Varför stirrar spädbarn? En del av utvecklingen

När spädbarn stirrar på något är det för att förstå det. Det är deras minne som arbetar för att kunna internalisera information i hjärnan. Läs mer om vad so händer i huvudet på våra spädbarn i den här artikeln!
Varför stirrar spädbarn? En del av utvecklingen

Skriven av Ana Núñez

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Världen är helt ny för nyfödda och de upptäcker den genom sina sinnen. Spädbarn stirrar på en person eller ett objekt för att det rör sig, för att det dansar, för att det är färgstarkt eller för att det förändras framför deras ögon. De följer det med ögonen tills ett nytt intressant föremål dyker upp framför dem. Saker och ting som är helt vardagliga för vuxna är fascinerande för spädbarn.

När en skugga eller ett ljus passerar deras alerta blick stirrar de helt enkelt på den. Vi vuxna har redan införlivat dessa förnimmelser i vår repertoar, vilket innebär att få saker verkar kunna överraska oss längre. Allt är välbekant för oss. Men för spädbarn är den färgstarka mobilen över deras säng lika fascinerande som ett universum.

Spädbarn tar till sig alla intryck som svampar. De “absorberar” verkligheten och skapar relationer och kopplingar. Otaliga upplevelser formar de känslomässiga, fysiska och motoriska reaktioner som de använder för att interagera med andra och omvärlden från födseln.

Vårdguiden 1177 har mycket information om att bli förälder och om spädbarn. Den kan vara användbar i detta steg av intensivt lärande.

Hur ett barns syn utvecklas

Hjärnorna hos spädbarn är väldigt plastiska, dvs. formbara. Forskare har bara på senare tid börjat förstå nervcellernas förmåga att anpassa sig till sin miljö. Genom att göra kopplingar till andra nervceller lär vi oss genom våra sinnen utan att använda ord.

Barn föds med en extraordinär förmåga att lära sig. Deras visuella utveckling går hand i hand med den motoriska och neurologiska utvecklingen. Under de första tre månaderna av livet letar spädbarn efter, stirrar på och följer ljus, personer och föremål som kommer in i deras synfält.

Från tre till fem månaders ålder upptäcker de sina händer, leker med dem och de leker också med leksaker runt omkring dem. Från åldern 9 till 12 månader rör de vid objekt som de känner igen och leker med dem. Näthinnan mognar mellan sex och elva månader. Mellan tre och sex års ålder mognar barnens visuella kapacitet.

baby med leksaker
Spädbarn upptäcker en värld som är helt ny för dem, så stimuleringen pågår under hela deras vakna tid.

Den här artikeln kan intressera dig: Lär dig vilka frukter som är säkra för bebisar

Anledningarna till att spädbarn stirrar på något eller någon

Spädbarn stirrar på något eftersom alla typer rörelse drar till sig deras uppmärksamhet. Den neurala dynamiken hos spädbarn är beroende av plasticiteten i världen som presenteras framför deras ögon och andra sinnen.

Spädbarn stirrar på objekt i rörelse

Rörliga föremål är oemotståndligt intressanta för spädbarn. Därför är mobiltelefoner bland de föremål som experter rekommenderar att vi inte använder för att stimulera barn. De stimulerar inte ögats rörlighet på samma sätt.

Se till att föremålen du placerar framför och nära ditt barn rör sig genom luften i en halvcirkel, men inte för snabbt. Tanken är att engagera deras syn genom att bidra med okulär rörlighet, vilket är viktigt för synens utveckling.

Skinande, glittrande föremål eller de som lyser

Ljus och skuggor är också mycket lockande att titta på för spädbarn. De fokuserar på former med tydliga konturer och silhuetter, eftersom de inte orsakar något visuellt obehag eller irritation.

Spädbarn älskar detaljer som de kan studera med intresse. Ännu bättre är om de också kan få känna på dem med sina händer och fingrar. Till exempel kan pappas skägg och mustasch underhålla en baby väldigt länge.

Spädbarn stirrar på färger

Starka färger och svartvita kontraster är fascinerande för spädbarnens ögon. Se dock till att du inte överstimulerar ditt barn, eftersom det kan trötta ut det för mycket.

Ett tecken på att barnets ögon är trötta är om barnet plötsligt tittar bort. Att spela lugn musik i rummet kan ackompanjera synestesin mellan färger, texturer och former.

När föremål och ansikten har harmoniska drag

Experter tror att spädbarn stirrar på “attraktiva” ansikten. Du måste dock komma ihåg att de inte känner till de socialt accepterade skönhetsidealen. Det attraktiva för dessa nya varelser tror man är mjuka, harmoniska, rundade och fylliga former.

Familjära ansikten, som de känner igen, får dem att känna sig lugna, trygga och avslappnade.

Varningstecken att hålla utkik efter

Det finns inga direkta problem med att spädbarn stirrar på saker, däremot om de har en tom blick och inte interagerar med sina vårdgivare. Även om varje barn utvecklas i sin egen takt är det viktigt att du håller ett öga på följande varningsflaggor:

  • Om ditt två månader gamla barn inte tittar på personen som tittar på dem. Studier har visat att detta är ett tidigt tecken på autism.
  • Om ditt tre till fyra månader gamla barn inte följer föremål som rör sig bredvid dem med ögonen och inte ler mot människor som söker ögonkontakt.
  • Slutligen, om ditt sex månader gamla barn inte försöker greppa tag i föremål inom räckhåll eller inte visar tecken på tillgivenhet och kärlek för sina vårdgivare.

Dessa tecken kommer med stor sannolikhet att manifestera sig tillsammans med andra, som psykomotoriska utvecklingsproblem, språkproblem eller neurologiska störningar.

Hur du hjälper ditt barns visuella utveckling

mamma och baby
Ett barns anknytning till sin vårdgivare är nyckeln till att upptäcka om de har synproblem eller inte.

De flesta spädbarn stirrar på sina föräldrar

Visuell stimulering innebär att du drar uppmärksamhet till vad du vill att ditt barn ska se, känna och komma ihåg. Färger, rörelser och former hjälper barnets perceptuella utveckling, men även deras anpassning till miljön och omgivningen.

Spädbarn upptäcker och utforskar aktivt. Associerande mekanismer gör det möjligt för dem att koppla objekt, upplevelser och människor till olika begrepp. Till exempel omvårdnad, mat, skydd, kramar, vila, tröst och tillfredsställelse.

Det är viktigt att känna till att spegelneuroner är en grundläggande neurofysiologisk mekanism i den visuella utvecklingen hos spädbarn. De är väsentliga för att handla, förstå och imitera. Faktum är att spädbarn redan efter bara sju timmar efter födseln visar intresse för moderns ansikte och kommer snart att härma och ta efter deras vårdgivares ansiktsuttryck.

När spädbarn stirrar på vad någon gör framför dem, tror de, på grund av dessa spegelneuroner, att det är de som gör handlingen.

En annan process som vi måste ta hänsyn till är utvecklingen av implicit minne, som inträffar när barn är ungefär ett och ett halvt år gamla. Detta gör det möjligt för dem att omedvetet registrera och lagra information. De lagrar upplevelsen av beteendet och de känslor som vårdgivarna uttrycker eller framkallar under ett lekfullt ögonblick eller i en viss situation.

Det är väldigt spännande när spädbarn stirrar på dig!

När ditt barn ser på dig är det förmodligen en alldeles underbar känsla. I det mirakulösa ögonblicket möts era ögon och avsikt och information överförs. Ni kommunicerar.

Från det ögonblicket upptäcker vårdgivaren att denna kan visa barnet många saker. Detta hjälper spädbarnet att börja bygga upp sin egen personlighet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.