Tips för att uppmuntra bebisen att krypa

november 19, 2019
Varför uppmuntra bebisen att krypa? Lär de sig inte på egen hand? Jo, det gör dem, men de behöver fortfarande stöd för att bli av med sin rädsla och faktiskt försöka. Här kommer några tips du kan prova.

Att uppmuntra bebisen att krypa är ett bra beslut. En bebis första år är trots allt fulla av spännande och magiska stunder. Dess framsteg och milstolpar fyller föräldrar med stolthet.

Bebisar börjar krypa mellan 7 och 9 månader. Detta sker när bebisen beslutar sig för att göra det. I verkligheten behöver man egentligen inte göra något för att lära den.

Men föräldrar kan hjälpa till att stimulera rörelserna som driver bebisen att börja krypa.

Krypande är den första milstolpen i den psykomotoriska utvecklingen. Det är den första gesten på självständighet hos varje människa: den första gången en person kan röra sig från en plats till en annan på egen hand. Det är ögonblicket de kan börja upptäcka en helt ny värld.

Typer av krypande

Kvinna håller bebis

Det finns många typer av krypande. Vissa är mer rudimentära och andra behöver större motoriska färdigheter.

Alla bebisar kryper inte lika snabbt, och en bebis som är klumpigare än andra innebär inte att den är mindre intelligent.

Det finns fyra typer av krypande hos bebisar:

  1. Det finns en typ av krypande där bebisen inte lyfter kroppen, utan rör sig framåt med armarna, nästan som en krypande soldat.
  2. Det andra sättet påminner om det första, men här lyfter bebisen sin överkropp. Den sätter händerna på marken och skjuter sig framåt med enbart armarna medan benen förblir utsträckta.
  3. Nästa vanliga metod är att krypa med armar och knän. I det här fallet är bebisen på alla fyra. Alltså armar och knän mot golvet.
  4. Avslutningsvis kan vissa bebisar lyfta upp hela kroppen och luta sig mot händer och fötter.

Du kanske även vill läsa: Tips för att resa långt med en bebis

Hur man kan uppmuntra bebisen att krypa

1. Låt den leka på mage

Uppmuntra bebisen att krypa på rätt underlag

När du placerar bebisen på magen så uppmuntrar du den att använde musklerna som låter den röra sig och krypa.

Bebisar sitter och sover vanligtvis på rygg, och att placera dem på mage när de är vakna kommer därför stimulera en annan uppsättning av rörelser, såsom att lyfta huvudet.

De kan känna sig obekväma först, så lämna dem inte in positionen för länge. Fortsätta att prova tills de vänjer sig. Det finns många leksaker att distrahera dem med.

Du kan även lägga dig på rygg och placera bebisen ovanpå dig på mage.

2. Placera saker framför den bortom räckhåll

När bebisen känner sig mer bekväm med att ligga på magen så kan du placera intressanta saker framför den, men bortom räckhåll. Det kommer uppmuntra den att röra sig framåt.

Den kan verka frustrerad inledningsvis, men flytta inte leksaken närmre. Den kommer till slut hitta ett sätt att röra sig framåt.

3. Uppmuntra bebisen att krypa genom att gå på alla fyra själv

Bebisar lär sig genom observation. Om den ser att du kryper så kommer den förstå att det är möjligt.

Det innebär givetvis inte att den kommer börja krypa så fort den ser dig göra det. Men det kommer hjälpa den och ge den ledtrådar angående hur man gör.

Bebis med mamma

Kryp med din bebis. Småbarn lär sig genom imitation.

4. Hängande leksaker kan vara till hjälp

Att hänga leksaker över bebisen när den ligger på rygg hjälper till att stärka armar och magmuskler.

Bebisar gillar färger och rörelse. Det är därför mobiler är utmärkta för dem. När de försöker nå dem så kommer de stärka samma muskler de använder för att krypa.

Du kanske är intresserad av: Bebisar ska inte sova i bilbarnstolar – vi berättar varför

5. Hjälp dem genom att gunga

Vik en handduk eller ett lakan och placera bebisen på magen med handduken mellan magen och bröstet.

Lyft sedan handduken så att barnets kropp lyfts. Den kommer instinktivt att vila händerna på golvet. När den gör det kan du försiktig gunga handduken fram och tillbaka.

Du kan även utföra övningen genom att lyfta bebisen genom att hålla dess höfter.

Vad händer om bebisen inte kryper?

De flesta bebisar kryper innan de reser sig eller står utan stöd. Många går dock även direkt från att sitta till att stå med stöd. Det är helt normalt.

Om du märker att bebisen har svårt att krypa så bör du tala med en barnläkare för att kolla att den motoriska utvecklingen är normal.

  • Developmental Continuity? Crawling, Cruising, and Walking. Karen E. Adolph, Andrew Leo. New York University. Sarah E. Berger. The College of Staten Island and the Graduate Center of the City University of New York. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3050596/