk).

Den atlantiska dieten

Denna diet är en variant på medelhavskosten och är relativt enkel att implementera och följa.

Läs även: Vad har hälsosamma dieter gemensamt?

Vilket av dessa alternativ är det bästa?

När det kommer till dessa bantningsdieter är det svårast att följa den ketogena dieten. I många länder äter man bröd till alla måltider och det är väldigt vanligt att konsumera kolhydrater.

Att begränsa deras konsumtion kan därför vara mycket svårt inledningsvis, och under de första dagarna kan man uppleva episoder av trötthet innan kroppen vant sig.

Den atlantiska dieten kan i sin tur vara den mest praktiska och bekväma. Den är ganska lik medelhavskosten bortsett från att man äter mycket fisk och det faktum att den inte prioriterar spannmål.

Å andra sidan minskar den alkoholkonsumtionen avsevärt, vilket är en bevisad strategi för viktnedgång.

Effekterna stärks om man även inkluderar periodiskt fastande. Att fasta i 24 timmar kan vara lite väl aggressivt om man inte är van, men att göra det under kortare perioder kan fungera.

Se dock till att tala med en expert innan du provar på några av dessa dieter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Paoli A., Ketogenic diet for obesity: friend or foe?. Int J Environ Res Public Health, 2014. 11(2): 2092-107.
  • Patterson RE., Sears DD., Metabolic effects on intermittent fasting. Annu Rev Nutr, 2017. 37: 371-393.
  • Calvo Malvar MM., Leis R., Benítez Estévez AJ., Gude F., A randomised, family focused dietary intervention to evaluate the atlantic diet: the GALIAT study protocol. BMC Public Health, 2016.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.