Fem tips för att ta hand om din bebis hår

Din bebis hår är ganska ömtåligt och skört, men att ta hand om det bör inte vara alltför komplicerat. En tvättrutin med ett neutralt schampo och torkning efteråt räcker för att få det att växa lite i taget.
Fem tips för att ta hand om din bebis hår

Skriven av Thady Carabaño

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att ta hand om din bebis hår är en del av den dagliga rutinen från och med att du får den i dina armar. Vare sig den är född med en full kalufs eller bara persikofjun, kräver en bebis huvud skötsel.

Detta behöver dock inte vara svårt eller tidskrävande. I denna artikel ska vi ge dig fem tips för att ta hand om din bebis hår.

Hur du kan ta hand om din bebis hår

Ta hand om din bebis hår med rätt produkter

En bebis hår är mjukt och skört, precis som resten av dess kropp. Nedan ska vi ge dig några fundamentala tips för hur man tar hand om det.

1. Använd milda produkter för att behandla din bebis hår

Från och med att bebisen kommit hem bör dess badrutin inkludera tvättning av skalp och hår. Du kan göra detta varannan eller var tredje dag.

För att undvika allergier, rodnad och klåda ska du inte använda vanliga hårvårdsprodukter på dess ömtåliga hud, eftersom de flesta innehåller skadliga kemikalier som paraben och syntetiska dofter, som kan irritera huden (ja, till och med sådana som påstås vara för bebisar).

Använd istället högkvalitativ ekologisk tvål eller flytande castile-tvål. De säkraste tvålarna är de som är gjorda av vegetabilisk olja (inte mineralolja) och glycerin, eftersom de rengör utan att torka ut huden.

Undvik användning av antibakteriella tvålar till varje pris.

2. Behandling av mjölkskorv

Bebis ligger på mage

Mjölkskorv är vanligt bland nyfödda och kan pågå upp till det tredje levnadsåret. Det är en typ av seborroisk dermatit hos barn som orsakar skorpartade, oljiga och fjälliga fläckar på barnets skalp.

Tillståndet är inte smärtsamt eller kliande, men kan orsaka tjocka vita eller gula fjäll som inte är lätta att ta bort. Det försvinner dock vanligtvis på egen hand. Det är dessutom inte smittsamt.

Åtgärder i hemmet inkluderar att tvätta bebisens skalp dagligen med ett milt schampo. Detta kan hjälpa dig att lösa upp och ta bort fjällen. Borsta området varsamt med en mjuk borste efter badet. När fjällen faller av kommer hår ibland sitta fast i dem. För att undvika detta kan du massera skalpen med mandel- eller olivolja.

3. Red ut och torka bebisens hår noggrant

Att reda ut bebisens hår är också viktigt. Torka därför håret ordentligt efter varje bad, speciellt om bebisen ska sova efteråt. Använd sedan en borste för att varsamt reda ut håret. Vidare kan du använda vegetabilisk olja om du vill.

4. Använd inte spännen, snoddar eller mössor

Många mödrar drömmer om dagen när de får sätta dit massor av accessoarer i sitt barns hår. Men om du ska dekorera dess hår så måste du vänta tills håret och skalpen är tillräckligt starka och friska. Under denna period ska du undvika att sätta upp håret när det är blött. Vidare ska du inte sätta mössor på bebisens huvud innan håret är helt torrt.

En bebis hår är vanligtvis väldigt tunt, och alla accessoarer som kvarhåller fukt kan kan skada det. Samma sak sker med snoddar, som dessutom tenderar att bryta sönder håret.

5. Den första klippningen

Glad bebis

Det kommer en tid när du vill att din bebis ska klippas för första gången. Försök att minimera detta eftersom målet är att inte stressa den. Välj en tidpunkt när barnet är avslappnat, såsom efter ett bad. Var inte rädd om lite för mycket hår försvinner, eftersom det är helt normalt.

Om du har några tvivel är det bäst att inte fortsätta – saker som klipper och upprörda barn går inte ihop. Hursomhelst ska du inte raka av bebisen allt hår i tron att det kommer växa tillbaka i större mängder eller tjockare – det är en myt.

Slutsats om att ta hand om din bebis hår

Ta dig tid att tvätta, torka och borsta din bebis hår, och gör det roligt och njutbart för den. Tvinga aldrig barn att uppleva situationer som orsakar obehag och smärta.

Med tålamod, kärlek och tipsen ovan kommer det vara lätt att ta hand om din bebis hår, och det kommer växa sig starkt och friskt.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.