De olika fördelarna med karotener för din kropp

Karotener är naturliga röda, gula och orange pigment som finns i växter. Det kan ge vår kropp många fördelar att få i oss dessa via kosten. Läs vidare för att lära dig mer!
De olika fördelarna med karotener för din kropp
Florencia Villafañe

Skriven och verifierad av nutritionist Florencia Villafañe.

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Det finns olika fördelar för vår hälsa med karotener vilket är en grupp av naturliga komponenter som produceras av växter. Dessa ämnen är ansvariga för pigmenteringen av vissa frukter och grönsaker. Dessutom ger de vissa fördelaktiga effekter i människokroppen. Läs vidare för att lära dig mer om de olika fördelarna med karotener för din hälsa!

Karotener är en term som inkluderar kemiska komponenter som innehåller kol- och väteatomer. Enligt olika studier är de naturliga antioxidanter som har en förebyggande effekt mot sjukdomar och är mycket viktiga för växter.

Karotenernas betydelse för växter

Växter syntetiserar karotener för att effektivt fånga upp solljus, och de utför en liknande roll som klorofyll. Med andra ord är de en viktig komponent som växterna behöver för att utföra fotosyntes. De absorberar ultraviolett, violett och blått ljus och sprider orange och rött ljus och i mindre utsträckning också gult ljus.

När hösten kommer bryter växterna ner klorofyll (som ansvarar för den gröna färgen) medan de andra pigmenten, däribland karotener, finns kvar och ger höstlöven sina sprakande färger. De orange, röda och gula färgerna förekommer även i morötter, pumpor, tomater, sötpotatis och vissa blommor. Utöver detta är karotenerna även ansvariga för färgen på alger och svampar.

Hos djurarter ger de också pigment till fjädrar och näbbar hos vissa fåglar, skelettet i kräftdjur och muskler och hud i fisk. Faktum är att allätande djur (omnivorer) har ett gulaktigt kroppsfett som ett resultat av ackumulering och lagring av dessa komponenter i kosten.

På grund av detta kan man också hitta denna typ av pigment i animaliska produkter som mjölk, smör och ägg.

morot
Vi kan njuta av fördelarna med karotener genom att äta olika grönsaker, inklusive morötter.

Hur klassificerar man växternas pigment och hur fungerar de?

Karotener, även kända som karotenoider eller föregångare till vitamin A, är fettlösliga komponenter. Detta innebär att deras upptagning kan uppnås genom de blandas med lipider.

Till skillnad från de flesta näringsämnen förbättrar beredning, hackning och sautering av livsmedel som innehåller dessa näringsämnen faktiskt deras effektivitet. Man klassificerar dem i två grupper:

  1. Klorofyll: lutein och zeaxantin.
  2. Karotener: betakaroten och lykopen.

Av dessa är betakaroten, lykopen och lutein dominerande.

De olika fördelarna med karotener för din hälsa

Som vi har nämnt är fördelarna med karotener förknippade med förmågan att skydda kroppen från sjukdomar och förbättra immunförsvaret. Bland deras funktioner utmärker sig följande:

Fördelarna med karotener: De hjälper till att upprätthålla friska ögon

Eftersom dessa ämnen är föregångare till vitamin A är de väsentliga för att bibehålla friska ögon och förhindra sjukdomar som blindhet, nattblindhet och torra ögon. Vi rekommenderar därför att man konsumerar minst 6 mg av detta näringsämne per dag.

Faktum är att en av de främsta orsakerna till ögonproblem är en degenerering av näthinnan. Ihållande exponering för blått ljus är en av de primära anledningarna. Karotener kan med lätthet absorbera denna strålning och därmed förhindra skador och till och med stoppa den skadliga utvecklingen.

De har goda fördelar för hjärt- och kärlsystemet

Eftersom karotenoider är komponenter som har antioxidativa effekter, minskar de inflammation i kroppen. I detta avseende har vetenskapliga bevis visat att de minskar risken för att utveckla hjärtproblem, som åderförkalkning, vilket är en sjukdom där kolesterol blockerar blodkärlen.

De hjälper också till att minska riskfaktorer som högt blodtryck, bukfetma och glukosintolerans. Allt detta minskar sannolikheten för en allvarlig sjukdom kopplad till hjärt- och kärlsystemet.

Fördelarna med karotener: De fördröjer hudens åldrande

Även om hudåldring sker naturligt kan ultravioletta strålar påskynda processen. Enligt denna studie utförd på Sevillauniversitetet i Spanien skyddar ett adekvat intag av dessa näringsämnen kroppen mot cellförändringar och förhindrar skador på huden.

Både lykopen och betakaroten ger denna effekt. Kosttillskott är också effektiva.

Vi rekommenderar att du också läser: 6 ovanor som leder till förtida åldrande

De minskar risken för sjukdom

Förutom de åtgärder som vi redan beskrivit hjälper karotenoider till att skydda mot utveckling av hudcancer. Det är förknippat med deras antioxidativa förmåga och fördröjningen i åldrande, vilket eliminerar ackumulering av cellulära skador. Med andra ord blockerar dessa ämnen förändringar i cellerna vilka kan leda till utveckling av maligna förändringar.

Karotener kan fördröja åldrandeprocessen.
Åldrande är ett tecken på vävnads- och celldegeneration. Karotener kan fördröja denna process.

Primära källor till karotener

Fördelningen av karotener i olika grupper av växter visar inte ett unikt mönster, men vi kan vanligtvis hitta dem i grönsaker och frukter med röda, orange och gula pigment. Några av dessa är morötter, mango, paprika, papaya och tomat.

Vi kan också få dessa fördelar med karotener genom att äta persika, guava, plommon, sötpotatis, äggulor, majs, pumpa, kål och mandariner.

Fördelarna med karotener: Vad man ska tänka på

Som du kan se finns det olika fördelar med karotener för vår hälsa. De är antioxidanter som hjälper kroppen att skydda celler, vävnader och organ från de skadliga effekterna av giftiga ämnen. De förhindrar alltså hälsoproblem från att utvecklas.

Av denna anledning är det viktigt att få i sig flera olika livsmedel som innehåller mycket karoten. Vi råder dig att prata med en nutritionist för vägledning om vilka grönsaker och frukter som kan stärka ditt immunsystem, utöver de som vi redan har nämnt.

Man bör också tänka på att karotener finns i kosttillskott med A-vitamin, men dessa bör man endast ta under övervakning av hälso- och sjukvårdspersonal. Ett alltför stort intag av denna typ av tillskott kan nämligen orsaka allvarliga hälsokomplikationer.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Cruz Bojórquez, R. M., González Gallego, J., & Sánchez Collado, P. (2013). Propiedades funcionales y beneficios para la salud del licopeno. Nutrición Hospitalaria28(1), 6-15.
  • Vitale, Arturo Alberto, Eduardo Alberto Bernatene, and Alicia Beatriz Pomilio. “Carotenoides en quimioprevención: Licopeno.” Acta bioquímica clínica latinoamericana 44.2 (2010): 195-238.
  • Ciccone, M. M., Cortese, F., Gesualdo, M., Carbonara, S., Zito, A., Ricci, G., … & Riccioni, G. (2013). Dietary intake of carotenoids and their antioxidant and anti-inflammatory effects in cardiovascular care. Mediators of inflammation2013.
  • Taricco, M. EL AGUACATE: PRECIOSO ALIADO DE LA SALUD.
  • Olmedilla Alonso, Begoña. “Efectos de¿ nuevos¿ nutrientes sobre la retina y la función visual.” (2008).
  • CAROTENOIDES. (2012). Sociedad Argentina de Nutrición. Disponible en: http://www.sanutricion.org.ar/files/upload/files/carotenoides.pdf
  • Olmedilla Alonso, Begoña. “Las vitaminas, carotenoides y minerales.” (2017).
  • Carranco Jáuregui, María Elena, Ma Calvo Carrillo, and Fernando Pérez-Gil Romo. “Carotenoides y su función antioxidante: Revisión.” Archivos latinoamericanos de nutricion 61.3 (2011): 233-241.
  • Meléndez Martínez, Antonio Jesús, Isabel Vicario Romero, and Francisco José Heredia Mira. “Importancia nutricional de los pigmentos carotenoides.” (2004).
  • Mesquita, S. S., C. M. L. L. Teixeira, and E. F. C. Servulo. “Carotenoides: propriedades, aplicações e mercado.” Revista virtual de Química 9.2 (2017): 672-688.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.