Tips för att tömma sinnet och sova bättre

I den här artikeln kommer vi förklara hur du kan rensa sinnet för att sova bättre och få mer energi.
Tips för att tömma sinnet och sova bättre

Senaste uppdateringen: 17 december, 2019

Om dina nätter bombarderas av tankar och du inte kan sova så kommer du antagligen verka som en zombie nästa dag. I den här artikeln kommer vi ge dig några tips för att tömma sinnet och sova bättre.

Tips för att tömma sinnet och sova bättre

Ingen kan neka till att ett kreativt sinne är en speciell gåva. Det arbetar dock många gånger mot oss och hindrar oss från att få en god natts sömn. Om du har många tankar under natten så kan det vara dags att ändra vissa vanor.

I dagens artikel kommer vi förklara hur du kan tömma sinnet för att få en uppfriskande sömn och energi så att du kan göra ditt bästa under dagen.

Etablera en rutin för att tömma sinnet och sova bättre

Kvinna som lutar sig bakåt och ler.

Du bör tänka strategiskt när det gäller timmarna innan du ska gå till sängs. Om du är aktiv ändra fram tills att du ska gå och lägga dig så är det lätt att förstå varför du inte kan lugna dig.

Därför rekommenderar vi att du undviker skärmar, fysisk aktivitet, arbete och studier 1-2 timmar innan du går och lägger dig.

Du bör hjälpa både kroppen och sinnet att slappna av och gå in i ett vilotillstånd. Din rutin bör signalera till hjärnan att den ska sakta ner för att du ska kunna sova bättre.

Du kan läsa lite, utöva yoga, meditera eller ta en varm dusch. Det är också en bra idé att ta av sminket och byta om till något bekvämare under den där tiden.

Planera aktiviteter varje vecka

En bra idé för att tömma sinnet innan du ska sova är att skriva ner vad du ska göra nästa dag eller under veckan. Då du skriver ner de idéer som är “fångade” i ditt huvud så kommer du att lugna ned hjärnan.

En annan bra vana är att ha en dagbok där du kan skriva ner allt som du tänker på. Försök att vara så specifik som möjligt då du skriver. Ägna flera minuter åt att skriva ner dina tankar.

Genom att göra det kan du “tömma” din hjärna och den kommer veta att det är dags att vila.

Bli bekväm

Kvinna som sover.

Om det är för varmt eller för kallt, om dina kläder är för tajta, om ljusen är på, om du kan höra att kranen droppar, etc. så är det lättare att bli distraherad.

Du bör inreda rummet så att du kan sova lugnt då du lägger dig ner.

Visualisera

Tänk på något som motiverar dig innan du ska sova. Du kanske inte tror att detta kommer hjälpa dig med att tömma ditt sinne, men det gör att du tänker på positiva saker.

Tänk på att du går på en landsväg eller på stranden, att du simmar i sjön eller havet, att du beundrar höstens färger eller fjärilar under våren.

Varför hjälper det att visualisera?

Det är användbart för att man ska kunna fokusera sin fantasi. Genom att göra detta kommer du skjuta distraherande tankar åt sidan. Glöm inta att du bör tänka lugna och behagliga tankar.

Undvik visualiseringar som ger dig ångest.

Träning under eftermiddagen för att tömma sinnet och sova bättre

Kvinna som tränar.

Du bör inte träna efter att solen har gått ner för kroppen och sinnet kan då inte lugna ner sig.

Det är bäst att träna klockan 6 på eftermiddagen. Genom att träna vid denna tid kommer du ha ordentligt med tid att slappna av, ta en dusch, laga mat och även utföra andra aktiviteter innan du går och lägger dig.

Tack vare faktumet att träningen låter oss släppa ut endorfiner och gifter så kommer hjärnan vara klarare och kunna sova bättre. Kroppen kan också be om en paus för att återhämta sig.

Kolla inte din email

Om du vill tömma ditt sinne så bör du inte använda några elektroniska apparater innan du går och lägger dig. Ljusa skärmar kan aktivera hjärnan.

Det kan ta lite tid för dig att undvika denna dåliga vana. Om du är van vid att titta på tv innan du går och lägger dig så rekommenderar vi att du väljer att titta på ett roligt program.

Med andra ord bör du försöka undvika action- och skräckfilmer. Se inte heller på nyheterna.

Andas djupt

Meditera för att tömma sinnet och sova bättre

Om du inte vanligtvis mediterar så bör du börja med att koncentrera dig på andningen. Du kanske inte tror det, men andning är en konstform. Detta utövande kan lugna ner dig och göra dig redo att vila.

  • Du kan sitta i lotusställningen eller lägga dig ner på sängen.
  • Släck alla ljus du kan se och se till att det inte finns några ljud som kan distrahera dig.
  • Stäng dina ögon och andas sakta genom näsan.
  • Räkna till 5, håll luften i lungorna och andas ut sakta genom munnen.
  • Upprepa denna övning 3-4 gånger. Du kommer märka att du börjar känna dig lugnare och du kommer kunna slappna av innan du går och lägger dig.

Drick lite te

Örtte kan vara väldigt användbart då hjärnan vägrar låta dig vila. Du kan använda kamomill, valeriana eller linden för att lugna ner dig.

Glöm inte att du bör dricka det en timme innan du går och lägger dig. Skippa sockret, för det kommer ha motsatt effekt.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.