De 7 bästa kolhydratskällorna för hälsosam viktnedgång

De 7 bästa kolhydratskällorna för hälsosam viktnedgång

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Kolhydrater har länge ansetts vara den främsta fienden för alla som vill tappa lite extra vikt via kosten. Men på senare tid har det bevisats att denna uppfattning om kolhydrater är fel. I verkligheten kan de faktiskt hjälpa dig att nå ditt viktmål. Man måste dock välja kolhydratskällorna noga.

Onyttiga källor såsom vitt mjöl kan givetvis förstöra dina ansträngningar, men livsmedel som fullkorn är otroligt bra för din kropp. Näringsexperter har faktiskt kommit överens om att detta makronäringsämne är ett av de mest nödvändiga för att kroppen ska kunna producera energi och kontrollera sockernivåerna.

Därför är det viktigt att veta hur man inkluderar det i sin kost och hur man identifierar de hälsosammaste kolhydratskällorna. Vi listar de 7 bästa.

1. Havre är en av de bästa kolhydratskällorna

Havregryn i skål

Havre är ett av de mest kompletta livsmedlen näringsmässigt, och är en av bästa kolhydratskällorna när du vill tappa vikt. Det innehåller avsevärda mängder lösliga fibrer – ett näringsämne som löses upp i kroppen och snabbar upp ämnesomsättningen.

Det hjälper även ditt matsmältningssystem att fungera som det ska genom att främja eliminering av gifter och fetter som kvarhålls i kroppen. Regelbunden konsumtion är till och med kopplat till mindre risk för ansamling av fett runt midjan, vilket kan öka risken för hjärtproblem.

2. Fullkornspasta

Att lägga till några portioner fullkornspasta i dina måltider betyder att du kan njuta av varierade och nyttiga rätter som smakar gott. Det finns dock mer: fullkornspasta är en bra kolhydratskälla, och det förebygger att fett ansamlas runt midjan när du äter det med måtta.

En liten portion innehåller 200 kalorier efter tillagning och funkar utmärkt med grönsaker och magert kött, för att bilda en perfekt måltid.

3. Bönor är en av de bästa kolhydratskällorna

Vita bönor

Bönor innehåller alla näringsämnen som din hjärt- och matsmältningshälsa behöver för att må bra. Deras fiberinnehåll uppmuntrar kontrollerade kolesterolnivåer samtidigt som de reglerar de gastrointestinala processerna.

Bönor ger din kropp energi och tillhandahåller värdefulla mängder protein och järn, vilket framförallt är bra när du tränar. Som om det inte vore nog är de snåla på kalorier och håller dig mätt längre än andra kolhydratskällor.

4. Matvete

Matvete har blivit mycket populärt på senare år, speciellt bland vegetarianer och personer som vill äta nyttigt. Det är en viktig kolhydratskälla och tillhandahåller dig även med fibrer, vegetabiliskt protein och mineraler. Det förbättrar även omvandlingen av mat till energi, vilket ökar ämnesomsättningen och gör det lättare att tappa vikt.

5. De bästa kolhydratskällorna: bananer

Skivad banan

Många går miste om de fantastiska egenskaperna hos bananer eftersom de tror att man blir tjock av dem för att de innehåller socker, kolhydrater och kalorier. Men nu kan vi se dem för vad de verkligen är: en väldigt nyttig frukt för alla dieter. De tillhandahåller fibrer och resistent stärkelse – en typ av stärkelse som inte ger dig några kalorier men som gör dig mätt.

Bananer håller dig mätt längre, höjer dina energinivåer och hjälper din matsmältning.

6. Quinoa

Quinoa är ett “superlivsmedel” som blivit berömt över hela världen. Det är inte bara en hälsosam källa till kolhydrater, utan innehåller även protein och essentiella aminosyror som hjälper till att bygga muskler.

Som en regelbunden del av din kost snabbar quinoa upp ämnesomsättningen samtidigt som kaloriförbränningen och viktnedgången ökar. Det optimerar även din energiförbrukning, vilket förbättrar din mentala och fysiska prestationsförmåga under dagens lopp.

7. Korn

De bästa kolhydratskällorna: korn

Komplexa kolhydrater såsom korn är perfekta för att stilla hungern när du känner sug efter mat. Dessa kolhydrater blir lätt till “bränsle” för kroppen, och sänker risken för högt blodsocker.

Korn är väldigt lågt på kalorier och är lätt att lägga till i sallader, soppor och andra rätter.

Som du kan se är inte alla kolhydrater dåliga om du försöker äta bra och tappa vikt. Om du inkluderar kolhydratskällorna ovan i din kost kommer de göra fantastiska saker för din viktnedgång.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.