Pilinötter: en god nöt med mycket hälsosam näring

Pilinötter: en god nöt med mycket hälsosam näring

Senaste uppdateringen: 01 april, 2023

Pilinötter är mycket nyttiga och kan med fördel vara ett regelbundet inslag i en hälsosam kostplan. Men de är okända för de flesta. Om du inte känner till pilinötter, läs då vidare så sa vi berätta om alla egenskaperna hos dessa ovanliga och väldigt välsmakande nötter.

Innan vi börjar vill vi notera att de flesta näringsexperter rekommenderar ett dagligt intag av nötter. De är livsmedel med en hög näringstäthet. De tillhandahåller proteiner, fetter av hög kvalitet och många olika vitaminer och mineraler.

Eftersom de också innehåller ganska mycket energi, bör du dock inte äta dem i överdriva mängder.

Vad är pilinötter?

Pilinötter odlas i Australien, Nya Guinea och Sydostasien. De har en annan näringsprofil än andra produkter från samma grupp, och är en källa till mättade och enkelomättade fetter.

Samtidigt innehåller de en stor mängd magnesium, och hjälper därmed till att täcka det dagliga behovet av detta element.

Du kan äta dem råa eller lätt rostade. De har en mycket mjuk och krämig konsistens och nästan smälter i munnen när du tuggar dem.

Faktum är att de är ännu mjukare än macadamianötter. De smakar väldigt bra tillsammans med fermenterade livsmedel, så kombinera gärna dessa för en hälsosam lätt liten måltid.

Kombinera gärna pilinötter med livsmedel som framställs med jäsningsprocesser för en hälsosam lätt liten måltid.
Kombinera gärna pilinötter med livsmedel som framställs med jäsningsprocesser för en hälsosam lätt liten måltid.

Pilinötter innehåller mycket hälsosam näring

Ur näringssynpunkt bör det noteras att pilinötter är en källa till fett och protein. De innehåller 31 gram lipider per 100 gram produkt och nästan 11 gram protein.

Proteinerna har dock lågt biologiskt värde. De innehåller inte alla essentiella aminosyror. Men de hjälper dig ändå att tillgodose ditt dagliga behov.

När det gäller mikronäringsämnen har pilinötter ett högt B-vitamininnehåll. De innehåller också mineraler, såsom mangan, magnesium, fosfor, koppar, zink och järn.

Du kanske också är intresserad av: 7 anledningar att äta mer nötter: förbättra hälsan

Fördelar

Regelbunden konsumtion av pilinötter kan ha flera positiva effekter på kroppen. Till exempel skulle de påverka sömnfysiologin positivt tack vare deras magnesiuminnehåll. Detta mineral har visat sig hjälpa till att bekämpa störningar i samband med vila.

Dessutom kan de producera en kraftfull antioxidanteffekt. Detta beror på att de innehåller fytokemikalier, som neutraliserar bildandet av fria radikaler. Denna effekt är relaterad till en lägre förekomst av kroniska och komplexa patologier .

Tänk också på att dessa nötter hjälper dig att fylla det dagliga proteinbehovet. Proteiner är avgörande för att säkerställa att kroppens muskelmassa hålls i gott skick. Enligt forskning publicerad i tidskriften Annals of Nutrition & Metabolism bör stillasittande personer få i sig minst 0,8 gram protein per kilogram vikt och dag.

Slutligen ger pilinötter också kalcium i betydande mängder. Detta är ett mycket viktigt element som kan förhindra bendegeneration som kommer med åren.

Pili nötter och andra nötter.
Pilinötter har ett lite annorlunda näringsinnehåll jämfört med andra nötter, men är lika nyttiga.

Ät mer pilinötter: hälsosam nöt

Pilinötter är inte särskilt välkända trots sin rikedom på näringsämnen.

Eftersom det är en sådan hälsosam nöt, rekommenderas konsumtionen av den i måttliga mängder. Dessutom är de väldigt goda och har en krämig och silkeslen konsistens, lätta att tugga och kombinera med andra, hälsosamma livsmedel till ett litet mellanmål.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Cao Y, Zhen S, Taylor AW, Appleton S, Atlantis E, Shi Z. Magnesium Intake and Sleep Disorder Symptoms: Findings from the Jiangsu Nutrition Study of Chinese Adults at Five-Year Follow-Up. Nutrients. 2018;10(10):1354. Published 2018 Sep 21. doi:10.3390/nu10101354
  • Neha K, Haider MR, Pathak A, Yar MS. Medicinal prospects of antioxidants: A review. Eur J Med Chem. 2019;178:687-704. doi:10.1016/j.ejmech.2019.06.010
  • Richter M, Baerlocher K, Bauer JM, et al. Revised Reference Values for the Intake of Protein. Ann Nutr Metab. 2019;74(3):242-250. doi:10.1159/000499374

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.