Vad händer med kroppen när du tuggar tuggummi?

Kom ihåg att tuggummi kan vara positivt om du vet hur man drar nytta av fördelarna. Men kostexperter kommer säga att det är viktigt att du inte tuggar för mycket av det och att du är medveten om att det kan vara skadligt.
Vad händer med kroppen när du tuggar tuggummi?

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

En bit tuggummi kan verka harmlöst. Så är dock inte fallet. Målet med den här artikeln är inte att orsaka panik, utan att höja medvetenheten om vad som sker i kroppen när du tuggar tuggummi. Vi sträcker oss ofta efter ett tuggummi när vi är stressade, hungriga eller bara av ren vana.

När man tuggar tuggummi kan den söta smaken och texturen bli beroendeframkallande. Det är därför vi ska ta en titt på för- och nackdelarna med att tugga tuggummi varje dag.

Personer som tuggar tuggummi: är det bra eller dåligt?

Tuggummi är inte skadligt om du borstar tänder efteråt. Med ordentlig munhygien finns det ingen anledning till att det skulle vara dåligt. För många är tuggummi ett sätt att slappna av, distrahera sig och motverka stress. Det kan även vara ett sätt att hålla matsuget på eftermiddagen borta. Låt oss ta en närmare titt.

Fördelar med att tugga tuggummi

1. Bättre koncentration

Vad består tuggummi av?

Att tugga tuggummi ändrar kortisolnivåerna i saliven. Detta stressproducerande hormon minskas med runt 16% när någon tuggar tuggummi. Att sänka stressen innebär att man kan slappna av och koncentrera sig bättre.

2. Minskad aptit

Det sägs att tuggummi hjälper dig att lura magen så att du inte behöver äta lika ofta. Det är framförallt bra för att undvika livsmedel med dåligt näringsvärde, såsom sötsaker och läsk.

3. Säg farväl till halsbränna

Undvik halsbränna med tuggummi

Att tugga tuggummi stimulerar salivproduktionen. Därför kan mat och vätskor lättare passera genom matstrupen, och det gör det lättare för kroppen att neutralisera syrorna som rör sig genom den. Smaker såsom pepparmynta, grönmynta och eukalyptus är speciellt rekommenderade. Fruktsmaker kan vara oangenäma och leda till magsmärta.

Nackdelar med att tugga tuggummi

1. För mycket socker kan leda till viktuppgång

Likt andra typer av godis görs många tuggummivarianter med raffinerat socker, tillsatser och andra kemiska ingredienser. Det gör dem till ett onyttigt och sött livsmedel som vid regelbunden konsumtion kan leda till hetsätning av mat med lågt näringsvärde.

2. Se upp för aspartam

Kvinna blåser bubbla

Aspartam är ett sötningsmedel som används i sockerfria tuggummin. Det innehåller fenylalanin – en substans som är skadlig för personer med fenylketonuri, som är en ärftlig sjukdom som påverkar hjärnan.

3. Ett farligt laxermedel

Sockerfritt tuggummi innehåller sorbitol – ett laxermedel som kan orsaka kronisk diarré och magsmärta om det konsumeras för mycket. Jurgen Bauditz, en tysk gastroenterolog, rekommenderar att man inte överskrider fem gram sorbitol per vecka.

4. Käksmärta

Tugga inte för mycket

Att tugga tuggummi för våldsamt kan leda till problem med att stänga käken ordentligt. Det sker när leden som låter dig öppna och stänga käken slits ned.

5. Hål, plack och andra problem

Sockret i tuggummi kan fastna i tänderna och få bakterier att ansamlas. Det kan i sin tur leda till hål, plack och andra problem med munhälsan. Därför rekommenderar tandläkare inte tuggummi. Om du väljer att tugga tuggummi ska du se till att borsta tänderna direkt efter.

6. Det innehåller derivat från får

Tuggummi och mynta

Tuggummi innehåller lanolin, som är ett derivat från fårull. Det är en vaxliknande substans som håller tuggummit mjukt. Även om det inte anses vara skadligt för hälsan har man heller inte bevisat att det inte är det.

Kom ihåg att det kan vara positivt att tugga tuggummi om du vet hur man drar nytta av fördelarna. Men kostexperter kommer säga åt dig att det är viktigt att inte tugga för mycket av det och att vara medveten om att det kan var skadligt om du inte tar förebyggande åtgärder.

Kom ihåg att du i slutänden är den som beslutar hur du ska agera. Godis kan ligga framför dig, men du är den som väljer hur du ska “nyttja” det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Park E., Edirisinghe I., Inui T., Kergoat S., et al., Short term effects of chewing gum on satiety and afternoon snack intake in healthy weight and obese women. Physiol Behav, 2016.
  • DiNicolantonio JJ., Lucan SC., O’Keefe JH., The evidence for saturated fat and for sugar related to coronary heart disease. Prog Cardiovasc Dis, 2016. 58 (5): 464-72.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.