7 anledningar att äta mer nötter: förbättra hälsan

Nötter är ett av naturens nyttigaste livsmedel. De tillhandahåller essentiella fettsyror, näringsämnen och protein. Upptäck sju anledningar att äta mer nötter här.
7 anledningar att äta mer nötter: förbättra hälsan

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Nötter anses vara en av de mest kompletta källorna till energi och näring. De är också en utmärkt källa till essentiella fettsyror, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Nötter kommer i olika varianter, såsom mandlar, valnötter, hasselnötter och jordnötter. Det finns flera anledningar till varför alla borde äta mer nötter regelbundet. Idag ska vi dela med oss av sju av de viktigaste.

En falsk övertygelse är att nötter leder till viktuppgång för att de innehåller fett och en avsevärd mängd kalorier. Tvärtom har det bevisats att de är fördelaktiga för din kropp. De stödjer faktiskt hälsosam viktnedgångDetta tack vare de nyttiga fetter de innehåller, som faktiskt ökar din energiförbrukning under dagen. Vidare är nötter rika på fibrer, vilket hjälper om du har matsug och förebygger överätande.

1. Äta mer nötter förbättrar hjärthälsan

Mandlar är bra för hälsan

Den höga koncentrationen av essentiella fettsyror i nötter gör dem till en av de viktigaste bundsförvanterna för kardiovaskulär hälsa. De innehåller alfa-linolsyra, som minskar risken för hjärtarytmi och ansamlingen av kolesterol i artärerna. Att äta nötter regelbundet har bevisats vara lika effektivt som olivolja i att minska inflammation och rena blodet efter en fettrik måltid.

Deras fiberinnehåll och vegetabiliska steroler minskar lipiderna som absorberas genom tarmarna och främjar deras borttagning. Nötter innehåller även arginin – en essentiell aminosyra som håller blodkärlsväggarna elastiska och förebygger högt blodtryck.

2. De skyddar din hjärnhälsa

Pistasch- och valnötter tillhandahåller avsevärda mängder essentiella aminosyror och antioxidanter som skyddar minnet och hjärnhälsan. Den folsyra samt vitamin A och E som finns i nötter förbättrar nervsystemets funktion och minskar risken för att utveckla demens och Alzheimers.

3. De är antiinflammatoriska

yngre och gammal håller händer

De omega 3-fettsyror som finns i nötter är kopplade till kontrollen och minskningen av kroppens inflammatoriska processer. Många läkare och hälsoproffs bekräftar att de flesta sjukdomar har sina rötter i brist på kontroll av det inflammatoriska svaret. Att äta dessa livsmedel är nyckeln till att förebygga diverse vanliga och kroniska åkommor.

4. De förbättrar matsmältningshälsan

Den huvudsakliga fördelen med nötter för din matsmältningshälsa beror på dess kostfibrer. De förbättrar din absorption av näringsämnen i tarmarna och främjar borttagningen av avfallsprodukter. Att äta nötter minskar matsmältningsproblem och ger näring åt de fördelaktiga bakterierna i grovtarmen för att reglera kroppens pH.

5. De förebygger åldrande i förtid

Alla varianter av nötter rekommenderas för hudhälsan eftersom de alla innehåller vitamin E. Detta antioxidativa näringsämne reparerar cellskadan som orsakas av fria radikaler och förebygger uppkomsten av rynkor.

6. De hjälper till att bygga muskelmassa

Nötter är en rik källa till protein, vilket gör dem utmärkta för att möta de dagliga näringsbehoven som krävs för intensiv fysisk träning. Vissa näringsexperter rekommenderar att man äter en liten portion innan man går till sängs eftersom fibrerna och de hälsosamma fetterna hjälper till att förebygga nedbrytningen av muskelvävnad när man sover.

7. De bekämpar fetma

Människa på våg

Folk som är överviktiga eller lider av fetma kan verkligen gagnas av att äta mer nötter. Nötternas höga innehåll av fibrer och protein stödjer din kropps fettförbränning och hjälper dig därmed att gå ner i vikt. De som inkluderar mandlar, valnötter och andra nötter i sin kost går ner i vikt lättare än de som inte gör det.

Som du kan se finns det många anledningar att äta mer nötter under veckans gång. Du kan lätt äta dem på språng eller använda dem i dina favoritrecept.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Philpott JD., Bootsma NJ., Rodriguez Sánchez N., Hamilton DL., et al., Influence of fish oil derived n 3 fatty acid supplementation on changes in body composition and muscle strenght during short term weight loss in resistance trained men. Front Nutr, 2019.
  • Martí del Moral A., Fortique F., Omega 3 fatty acids and cognitive decline: a systematic review. Nutr Hosp, 2019. 36 (4): 939-949.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.