Hur man kan behandla torr hud naturligt

Undvik torr hud. Moder natur har vad som behövs för att vi ska kunna komma över detta problem!
Hur man kan behandla torr hud naturligt
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Torr hud är ett ganska så vanligt problem som du antagligen redan har upplevt på någon del av kroppen. Lär dig hur du kan behandla torr hud.

Vi har alla en speciell hudtyp. Vissa upplever oljig hud vid den s.k. T-zonen och torr hud på resten av ansiktet. Andra drabbas av torrhet på magen, armbågarna och knäna medan ansiktet är oljigt.

I den här artikeln kommer du lära dig hur man kan behandla torr hud naturligt.

Det är viktigt att du är medveten om vilka egenskaper som din hud har så att du kan ge den den vård som den behöver. Även om du tror att du känner till din hud jättebra så bör du ta lite tid till att gå igenom de områden som löper störst risk att drabbas av detta problem och vilka som inte brukar bli drabbade.

Följ sedan rekommendationerna härunder. Du kommer märka att det är enklare än vad du tror!

Behandla torr hud genom att återställa vätskebalansen i kroppen

Kvinna som dricker vatten.

Uttorkning är ofta en bakomliggande orsak till torr hud, men det går också enkelt att lösa. Du behöver bara tänka på hur mycket vatten du dricker per dag.

Det rekommenderas att man dricker minst 2 liter vatten per dag. Detta är en väldigt vanlig rekommendation men det är inte alltid tillräckligt.

Om din livsstil kräver att du tränar mycket, spenderar många timmar i solen, eller om du har blivit uttorkad på något annat sätt så kommer 2 liter vatten inte att vara tillräckligt.

Om du känner igen dig i ovanstående fall så kan du prova att öka ditt dagliga intag av denna fantastiska vätska. Efter några dagar bör du märka skillnad.

Försöka att öka ditt dagliga vattenintag och var uppmärksam på kroppen då du känner dig torr.

Applicera aloe vera

Aloe vera är en av de bästa ingredienserna som man kan hitta i kosmetika och alternativa huskurer. Denna gel hjälper med att behandla solbränna och torr hud.

För att dra nytta av egenskaperna i denna fantastiska produkt så rekommenderar vi att du applicerar den direkt på huden. Du kan använda den som ett substitut för de vanliga krämerna.

Om torrheten uppstår på dina ben, vid armhålorna eller efter att du har rakat dig så försök med att applicera aloe vera innan du rakar dig. Den kommer fungera som rakkräm då du rakar dig. Efter att du är klar sköljer du av och din hud kommer inte vara lika torr.

Om problemet uppstår på hela kroppen så kan du applicera denna kräm vid alla de torra områden som har uppstått.

Ingredienser

 • 1/4 liter baskräm
 • 100 ml aloe vera gel
 • 25 ml mandelolja

Tillredning och applicering

 • Blanda alla ingredienserna
 • Förvara krämen i en plastflaska
 • Applicera som din vanliga kräm

Detta är en väldigt billig kräm och du kan använda 5 ml av en eterisk olja för att lägga till lite arom.

Du hittar baskrämen i sminkaffärer. Den bör inte ha en arom eller färg och är oftast ganska billig.

Använd kokosolja

Kokosolja och kokosnötter.

Kokosnötsolja är en annan ingrediens som har blivit riktigt relevant under senare år. Varje år lär vi oss mer av dess fördelar, så kosmetikaindustrin tenderar att bevaka denna utveckling.

Detta är en enkel och ekonomisk huskur för att motverka torr hud. Det är enkelt att använda kokosnötsolja. Gnugga bara lite mellan fingrarna och applicera.

Om du har torra läppar så kan du byta ut läppbalsam mot kokosnötsolja.

Ingredienser

 • 1 tom läpptstiftstub
 • 15 ml kokosnötsolja

Tillredning och applicering

 • Sätt läppstiftstuben i kylen under 30 minuter
 • Fyll tuben med kokosnötsolja
 • Använd direkt från tuben då den har stelnat
 • Ha den alltid med dig
 • Använd den så ofta som du behöver

Vi rekommenderar att du använder en tub med skruvkork, eftersom oljan kan smälta i värmen. Det är viktigt att man stänger den ordentligt så att man inte skadar väskan.

Glycerin

Om du inte vill bära med dig kokosnötsolja i väskan eller om du inte kan få tag på ingredienserna för krämen så föreslår vi en tredje behandling för torr hud: glycerin.

Glycerin är en av de bästa ingredienserna för att behandla torr hud. Genom att använda den kommer du få mjukare hud utan att behöva investera mycket pengar.

Köp bara lite glycerin i närmsta affär. Se dock till att den inte innehåller några extra färgämnen.

Du kan applicera glycerin så många gånger som du vill. I början kan du behöva applicera det varannan timme. Därefter kan du minska ner på antalet gånger.

Av dessa fyra idéer för att behandla torr hud, vilken kommer du att använda dig av?

Kvinna som använder kräm på ansiktet.

Som du kan se så har du några bra alternativ. Tänk alltid på att dricka mer vatten och komplettera sedan med ett av de alternativ som vi har tagit upp här.

Kom ihåg att undvika att använda dessa huskurer på områden där du har oljig hud.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Sharrif, M., & Sandeep, V. (2011). Aloe vera their chemicals composition and applications: A review. Int J Biol Med Res2(1), 466–471. Retrieved from http://cogprints.org/7211/
 • Kappally, S., Shirwaikar, A., & Shirwaikar, A. (2015). Hygeia : : journal for drugs and medicines COCONUT OIL – A REVIEW OF POTENTIAL APPLICATIONS. Hygeia . J . D . Med7(2), 34–41. https://doi.org/10.15254/H.J.D.Med.7.2015.149
 • Lira, A. M., Araújo, A. A. S., Basílio, I. D. J., Santos, B. L. L., Santana, D. P., & Macedo, R. O. (2007). Compatibility studies of lapachol with pharmaceutical excipients for the development of topical formulations. Thermochimica Acta457(1–2), 1–6. https://doi.org/10.1016/j.tca.2007.02.017

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.