Hälsosamma mellanmål för alla tider på dygnet

Nötter är hälsosamma mellanmål du kan äta när som helst på dygnet. Detta eftersom de är fyllda med kvalitetsprotein och fettsyror som är nödvändiga för att kontrollera inflammation samt minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
Hälsosamma mellanmål för alla tider på dygnet
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Valet av hälsosamma mellanmål är något som kan vara det mest utmanande när du planerar en hälsosam kost. Speciellt sådana som du kan äta när som helst på dygnet. Om du inte är noggrann när du väljer dessa mellanmål kan de leda till viktökning och andra problem.

Målet här är att undvika ultrabearbetade livsmedel. Särskilt de som är rika på enkla sockerarter och transfetter. Att undvika dessa typer av produkter i din kost hjälper dig att bibehålla en optimal vikt, samt minska alla markörer som är associerade med metabol hälsa.

Dagens artikel innehåller några tips på hur du bör välja hälsosamma mellanmål som du kan inkludera i din kost vid vilken tid som helst på dygnet.

Nötter och torkad frukt är några av de bästa mellanmålen för alla tider på dygnet

Nötter har ett högt protein- och lipidinnehåll, såsom omega-3-fettsyror. Dessa är välkända för sina antiinflammatoriska egenskaper. Detta visas bland annat i en artikel publicerad i International Journal of Molecular Sciences.

Regelbunden konsumtion av dessa näringsämnen hjälper till att minska kardiovaskulär risk och stimulerar även viktminskning kring buken.

Du bör dock ha några saker i åtanke när det kommer till nötter. De är väldigt rika på kalorier, så du bör inte äta mer än en handfull nötter om dagen. Se dessutom till att välja de som inte är bearbetade och inte innehåller något tillsatt salt.

Hälsosamma mellanmål inkluderar frukt

Vi finner också frukt i kategorin hälsosamma mellanmål för dygnets alla tider. Frukt och grönsaker har ett högt innehåll av både vitaminer och antioxidanter.

Enligt en studie publicerad i tidskriften Vascular Pharmacology är antioxidanter direkt förknippade med en lägre risk att utveckla långvariga komplexa sjukdomar. Det är viktigt att du inkluderar frukt och grönsaker i din vanliga kost.

Välj saftiga frukter som är uppfriskande och som också gör dig mätt. Skär dem gärna i små bitar och blanda ihop dem i en fruktsallad för att dra full nytta av deras organoleptiska egenskaper.

Se dessutom till att äta frukten som den är, pressa eller juica den inte. Detta eftersom att fruktjuicer är packade med socker och kan vara skadliga. Faktum är att juicer, även hemgjorda, innehåller låga mängder fibrer och leder till höga blodsockertoppar. Som du kan förstå är det alltså bättre att äta hela frukten, med skal och allt (om det går att äta förstås).

Du kanske också är intresserad av: 5 ultrabearbetade snacks som säljs som hälsokost

Majspannkakor

Dessa är bra för mycket aktiva människor. De är goda, innehåller inga tillsatser och innehåller komplexa kolhydrater. Välj den minst bearbetade versionen och ät dem helst utan industriell sötad choklad. Undvik enkla sockerarter så mycket du kan för att inte förstöra kvaliteten.

Du kan med fördel avnjuta dina majspannkakor med andra proteinkällor som färskost och kött som kalkon. Det är ett mellanmål som är både lågt på kalorier och även rikt på näringsämnen.

Kom ihåg att denna kombination är särskilt bra för aktiva människor. Om du å andra sidan är den stillasittande typen behöver du inte ett särskilt högt intag av kolhydrater. Rispannkakor är ett annat lika bra alternativ. Näringsegenskaperna hos ris- och majspannkakor är ganska lika och den största skillnaden ligger i smak och konsistens. Ät de du tycker mest om.

Inkludera högkvalitativa hälsosamma mellanmål i din kost

När du planerar din kost måste du vara särskilt uppmärksam på de mellanmål som du äter när som helst under dygnet. Ofta är det dessa som förstör alla framsteg du uppnår med resten av dina måltider.

Prioritera som regel färska livsmedel framför ultrabearbetade produkter för att hålla det enkelt. Det finns många val, som till exempel de ovannämnda nötterna, frukterna och även majspannkakor.

Försök att undvika industriellt bearbetat godis, snacks och friterade snacks som till exempel chips. Dessa typer av livsmedel kommer bara att lägga till onödigt  många kalorier till din kost eftersom de innehåller näringsämnen av dålig kvalitet.

Ta hänsyn till behovet av att äta produkter rika på vitaminer och antioxidanter när du planerar en hälsosammare meny. Dessa näringsämnen hjälper dig att förbättra din hälsa och bibehålla den genom att minska risken för att utveckla sjukdomar på medellång och lång sikt.

Försök att välja ovanstående förslag som ditt förstahandsmellanmål. Du kommer snart att märka skillnaden!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Buoite Stella A., Gortan Cappellari G., Barazzoni R., Zanetti M., Update on the impact of omega 3 fatty acids on inflammation, insulin resistance and sarcopenia: a review. Int J Mol Sci, 2018. 19 (1): 218.
  • Siti HN., Kamisah Y., Kamsiah J., The role of oxidative stress, antioxidants and vascular inflammation in cardiovascular disease (a review). Vascul Pharmacol, 2015. 71: 40-56.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.