10 övningar för att stimulera din babys grovmotorik

Alla bebisar är unika och alla har sin egen rytm. Dessa övningar för att stimulera deras grovmotorik och spatiala färdigheter kan vara en lekfull stund som låter dig främja deras muskulära, kognitiva och affektiva utveckling.
10 övningar för att stimulera din babys grovmotorik
Leidy Mora Molina

Granskad och godkänd av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Skriven av Ana Núñez

Senaste uppdateringen: 18 oktober, 2022

Övningarna som stimulerar en babys grovmotorik och spatiala färdigheter är en del av den omsorg och uppmärksamhet som föräldrar måste ge till sina barn. Genom lek lär de känna de muskler som är en del av deras psykomotoriska och neurologiska utveckling.

Övningar som inkluderar aktiviteter med bollar, skallror och specifika rörelser stimulerar arm-, hand- och benfärdigheter samt koordinationen mellan hand och öga. Bebisar föds redo att lära sig i sin egen takt och rytm.

Tidig stimulering är dock fördelaktigt för den kroppsliga och känslomässiga utvecklingen. Senare återspeglar sig detta i deras akademiska prestationer. Grovmotorik, till skillnad från finmotorik, stärker ben, överkropp och armar vilket hjälper oss att utveckla balans för att kunna sitta, stå och krypa.

Vad är grovmotorik?

Grovmotorik är den förmåga som vi utvecklar för att utföra rörelser med flera stora muskelgrupper. De hjälper kroppen att utföra många allmänna rörelser på ett koordinerat sätt. Varje gång vi gör detta får vi bättre kontroll över balans och förändringar i kroppsställning.

Även om grovmotoriken är mer synlig på grund av det kroppsliga och rumsliga området den omfattar, kompletteras den av finmotoriken. I grund och botten, som du kommer att se nedan, involverar grovmotoriken rörelser och kontroll som gör att vi kan utföra ett brett utbud av rörelser, som vi sedan justerar och förfinar med våra fingrar, ögon och tunga.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Muskelstärkande övningar för barn: Allt du behöver veta

Röra på huvudet

Nyfödda barn kan röra på huvudet från sida till sida, men de kan inte kontrollera sin nacke och behöver stöd för att lyfta huvudet. Ögonen är en av de första kroppsdelarna som barnet kan röra på med vilje.

Faktum är att ljudstimulering från röster eller andra allmänna ljud kan få barnet att röra på huvudet och titta på källan. Under den andra månaden av sitt liv kommer din baby att kunna lyfta huvudet när hon eller han ligger på magen. Även detta kommer att ske i högre utsträckning när det det finns något stimuli som fångar barnets uppmärksamhet.

Mamma håller sin bebis huvud

Lära sig använda sina armar

Under sin andra månad i livet kommer barnet att vifta med armarna om det är uppspelt. Detta är en funktion av grovmotoriken, men vi ser också hur de upptäcker och blir fascinerade av sina egna händer.

Efter att ha försökt många gånger kommer han eller hon så småningom att lyckas föra upp händerna mot munnen och suga på dem. Först kommer barnen att stoppa in en hel knytnäve, men allt eftersom de utvecklar mer kontroll kan de suga på ett finger i taget.

Under den tredje månaden kommer barnet att sparka så mycket att hon eller han kommer att kunna vända sig från magen till ryggen. Därför är det riskabelt att lämna dem utan uppsikt på skötbordet eller sängen.

De kan göra detta eftersom de har skapat en integrerad sensorimotorisk uppfattning av de kroppsdelar som samverkar. De gör sig redo för att exempelvis röra sig mot ett föremål, en ljusstråle eller sin mammas armar. Deras grovmotorik ger dem den impuls som deras ögon och händer sedan fullbordar genom det vestibulära sinnet.

Följa ett objekt

Denna färdighet använder alla ovanstående: nackkontroll, användning av armarna och rotation av kroppen. Babyn använder dessa för att resa sig på alla fyra och röra sig mot ett lockande element som har fångat dess uppmärksamhet.

Om babyn når föremålet kommer den med all säkerhet att ta det i sina händer. Från åtta månaders ålder kan bebisar också sätta sig ner för att utforska sådana föremål. När de är tillräckligt intresserade aktiveras deras ögon, mun, tunga, tandkött och tänder. Dessa hjälper babyn att utforska och lära sig känna igen världen.

Att fånga en boll

Alla de komplicerade processer som vi kan föreställa oss, är vad som sker när barnet fångar en boll. Denna färdighet börjar visa sig hos spädbarn vid 24 månaders ålder. Att hålla balansen med utsträckta armar och sedan fånga en boll kräver motorisk planering, öga-hand-koordination och bilateralt tänkande.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Ambivalent anknytning: Vad är det och vilka är konsekvenserna?

Övningar för att stimulera din babys grovmotorik i olika åldrar

För att utföra övningarna måste barnet vara piggt och lugnt. Du bör försöka göra aktiviteten lustfylld och trevlig genom att använda musik och lekar. Var också medveten om vad ditt kroppsspråk, din röst och dina ansiktsuttryck förmedlar. Fira varje prestation med glada tillrop och applåder.

Övningar för din babys grovmotorik: Från 0 till 3 månader

1. Låt barnet ligga på rygg. Låt det hålla i dina fingrar och hjälp det att sakta lyfta upp sig själv till sittande i några sekunder. Se sedan till att du hjälper barnet att lägga sig ner igen. Det är inte en bra idé att hålla dem i sittande position i någon längre stund. Efter två månaders ålder kommer de att försöka hålla huvudet stabilt under den här övningen.

2. I samma position, liggande på rygg, lyft upp armarna mot bröstet i några sekunder och sträck sedan ut dem. Denna övning främjar deras andning och stärker deras armar.

3. Lägg barnet på magen och låt dess haka vila på dina armar. Detta hjälper till att stärka nack- och axelmusklerna.

4. När barnet är tre månader gammalt, lägg henne eller honom på rygg och ring en klocka på den motsatta sidan än den som barnet tittar åt. Barnet kommer att vända på huvudet för att leta efter källan till ljudet.

Övningar för din babys grovmotorik: Från 4 till 7 månader

5. Placera barnet på magen och visa upp något intressant, som en leksak, för att locka barnet att lyfta huvudet. Han eller hon kommer att försöka ta sig upp på armarna och luta sig mot sina händer.

6. Nu ska vi titta närmare på en av övningarna för hur du kan stimulera ett barns grovmotorik. Den här övningen går ut på att lägga honom eller henne på rygg och hålla i fingrarna så att bebisen lyfter upp sig. I denna fas kommer bebisen att stödja sitt huvud. Från 5 månaders ålder kommer din bebis att kunna sitta med lite stöd och från 6 månader kommer bebisen att kunna göra det självständigt i några sekunder.

När bebisar kan sitta utan hjälp kommer de att försöka förflytta sig på egen hand. För att motivera din bebis kan du försöka locka henne eller honom att sträcka sig efter ett föremål som du märker väcker intresse. Efter sex månader kommer bebisens ögon att följa ett föremål om du tappar det.

Övningar för din babys grovmotorik: Från 8 månader till 1 år

7. Det är dags för dem att ta sina första steg! Vi föreslår att du sätter bebisen upp framför dig, håller dess händer och lyfter dem tills bebisen reser sig upp. Flytta sedan först en av bebisens armar framåt och sedan den andra.

8. Under denna period kommer de att försöka stå upp när de har stöd. Deras ryggrad behöver bli starkare. Så du kan hålla din bebis i benen och lyfta honom eller henne hela vägen upp i cirka två eller tre sekunder. För att träna benen kan du lägga barnet på rygg, hålla fast vid anklarna och sedan röra på benen som om det cyklade.

Baby övar att gå

Övningar för din babys grovmotorik: Från 1 år och uppåt

9. Balans är avgörande i denna intensiva fas. En övning går ut på att få barnet att plocka upp leksaker från golvet, vilket utmanar barnet att böja sig ner och resa sig med föremålet i händerna.

10. En annan intressant övning och rolig lek är att rulla en boll. Tanken här är att din bebis tar emot bollen, ser den rulla, rullar den själv och följer den med sin kropp och blick. Den interaktiva cykeln är sluten när bebisen får tag i bollen och kastar den.

Övningar för att stimulera ett barns grovmotoriska färdigheter för att främja dess utveckling

Det är viktigt att inte tvinga fram eller stressa barnets muskuloskeletala utveckling. Varje barn är unikt och varje barn har sina egna ramar för hur snabbt deras utveckling kan gå. Vi rekommenderar att du håller ett öga på dina förväntningar och jämför dem med statistik och normala utvecklingskurvor. Ditt viktigaste jobb är att se till att ditt barn är friskt och lyckligt.

Tvinga aldrig ett litet barn att gå med hjälpmedel som t.ex. lära-gå-vagnar. Det är bättre att låta dem krypa. Håll dem på golvet så länge som möjligt och låt dem utforska och upptäcka områden i ert hem fritt under övervakning. När de kryper jobbar de nämligen på att utveckla de färdigheter som är nödvändiga för deras övergripande kroppsliga balans.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.