Tecken på högt blodsocker du bör vara uppmärksam på

Även om det kan verka motsägande är det möjligt att man snabbt går ner i vikt utan påtaglig anledning om man har högt blodsocker, eftersom kroppen då bränner fler kalorier.
Tecken på högt blodsocker du bör vara uppmärksam på

Senaste uppdateringen: 24 november, 2018

Kroppen skickar oss fler signaler än vi tror, speciellt tecken på problem som kan vara kopplade till högt kolesterol och tecken på högt blodsocker.

Vi tenderar att associera högt blodsocker med diabetes, men detta problem kommer först som ett resultat efter en längre tid.

Egentligen kan alla drabbas utan att inledningsvis ens inse det. Så om du tror att så är fallet för dig bör du notera dessa kroppsliga tecken på högt blodsocker.

1. Att jämt vara hungrig är ett tecken på högt blodsocker

Även om det är något som drabbar många av oss är ständig hunger faktiskt ett tecken på högt blodsocker eller att något annat är fel.

Om vi har högt blodsocker hindrar detta glukos från att släppas ut i cellerna.

Som ett resultat får kroppen inte den energi som den behöver och tvingas fortsätta be om mat. Det är vad som skapar känslan av konstant hunger.

2. Att vara trött

Trötthet är ett tecken på högt blodsocker

När vi märker att vi är väldigt trötta skyller vi alltid på att vi har för mycket jobb eller på andra problem, som till exempel anemi. Men egentligen kan det bero på höga blodsockernivåer.

I detta fall kan kroppen inte bevara och absorbera glukosen ordentligt. Därför används energin inte effektivt, och kroppens celler får inte energin de behöver.

Som en konsekvens känner man sig trött utan påtaglig anledning.

3. Frekvent behov av att gå på toaletten

Frekvent urinering är ytterligare ett symptom på diabetes.

Om man har väldigt högt blodsocker påverkas njurarna, vilka försöker balansera koncentrationen av glukos i blodet och cellerna.

Kroppen löser alltså upp blodet i den intracellulära vätskan.

På detta sätt försöker den få koncentrationen av socker i blodet att återgå till en mer normal nivå. Vi märker av det när behovet att gå på toaletten ökar.

4. Att gå ner i vikt snabbt

Högt blodsocker kan leda till viktnedgång

Om du har högt blodsocker kan din kropp gå ner mycket i vikt på kort tid. Verkar konstigt, eller hur?

Det kan faktiskt hända även om du äter mycket och får i dig kaloririka livsmedel, och detta av flera anledningar.

Som ett resultat av att du förlorar mycket vätska, på grund av frekvent urinering, håller du inte kvar några vätskor, vilket får dig att gå ner i vikt.

Stora kvantiteter urin med höga glukosnivåer får kroppen att använda fler kalorier.

Allt detta gör att kroppen därför försöker bli av med det överflödiga blodsockret.

Om insulinnivåerna inte är tillräckligt höga för ämnesomsättningen börjar kroppen dessutom bränna fett.

5. Suddig syn

Om din syn ibland blir suddig kan det också vara ett tecken på högt blodsocker. I detta fall är problemet ett resultat av uttorkning på grund av de höjda blodsockernivåerna.

När det händer drabbas hela din kropp, inklusive cellerna i ögonen, som i sin tur deformeras och förlorar förmågan att fokusera ordentligt.

6. Irritabilitet

Irritation är ett symptom

Om du känner dig mer irriterad än vanligt och det kommer tillsammans med andra symptom vi nämnt ovan kan det vara ett tecken på högt blodsocker.

Detta eftersom personer med högt blodsocker är ängsligare och mer irritabla. Dessutom löper de större risk att drabbas av depression.

Hjärnan behöver en konstant och tillräcklig tillförsel av glukos för att fungera ordentligt. Om det sker drastiska förändringar i denna tillförsel kommer detta påverka dess funktion, varpå humöret plötsligt försämras.

Socker är även kopplat till absorptionen av ett annat näringsämne som ansvarar för humöret: krom. Kroppen kan inte bibehålla normala insulinnivåer utan detta ämne.

Huvudbild från © wikiHow.com


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.