Är ansiktsmasker med kärnmjölk bra för huden?

Ansiktsmasker med kärnmjölk har blivit en populär naturlig hudvårdsprodukt. Det är många som menar att de minskar orenheter och gör huden silkeslen. Men är detta verkligen sant?
Är ansiktsmasker med kärnmjölk bra för huden?

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Ansiktsmasker med kärnmjölk innehåller naturliga ingredienser som är kända för sina otroliga hälsofördelar för huden. På grund av dess kemiska innehåll anser många att kärnmjölk är perfekt för att minska pigmentfläckar, rynkor och andra orenheter. Samtidigt kan den användas för att ta hand om orena porer.

Är det för bra för att vara sant? Hur bra är egentligen ansiktsmasker med kärnmjölk för din hud? Nedan delar vi med oss av vad experterna säger och granskar kärnmjölkens egenskaper och fördelar, så läs vidare!

Vad är kärnmjölk?

Kärnmjölk är den vätska som man får över när man separerar smör från grädde. Enligt denna artikel publicerad i Journal of Dairy Science, är det en av de mest använda mejeriprodukterna i livsmedelsindustrin på grund av dess emulgerande egenskaper och goda smak.

Kärnmjölk är också mild för magen och innehåller kraftfulla närande egenskaper. Här är några av dem:

Det är vanligt att denna mejeriprodukt används som ett kosttillskott, men den har också blivit populär som en naturlig ingrediens för att hålla huden frisk och ge den en ny lyster. Vissa använder till och med ansiktsmasker med kärnmjölk varje dag för att korrigera problem och som en del av en föryngrande behandling.

Ansiktsmasker med kärnmjölk i flaska
Kärnmjölk har använts i naturlig kosmetika i århundraden.

Är det säkert att applicera kärnmjölk på huden?

Inom naturlig kosmetika använder man kärnmjölk som bas i olika huskurer för att bli av med pigmentfläckar, rynkor, akne och eksem. Några av de största fansen säger att det är mineralinnehållet som gör det utmärkt för att hålla huden frisk och fri från orenheter. Vi bör dock notera att det finns begränsade vetenskapliga bevis för att stödja dessa påståenden.

Hittills finns inga vetenskapliga studier som bekräftar att kosmetisk användning av kärnmjölk faktiskt kan påverka huden positivt. Hur som helst så anser forskare ändå att regelbunden användning är säker för de flesta.

Ett vanligt sätt att använda kärnmjölk vid hudvård är att kombinera den med andra ingredienser som honung och havregryn för att göra hemgjorda ansiktsmasker.

Några fördelar med ansiktsmasker med kärnmjölk är:

 • De har uppljusande egenskaper som är idealiska för de som hoppas kunna ta bort mörka fläckar på huden.
 • De har lugnande och dämpande ämnen som kan hjälpa till att lindra eksem och utbrott av dermatit.
 • Mjölksyran i kärnmjölk är bra för behandling av akne.
 • Dess aktiva näringsämnen hjälper till att skydda huden från solen och kan bekämpa solskador.
 • Kärnmjölk mjukar upp huden.
 • En exfolierande mask tar lätt bort döda hudceller.

Vad visar forskningen?

Som vi har nämnt ovan finns det inga kliniska studier eller bevis för att bevisa de positiva effekterna av kärnmjölk på huden. Däremot, finns det studier som kan bekräfta dess näringsinnehåll och antioxidantiska aktivitet. Många studier visar vikten av antioxidanter för att förhindra för tidigt åldrande.

En artikel publicerad i The Journal of Dermatological Science förklarar att antioxidanter är nyckeln till att förhindra hudåldrande orsakad av ljus. Med andra ord hjälper de till att skydda hudceller från de skadliga effekterna av strålning och fria radikaler som uppstår vid ohälsosam solexponering.

Å andra sidan verkar mjölksyra (en av de viktigaste komponenterna i kärnmjölk) också gynna huden. En studie som publicerats i International Journal of Dermatology fann att mjölksyra inte bara hjälper till att skydda huden utan också har fördelaktiga fuktgivande egenskaper, vilket över tid hjälper till att förhindra åldrande.

Andra element som proteiner, vitaminer och mineraler är också effektiva tillskott för de ovan nämnda effekterna av kärnmjölk. Och trots brist på forskning verkar det som om kärnmjölk faktiskt har en positiv inverkan när den appliceras på huden. Vill du pröva?

Hur gör man ansiktsmasker med kärnmjölk?

En av de största fördelarna med att använda kärnmjölk i din hudvårdsrutin är att denna produkt är mångsidig vilket gör att du kan tillsätta den till många hemlagade produkter.

Naturligtvis kan man alltid applicera den precis som den är med en bomullstuss. Om du använder kärnmjölk på detta sätt rekommenderar vi att du förvarar den i kylen och applicerar den medan den fortfarande är kall.

Många gillar att kombinera kärnmjölk med rosenvatten, vilket många anser vara en naturlig tonic som är perfekt för att föryngra huden och minska hudens fettproduktion. Du kan också blanda den med havregryn eller något annat sädesslag för att göra en hemlagad exfolierande mask med proteiner. Här är ett enkelt recept på ansiktsmasker med kärnmjölk:

Ingredienser

 • 60 ml kärnmjölk
 • 1 msk havregryn
 • 1 msk honung

Beredning

 • Blanda alla ingredienser i en skål tills du har en pasta eller fast smet. Om blandningen ser för fuktig ut kan du tillsätta mer havregryn.

Användning

 • När masken är klar rengör du ansiktet med en fuktig tvättlapp, varefter du applicerar masken på ansiktet med rena händer.
 • Låt den sitta i 15 till 20 minuter och skölj sedan med varmt vatten och cirkulära rörelser.
 • För bästa resultat, använd masken två till tre gånger i veckan.
Ansiktsmasker med kärnmjölk i skål
Kärnmjölken motverkar åldrande genom att skydda dig från skadliga fria radikaler.

Vi rekommenderar att du också läser den här artikeln: Fem orsaker till pigmentfläckar i ansiktet

Prata alltid med en hudläkare innan du använder ansiktsmasker med kärnmjölk

Även om kärnmjölk är fylld med potentiella fördelar för huden, är det alltid bäst att prata med en hudläkare innan du använder denna typ av ingrediens. Även om det anses säkert att använda, bör det inte vara ditt första val för behandling om du har allvarliga hudproblem.

Professionella hudläkare kan hjälpa dig att hitta andra sätt att använda kärnmjölk i din hudvårdsrutin. De kan även föreslå produkter som innehåller kärnmjölk som ingrediens.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Sodini I, Morin P, Olabi A, Jiménez-Flores R. Compositional and functional properties of buttermilk: a comparison between sweet, sour, and whey buttermilk. J Dairy Sci. 2006 Feb;89(2):525-36. doi: 10.3168/jds.S0022-0302(06)72115-4. PMID: 16428621.
 • Tang SC, Yang JH. Dual Effects of Alpha-Hydroxy Acids on the Skin. Molecules. 2018;23(4):863. Published 2018 Apr 10. doi:10.3390/molecules23040863
 • Conway V, Gauthier SF, Pouliot Y. Antioxidant activities of buttermilk proteins, whey proteins, and their enzymatic hydrolysates. J Agric Food Chem. 2013 Jan 16;61(2):364-72. doi: 10.1021/jf304309g. Epub 2012 Dec 31. PMID: 23244578.
 • Wong PY, Kitts DD. A comparison of the buttermilk solids functional properties to nonfat dried milk, soy protein isolate, dried egg white, and egg yolk powders. J Dairy Sci. 2003 Mar;86(3):746-54. doi: 10.3168/jds.S0022-0302(03)73655-8. PMID: 12703609.
 • Masaki H. Role of antioxidants in the skin: anti-aging effects. J Dermatol Sci. 2010 May;58(2):85-90. doi: 10.1016/j.jdermsci.2010.03.003. Epub 2010 Mar 17. PMID: 20399614.
 • Algiert-Zielińska B, Mucha P, Rotsztejn H. Lactic and lactobionic acids as typically moisturizing compounds. Int J Dermatol. 2019 Mar;58(3):374-379. doi: 10.1111/ijd.14202. Epub 2018 Sep 30. PMID: 30270529.
 • Smith WP. Epidermal and dermal effects of topical lactic acid. J Am Acad Dermatol. 1996 Sep;35(3 Pt 1):388-91. doi: 10.1016/s0190-9622(96)90602-7. PMID: 8784274.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.