Kollagen i kroppen: Vad gör det och var kommer det ifrån?

Idag ska du få lära dig lite mer om kollagen, ett av de viktigaste proteinerna i kroppen. Vet du egentligen vad det gör och var det kommer ifrån?
Kollagen i kroppen: Vad gör det och var kommer det ifrån?

Senaste uppdateringen: 13 mars, 2022

I den här artikeln berättar vi om syftet och källorna till det kollagen vi har i kroppen, såväl som andra relevanta fakta. Det är ett av de vanligaste proteinerna i människokroppen, eftersom det är en komponent i många av våra vävnader.

Vad gör kollagen i kroppen?

Kollagen är en grundläggande komponent i människokroppen. Det är ett protein och representerar ungefär en fjärdedel av de totala proteinerna i kroppen. Man kan därför säga att det är det viktigaste proteinet av alla.

Det finns i många vävnader, av vilka några är hud, brosk, ben, ligament, muskler och senor. Det bildar mycket motståndskraftiga och flexibla fibrer, vars funktion är att ge vävnadens elasticitet, samt stöd och motstånd.

Eftersom det är ett så viktigt ämne och finns i så många vävnader är det av stor betydelse att upprätthålla en minimal och stabil nivå av detta protein. Utan en tillräcklig mängd av detta ämne skulle all vävnad som den hjälper till att bygga upp inte kunna utföra sin funktion korrekt.

Vilka källor till kollagen finns det?

Källorna till kollagen inkluderar många livsmedel, främst av animaliskt ursprung, som kött. Det finns andra livsmedel som, även om de inte är källor till kollagen, innehåller ämnen som hjälper till att främja syntesen av detta protein i människokroppen. Några av dem är:

  • Omega-3, -6 och -9 fettsyror: Finns framför allt i nötter och fisk som lax. Fettsyror är involverade i den hormonella regleringen som gör att kroppen kan producera kollagen.
  • Vitamin A: Detta vitamin hittar vi i grönsaker som morötter och meloner. En minimal mängd A-vitamin behövs för att kroppen ska kunna producera kollagen utan problem.
  • Vitamin C: Finns i citrusfrukter, jordgubbar och andra grönsaker. De förstör föreningarna som annars kan skada detta protein.
Vegetabiliska och animaliska källor av kollagen.
Animaliska produkter är rika på kollagen och andra vegetabiliska livsmedel har ämnen som stimulerar produktionen.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Kosttillskott vid ledbesvär – så förebygger du uppkomsten

Vad händer med kollagen i kroppen när vi blir äldre?

Från cirka 30 års ålder tappar kroppen successivt förmågan att producera kollagen. Kollagenproduktionen fortsätter, men i allt mindre och mindre mängder.

Det som händer är att all vävnad som den utgör börjar förlora funktionalitet. Huden tappar elasticitet och rynkor uppstår. Hår och naglar blir också ömtåligare. Dessutom kan ledvärk med rörelse och muskelsmärta också dyka upp.

Kosttillskott som en av källorna till kollagen i kroppen

Som vi redan har nämnt är det nödvändigt att bibehålla en minimal mängd av detta protein i kroppen för att det ska fungera korrekt. Men det finns tillfällen då detta inte är möjligt naturligt.

Med förlust av produktion i kroppen, och i vissa andra situationer som vid idrott på hög nivå, är mängden kollagen inte tillräcklig. I dessa fall kan individer behöva ta kollagentillskott.

Detta kan man hitta i form av hydrolyserat kollagen. Alla kan ta tillskott av den hydrolyserade varianten som ett komplement till sin kost. Det är dock alltid bäst att konsultera en specialist, eftersom det ofta inte är nödvändigt att ta det.

Kollagen i pulverform.
Kollagen kan artificiellt införlivas i dess hydrolyserade form.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Hur du naturligt ökar din kollagenproduktion

Slutsatser om kollagen

Kollagen är ett viktigt ämne för normal funktion av många delar av kroppen. Med åldern minskar produktionen och vi måste se till att äta en adekvat kost och vid behov ta tillskott av kollagen för att komplettera.

En medicinsk konsultation är alltid nödvändig för att veta om du behöver införliva den hydrolyserade formen av detta protein i din kost eller inte. Allt åldrande är inte likvärdigt, och kosttillskott är därför inte nödvändigt för alla.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Tuero, Beatriz Basabe. “Funciones de la vitamina C en el metabolismo del colágeno.” Rev Cubana Aliment Nutr 14.1 (2000): 46-54.
  • Silva, Tatiane Ferreira da, and Ana Lúcia Barretto Penna. “Colágeno: Características químicas e propriedades funcionais.” Revista do Instituto Adolfo Lutz (2012): 530-539.
  • Abad Expósito, Carlos. “Suplementos de colágeno y efecto en el tratamiento de lesiones articulares.” (2015).
  • Juher, Teresa Figueres, and Esther Basés Pérez. “Revisión de los efectos beneficiosos de la ingesta de colágeno hidrolizado sobre la salud osteoarticular y el envejecimiento dérmico.” Nutrición Hospitalaria 32.1 (2015): 62-66.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.