Vad är en Jet Peel-behandling och vilka är dess fördelar?

Om du vill ha en anti-aging behandling som är minimalt invasiv kommer du att vara intresserad av att lära dig mer om olika typer av Jet Peel-ansiktsbehandlingar. Läs vidare för att lära dig allt om denna typ av ansiktsbehandling!
Vad är en Jet Peel-behandling och vilka är dess fördelar?

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Jet Peel-behandling är en ny teknik utvecklad för estetiska ändamål. Som sådan är det en del av det vi kallar anti-aging-behandlingar. Syftet är att hjälpa till att bekämpa tecken på åldrande samt torr hud och andra problem, som bland annat akne.

Under en Jet Peel-behandling använder man högtrycksluftstrålar för att tränga in i huden. Detta möjliggör att man kan föra in vätskor med produkter i läderhuden, dermis, som kan hjälpa till att rengöra och regenerera huden.

Det är ett minimalt invasivt förfarande. På grund av dess fördelar är det en allmänt accepterad ansiktsbehandling och har vunnit stor popularitet under de senaste åren.

Hur fungerar en Jet Peel-behandling?

Innan du startar ansiktsrengöringen med Jet Peel rengör en hudterapeut huden med syre och saltlösning under tryck. Terapeuten applicerar sedan en högtrycksluftstråle, som tränger in i dermis med hjälp av enheten kallad Jet Peel.

Detta möjliggör i sin tur introduktion av olika produkter, vanligen olika rengörande och närande ämnen. För detta ändamål använder hudterapeuten ett skräddarsytt serum enligt behoven hos den person som får behandlingen.

Detta serum kan innehålla ämnen som följande:

Missa inte att läsa den här artikeln: Är ansiktsmasker med kärnmjölk bra för huden?

Vilka är fördelarna med en Jet Peel-behandling för ansiktet?

Jet Peel är en metod man använder främst för estetiska ändamål. Det är en säker teknik för personer med känslig hud såväl som för personer med hudsjukdomar, vilket ger flera fördelar.

Motverkar åldrande

Enligt experter stimulerar ansiktsbehandlingar med Jet Peel produktionen av kollagen och elastin. Läderhuden består av kollagen, vilket ger struktur och elasticitet. Men den låga produktionen av detta ämne är en av de faktorer som får huden att åldras.

Med detta i åtanke ger denna behandling volym och fasthet i huden och hjälper till att minska tecken på åldrande. Detta gäller både rynkor och missfärgade fläckar, samt effekterna av solen.

äldre kvinnas halsparti
Genom att stimulera kollagenproduktionen förbättras hudens läkningsförmåga och elastisitet.

Peeling och rengöring

Proceduren tar bort smuts och produkter som har samlats i porerna. Dessutom kan peeling med Jet Peel minimera ärrbildning genom att släta ut och fräscha upp huden. Det kan även hjälpa till med att göra din hudfärg jämnare, även när det gäller mörka ringar under ögonen.

Andra användningsområden och fördelar med en Jet Peel-behandling

Fördelarna med Jet Peel kan även handla om mer än estetik. Även om det inte finns så mycket forskning om ämnet, har några studier som gjorts funnit att det kan ha andra potentiella användningsområden:

Fortsätt läsa mer i den här artikeln: De 4 bästa ansiktspeelingarna som tar bort döda hudceller

Biverkningarna och kontraindikationerna vid ansiktsbehandling med Jet Peel

Experter menar att peeling med denna teknik är säker så länge proceduren utförs på rätt sätt och med rätt verktyg. Det finns dock alltid möjligheter till reaktioner och biverkningar:

 • Infektiös cellulit: dessa fall är dock sällsynta.
 • Tecken på rodnad, som vanligtvis försvinner inom några timmar.
 • Det har också förekommit rapporter om svullnad i det behandlade området.
 • Även om proceduren enligt uppgift är smärtfri kan det förekomma känslighet efter behandlingen.
 • När glykolsyra används, kan man se fjällande hud dagarna efter behandlingen.

Man rekommenderar inte Jet Peel för gravida kvinnor. Effekten som vissa serumkomponenter kan ha på graviditet återstår att studera.

Hur länge håller effekterna av en Jet Peel-behandling i sig?

Resultaten är tillfälliga och de varar bara upp till en månad. Detta kan dock variera från person till person.

Speciellt när det gäller förstagångsanvändare är det bäst att upprepa proceduren en gång i veckan under minst tre veckor. Därefter bör man gå på en behandling per månad.

Samtidigt finns det inget behov av någon återhämtningsperiod och inget behov av att vila. Smink bör dock undvikas inom sex timmar efter behandlingen för att säkerställa att serumet hinner bli helt absorberat i huden.

Hur skiljer denna teknik sig från andra peelingmetoder?

Exfoliering av huden är något som man gör för att uppnå en djuprengöring. Ansiktsbehandlingar med Jet Peel använder man just för sådana ändamål. Det finns också andra exfolieringstekniker och nedan ska vi titta på skillnaderna.

Microdermabrasion

Microdermabrasion använder en diamantspetsad applikator för att ta bort döda hudceller. Det är användbart för behandling av fläckar och bekämpning av rynkor och stimulerar produktionen av kollagen och elastin, vilket hjälper till att upprätthålla en smidig hud.

I båda procedurerna exfolieras huden och tecken på åldrande och ärrbildning minskar.

Emellertid är mikrodermabrasion mer ytlig medan Jet Peel når ända ner till dermis.

Radiofrekvens

Ansiktsbehandlingar med radiofrekvens använder mikrovågor för att stimulera kollagenproduktion och minska effekterna av åldrande på huden. Precis som Jet Peel är radiofrekvensbehandlingar minimalt invasiva och verkar på hudens djupa lager.

Skillnaden ligger i den teknik som man använder, vilket påverkar priset. I jämförelse kan radiofrekvensbehandlingar vara dyrare.

Jet Peel-ansiktsbehandling på kvinna med glasögon
Kostnaden för ansiktsbehandlingarna varierar beroende på vilken teknik som ingår.

Hydrafacial och dermalinfusion jämfört med Jet Peel-behandling

Vid dermalinfusion använder man också ett instrument med diamantspetsar för att exfoliera, suga ut smuts och införa serum i huden. På så sätt är det rätt likt Jet Peel-tekniken. Båda är minimalt invasiva förfaranden.

En liknande teknik går under namnet hydrafacial, och den exfolierar, rengör och tar bort döda celler och föroreningar. Samtidigt applicerar man en blandning av hyaluronsyra, peptider och antioxidanter.

Dessa behandlingar har liknande egenskaper och resultat. Det finns dock ingen forskning som hävdar att någon av dem är bättre än de andra.

Rengör insidan och utsidan av huden

Jet Peel är en icke-invasiv och säker procedur med få biverkningar. Metoden sägs vara relativt effektiv med effekter som märks nästan omedelbart. Dessutom är tekniken godkänd av USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet (FDA).

Förutom användning av Jet Peel, eller någon annan estetisk procedur med samma syften, är det dock viktigt att överväga andra åtgärder, rekommendationer och tips för att bibehålla en frisk hud. Detta inkluderar rätt näring, hydrering och skydd mot yttre faktorer, som överdriven solexponering.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Apt P, Saavedra D, Waissbluth M, Rejuvenecimiento no ablativo. Revista Médica Clínica Las Condes. 2010; 21(1): 87-96.
 • Brody H, Monheit G, Resnik S, Thomas A. A History of Chemical Peeling Dermatologic Surgery. 2000; 26(5): 405-409.
 • Combalia A. Piel sana in corpore sano: Consejos prácticos para tener una piel sana. Barcelona: Grijalbo.
 • Drake L, Dinehart  S, Goltz R, et al. Guidelines of care for chemical  peeling. J Am Acad Dermatol. 1995; 33: 497-503.
 • Mene R. Melasma: Tratamiento con Yellow Peel. Med Estetica. 5(5): 23-25.
 • Murad H, Shamban A, Scott P. The use of glycolic acid as a peeling  agent. Dermatol Clin. 1995;13: 285-307.
 • Skroza N, Proietti I, Potenza C, Dessy L. Mechanic Resurfacing, Needling, Dermoabrasion and Microdermoabrasion. In: Scuderi N., Toth B. (eds) International Textbook of Aesthetic Surgery. Springer, Berlin, Heidelberg, 2016.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.