Idéer för att roa och leka med en nyfödd bebis

Här hittar du idéer för att roa och leka med en nyfödd bebis. Ha roligt tillsammans medan du hjälper din bebis utvecklas och lära sig om världen.
Idéer för att roa och leka med en nyfödd bebis

Skriven av Ana Luzardo

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

När man ser en bebis ser man en hjälplös människa som är beroende av hjälp. Så här långt kan det verka som att allt en bebis vill göra är att sova, bajsa och äta. Men när bebisar fokuserar på att iaktta sina föräldrars ansikten är det faktiskt en slags lek. Och det är viktigt att ta sig tid att leka med en nyfödd för att stimulera bebisens sinnen. Här hittar du idéer för att roa och leka med en nyfödd bebis.

Efter att ha kommit hem med sin bebis i famnen kommer efter ett tag stunden då man frågar sig själv: vad är det meningen att jag ska göra med min bebis egentligen? Bebisens kropp verkar så ömtålig att alla leksak, rörelser eller leksaker verkar riskfyllda. Men det finns sätt på vilka man kan roa sitt barn genom att lära barnet om omvärlden.

Varför är det viktigt att leka med en nyfödd?

Elizabeth Alzate Grisales skriver i sin bok “Manual for Adequate Stimulation” att bebisar under sina första månader ser allt som nytt och spännande. Bebisar är väldigt beroende av sina föräldrar och bebisarnas rörelser reflekterar föräldrarnas handlingar. Lek är, förutom ett sätt att visa världen för bebisen, nödvändigt för att bygga tillit och en känsla av trygghet.

Genom lekar hjälper man bebisen att studera ansiktsuttryck, vilket hjälper bebisen att senare kunna härma dem. Dessutom hjälper ansiktsuttrycken bebisen känna igen varnande och lugnande ljud. Fysisk kontakt med mamman och pappan gör också att bebisen känner sig tryggare.

Blanquez María och hennes medskribenter förklarar i boken “Care for Me: A Guide for Mothers and Fathers” att socio-affektiv utveckling är det som är viktigast i det här stadiet. Bebisen anknyter till dem som tar hand om den; bebisen kan också fatta ett speciellt tycke för att mamman att vara den som ska ge tröst och mat medan pappan ska stå för lek. Lekar är därför hjälpsamma för att skapa kontakt och knyta emotionella band.

bebis och mamma busar

Idéer för att leka med en nyfödd

Vilka lekar man kan leka med en nyfödd beror på bebisens utveckling i olika områden. Till exempel bör man ta hänsyn till bebisens motoriska färdigheter, kognitiva färdigheter samt språkliga och socio-affektiva färdigheter. Under bebisens första månad är ben- arm- och handrörelser reflexer. Bebisen kan lyfta sitt huvud till viss del, vända det åt båda sidor och hålla det rakt.

Gällande det kognitiva har bebisen vaga och indirekta blickar och uttryck. Bebisen vet även att den kan få tröst när någon tar upp den eller när bebisen ser bekanta ansikten. För övrigt kan bebisen komma ihåg föremål, skrika för att få hjälp och vänta för att få mat.

Gällande språkutveckling kan bebisar göra ljud reflexmässigt men inte avsiktligt. Bebisar gråter för att uttrycka när de är hungriga, trötta, har ont eller känner obehag och när de blir skrämda av plötsliga höga ljud.

För den socio-affektiva utvecklingen svarar bebisars reaktioner på inre stimulans. Bebisar kan skilja mellan mänskliga röster (och särskilt känna igen mammans) och bli lugna när någon pratar med dem med en mjuk och rytmisk ton. Bebisar kan också bli lugna när någon tar upp dem och vrider då huvudet för att lokalisera källan till ljudet.

Rör på bebisens armar och ben

Det är bra att röra bebisens armar och ben upp och ner. Prova också att öppna och knyta händerna samt att försiktigt sträcka ut armar och ben fem till sex gånger.

En annan rekommenderad övning är bäst att göra när bebisen ska badas. Försök att röra bebisens händer och fötter bakåt, rotera dem försiktigt. Håll bebisen med en hand och använd den andra handen för att sätta övriga leder, utom knäna, i rörelse. Gör detta i följande ordning: axlar, armbågar, vrister, fingrar, höfter, anklar och så vidare uppifrån och ner.

Förbättra koncentrationen

Stå framför bebisen och få ögonkontakt. Gör sedan små rörelser med huvudet från sida till sida och sjung, eller gör något annat roligt för att hjälpa bebisen att fokusera.

Man kan också släcka lampan och sedan tända igen efter en stund. Genom att visa detta lär man bebisen att det finns dag och natt, ljus och mörker.

Sätt att kommunicera

Stå framför bebisen och gör gester med munnen, ögonen, näsan och ögonbrynen. Genom att göra detta kommer bebisen att börja känna igen ansiktsuttryck som glädje, sorg, ilska, likgiltighet eller hunger. Man kan göra allt detta medan man sjunger. När bebisen sedan börjar jollra svarar du så att bebisen vet att detta är ett sätt att kommunicera muntligt.

Visa tillgivenhet

Håll din bebis nära bröstet, krama din bebis och lägg din bebis bredvid dig eller dansa med din bebis. Det här hjälper din bebis att känna fysisk kontakt och bebisen lär sig få tillgivenhet och kärlek genom kroppsspråk.

bebis lyssnar på mamma som sjunger

Andra sätt att leka med en nyfödd

Det finns andra sätt för att leka med en nyfödd som hjälper till att främja bebisens utveckling. Här är några idéer:

  • Sång: välj vilken sång som helst och sjung för bebisen ofta. Återkommande, bekanta ljud hjälper bebisen att få ett lugn vid oro.
  • Leksaker: även om bebisen är liten kan man ge den nyfödda leksaker som hjälper den att fokusera uppmärksamheten eller som bebisen kan följa med blicken.
  • Läsa sagor: utöver att sjunga för bebisen kan sagoläsning med olika röst- och tonlägen hjälpa till att lugna bebisen.

Visa världen för bebisen

Håll det enkelt när du leker med din nyfödda. Aktiviteterna är nödvändiga för att visa bebisen hur världen fungerar. Spendera tid med ditt barn och visa upp världen i hemmet samt omvärlden, allt medan ni har kul tillsammans.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.