7 bra livsmedel för ketogena dieter

Ägg är ett ketogent livsmedel som hjälper till att lindra symptom på metabolt syndrom, och gulan är rik på vitaminer och mineraler.
7 bra livsmedel för ketogena dieter

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Ketogena dieter (eller ketodieter) kan hjälpa dig att snabbt gå ned i vikt och förbättra vissa hälsotillstånd, såsom trötthet, riskfaktorer som associeras med metaboliskt syndrom eller diabetes.

För att dra nytta av alla hälsofördelar behöver du inte göra extrema förändringar i din kost; du måste bara regelbundet äta följande livsmedel:

1. Kött

Ät kött varje dag

Obearbetat kött är snålt på kolhydrater och en av de grundläggande beståndsdelarna i ketogena dieter.

 • Färskt kött innehåller vitamin B, mineraler såsom kalium och zink, kreatin, taurin och karnosin.
 • Vidare är kött en utmärkt källa till selen, ett ämne med en utmärkt antioxidativ förmåga att positivt påverka inflammatoriska sjukdomar.

Tänk på att bearbetat kött, såsom korv och köttbullar, ofta innehåller tillsatta kolhydrater. Försök att äta minst en bit kött om dagen. För att se till att du får i dig så mycket av de ketogena egenskaperna som möjligt ska du komma ihåg att tillaga det i så lite olja du kan. Ät det tillsammans med gott om grönsaker.

2. Ägg

Nästa livsmedel för ketogena dieter är ägg. Ett stort ägg innehåller mindre än ett gram kolhydrater och mindre än sex gram protein. Det gör det nyttigt och perfekt för ketogena dieter.

 • Trots deras dåliga rykte kan äggulor vara väldigt bra för dig eftersom de innehåller vitamin A, B9, B12, D, E och K, såväl som essentiella mineraler som järn.
 • Vidare kan ägg lindra symptomen på metabolt syndrom genom att förbättra insulinresistensen.

3. Oliver

Oliver tillför fiber i kosten

Oliver är ytterligare ett ketogent livsmedel som endast innehåller 0,2 gram kolhydrater per bit. Vidare kommer kolhydraterna i oliver i form av fibrer.

Oliver är en bra källa till vitamin E, järn, koppar och kalcium. De är även rika på antioxidanter (inklusive oleuropein, hydroxytyrosol, tyrosol, oljesyra och kvercetin) som kan hjälpa till att minska oxidativ skada på kroppen och bekämpa bakteriella infektioner.

Oliver kan även hjälpa till att reglera kolesterolet och minska blodtrycket.

4. Vitlök – ett bra livsmedel för ketogena dieter

En vitlöksklyfta innehåller bara 0,99 gram kolhydrater. Vitlök, och andra medlemmar i släktet Allium, innehåller allicin. Det är en växtbaserad beståndsdel som har antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper som hjälper till att skydda mot cerebral skada och sjukdom.

Vitlök anses även vara en utmärkt källa till vitamin B6, såväl som mangan, selen och vitamin C.

När du kan ska du lägga till lite vitlök i dina rätter. Den kan verkligen tillföra smak utan att du behöver använda mer exotiska kryddor.

5. Mörk choklad

Mörk choklad gagnar matsmältningen

Eftersom ketogena dieter kräver ett lågt intag av kolhydrater är det viktigt att se till att man äter tillräckligt med fibrer. En 100 gram portion mörk choklad, med 70-85% kakao, kan tillhandahålla elva gram fibrer.

 • Antioxidanterna och fibrerna i mörk choklad kan hjälpa matsmältningen.
 • Vidare innehåller kakao flavonoider som vidgar blodkärlen och förbättrar blodflödet. Det minskar artärtrycket och ökar det goda kolesterolet.
 • Mörk choklad är även rik på mangan, koppar, järn och magnesium.

När du köper choklad eller andra produkter med kakao ska du vara uppmärksam på informationen på paketet. Välj choklad som inte innehåller tillsatt socker och som har så lite kolhydrater som möjligt.

6. Mandel

Mandlar är ytterligare ett livsmedel som är bra för ketogena dieter. 100 gram mandel innehåller faktiskt endast sju gram kolhydrater. Än bättre är att de är mättande.

Att äta en liten mängd stillar aptiten om du känner dig hungrig på förmiddagen.

 • Mandlar innehåller vitamin E, koppar och riboflavin, som alla hjälper till i omvandlingen av energi.
 • Att äta mandlar tillhandahåller även magnesium och kalium – två viktiga elektrolyter som behöver ersättas i ketogena dieter.

Även om mandlar är perfekta för ketodieter är det viktigt att begränsa mängden du äter till 20 gram om dagen. Annars kan du höja blodsockernivåerna för mycket.

7. Avokado

Avokado är mycket nyttigt

Avokado innehåller endast 2 gram kolhydrater per 100 gram. De är rika på nyttiga fetter och fulla av näringsämnen, vilket gör dem till ett av de bästa ketogena livsmedlen.

 • Avokado innehåller fibrer, koppar, folsyra och kalium. De innehåller även viktiga vitaminer, såsom B, C, E och K.
 • Om du inte gillar avokado kan du nyttja oljan som görs på dem. Även om du inte får samma mängd vitaminer och mineraler är avokadoolja rik på enkelomättade fetter.
 • Denna omättade fettsyra hjälper dig att förbättra kolesterolet och kan användas för matlagning.

Du kan använda vår lista över ketogena livsmedel som en guide för att skapa din egen måltidsplan.

Kom ihåg att inkludera gott om vatten i din ketogena kost.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Kielczykowska M., Kocot J., Pazdzior M., Musik I., Selenium- a fascinating antioxidant of protective properties. Adv Clin Exp Med, 2018. 27 (2): 245-255.
 • Goltzman D., Functions of vitamin D in bone. Histochem Cell Biol, 2018. 149 (4): 305-312.
 • Burian JP., Sacramento LVS., Carlos IZ., Fungal infection control by garlic extratcs (allium Sativum L.) and modulation of peritoneal macrophages activity in murine model of sporotrichosis. Braz J Biol, 2017. 77 (4): 848-855.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.