Bebisar ska inte sova i bilbarnstolar – vi berättar varför

Det är normalt för bebisar att somna så fort man ger sig iväg på en bilresa. Men en bilbarnstol är designad för att hålla dem säkra, inte för att sova. Därför måste du vara vaksam när de somnar i en.
Bebisar ska inte sova i bilbarnstolar – vi berättar varför
José Gerardo Rosciano Paganelli

Granskad och godkänd av läkare José Gerardo Rosciano Paganelli.

Skriven av Thady Carabaño

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Du har gjort allt du kan för att bebisen ska somna och är nästan desperat. I brist på idéer tar du med den på en biltur. Men bebisar ska inte sova i bilbarnstolar, och vi ska berätta varför.

Efter bara en liten bit sker miraklet: bebisen har somnat. Du kan inte tro det, men är ändå nöjd över resultatet. Du åker hem och verväger att lämna den i bilen för att inte störa den.

Är det inte bättre att låta den vila? Nej, för bebisar ska inte sova i bilbarnstolar.

Om du känner igen scenariot så hoppas jag att du läser vidare.

Varför bebisar inte ska sova i bilbarnstolar

Varför somnar bebisar i bilen?

Spjälsängar och den extrema tystnad som omger dem är inget jämfört med atmosfären bebisen upplevt i livmodern under nio månader. Där omfamnades den hårt 24 timmar om dygnet varje dag i veckan.

Bebisar är vana vid att höra moderns hjärta slå, hennes matsmältning och hennes andning. De lyssnar även mycket på hennes röst och alla andra ljud hon själv uppfattar.

Ur ett fosters perspektiv är modern i konstant rörelse: hon rör sig och går runt, kliver upp- och nedför trappor, tränar, etc. Nattetid upphör inte hennes aktivitet, för kroppen gör fortfarande ifrån sig ljud.

Det är därför det inte är svårt att förstå att det är svårt att sova när man placeras i en stor spjälsäng i ett ensamt och tyst rum.

Givetvis förändras allt detta i bilbarnstolen. Bilen vibrerar och motorn låter, vilket leder till något som föräldrarna knappt vågar tro på: bebisen somnar nästan omedelbart.

Vidare är det inte svårt att föreställa sig anledningarna till varför det händer. Bilens “brummande” får bebisarna att känna som om de är tillbaka i livmodern.

Du kanske även vill läsa: Massage för bebisar: vilken typ är bäst?

Men bilbarnstolen då?

Bilbarnstolar och olika bärare är extra säkerhetsåtgärder ifall en kollision inträffar. Placera därför aldrig en bebis i passagerarsätet bredvid föraren eller i knäet. Den ska alltid vara i en bilbarnstol, aldrig i någons knä.

Om en kollision eller annan olycka inträffar kan lösa saker och kroppar kastas runt. Vi behöver nog inte nämna vad som händer i ett skrämmande scenario där någon håller en bebis i sina armar.

I sådana situationer kan bilbarnstolen vara skillnaden mellan liv och död. Problem uppstår dock om stolen är större än den borde vara för en nyfödd bebis.

Bebisar bör inte sova i bilen

Det är ofrånkomligt att bebisen kommer somna i bilen vid någon punkt, och du lär inte kunna hindra den. Du måste dock hålla koll på den när den somnar och se till att den har rätt ställning.

Bör jag hindra min bebis från att somna i bilbarnstolen?

Du vet redan hur ömtåliga bebisar är, och eftersom de inte kan sitta upp själva än så skumpar de lätt runt när de åker bil.

Om det finns andra personer i bilen så bör dessa resan i baksätet tillsammans med bebisen och vara uppmärksam på hur den sitter.

Försök att inte lämna bebisen ensam i baksätet under för långa perioder. Om du reser ensam med bebisen i bilen, undvik längre resor i så hög utsträckning som möjligt.

Riskabla situationer

Bebisar ska inte sova i bilbarnstolar och det är bra att ha följande i åtanke om det riskerar att hända:

  • Eftersom bebisar inte har kontroll över sina huvuden – speciellt under de första månaderna – kan bilens rörelser få det att luta framåt. Som en konsekvens kan bebisens luftvägar blockeras, vilket leder till kvävning.
  • När du placerar bebisen i bilbarnstolen måste du kontrollera dess position och spänna fast den ordentligt. Om bältena inte sitter precis rätt kan kroppen böja sig för mycket och pressa samman bröstet och buken.
  • Syrenivåerna kan bli låga för en bebis när den sover i en bilbarnstol. Av denna anledning ska du inte låta en bebis sitta där för länge, eftersom den inte kan sätta sig upp på egen hand.
  • På vintern är det nödvändigt att undvika att använda väldigt tjocka jackor på bebisar i bilbarnstolar. Säkerhetsbältena kommer inte hålla dem ordentligt om kläderna är för tjocka, vilket kan vara förödande vid en kollision.

Vi har kommit hem men bebisen sover fortfarande: vad gör vi?

Glad pojke i bilen

Om bebisen sover när ni kommer hem så bör ni ta upp den från stolen. Det är inte rekommenderat att låta den fortsätta sova i bilbarnstolen.

Kom ihåg att den inte är designad för att sova i, utan för att bebisen ska färdas säkert i en bil och ha skydd vid en olycka.

Ja, vi vet att du inte vill störa eller väcka den, så du överväger att ta med bilbarnstolen in och låta barnet fortsätta sova i den. Men det är nödvändigt att ta upp den från stolen.

Kom ihåg att bebisar byter ställning, och att inte ha rätt ställning i en bilbarnstol kan leda till kvävning.

Om bebisen vaknar kan du sjunga vaggvisor och ligga bredvid den. Mammas och pappas kärlek och värme kommer hjälpa den att somna om.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.