Vad ska jag göra om mitt barn har slagit huvudet?

Om du har ett spädbarn hemma är det möjligt att hen faller omkull medan hen leker. Även om man är försiktig är det vanligt att barn skadar sig. Hjälp din lille att undvika dessa olyckshändelser.
Vad ska jag göra om mitt barn har slagit huvudet?

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Mitt barn har slagit huvudet och jag vet inte vad jag ska göra!”

Detta är vanligare än du kanske tror.

Barndomen är en tid då barn och bebisar tar många risker. Det är väldigt oroande för många föräldrar. Eftersom vi inte kan hålla koll på varenda liten rörelse som våra spädbarn gör, är de utsatta för en del risker. Därmed är det vanligt att de i denna ålder skadar sig, men du kan lära dig hur det kan undvikas.

Barn är naturligt oskuldsfulla. De är inte medvetna om farorna omkring dem. De kan lätt snubbla över möbler och märker inte leksaker som ligger på golvet.

Det riskfyllda stadiet är oftast mellan sex månaders och fyra års ålder då barnet mera självständigt börjar utforska sin värld.

Det här kanske låter bekant: “Mitt barn har slagit huvudet och nu slutar han inte gråta.” Ett slag mot huvudet kan vara allvarligt beroende på omständigheterna och barnets symptom.

Det är viktigt att veta vilka som är de farliga områdena i ditt hem. På det sättet kan du hjälpa ditt barn att undvika att falla och slå sig.

Du kanske också är intresserad av: Barn som vill sova i föräldrarnas säng

Mitt barn har slagit huvudet: hur ska jag hjälpa henne?

Nu när du vet hur stor risken är att ditt barn skadar sig är det dags att du tar reda på vilken typ av åtgärder som krävs. De flesta olycksfall orsakar bara ytliga skador på huvudet så som blåmärken, sår och smärta.

Ett barn som gråter

Stegen att följa är enkla:

  • Ta ditt barn till ett tyst och lugnt ställe.
  • Lägg is in i en handduk och stöd barnets huvud medan du lägger handduken mot stället där de slagit sig.
  • Ge dem sedan lite vatten för att minska risken att barnet kräks.

Det viktigaste är att hålla sig lugn och att lugna ner sitt barn. Det låter dig få kontroll över situationen bättre. Beroende på typen och intensiteten av slaget kan man även använda några andra metoder.

Hur man gör om det har blivit ett sår

Om de har fått ett sår behöver du rengöra såret med rent vatten. Om något föremål gått sönder i olyckan, kolla för att se att det inte finns kvar några bitar av föremålet i såret.

Mitt barn har slagit huvudet

För att stoppa blödningen kan du använda en bit kompress doppad i väteperoxid. Dutta med denna på det skadade området. Om det är ett djupt sår kan det kräva stygn och då måste ni besöka en vårdcentral.

Vad man gör om blåmärken uppstår

Om ditt barn har slagit huvudet och fått ett blåmärke är tillvägagångssättet mycket enklare men kräver precis lika mycket uppmärksamhet och vård.

Då man applicerar is på det skadade området kan blåmärkets eller svullnadens storlek minska. Om storleken och inflammationen blir värre är det bäst att besöka en läkare. Detta kan hjälpa att förebygga att värre problem uppstår.

Symptom att uppmärksamma när ett barn har slagit huvudet

Slag mot huvudet är bland de allvarligaste skadorna för både barn och vuxna. Eftersom huvudet inrymmer hjärnan är det viktigt att vara uppmärksam på hur barnet mår några timmar efter olyckan.

Ett av symptomen som man ska vara uppmärksam på är dåsighet. Många anser att man inte ska låta barnet sova efter att hen har fått en huvudskada.

Tvinga dem dock inte att hålla sig vakna. Om det är dags att sova, låt dem då göra det. När de vaknar, kolla ifall de beter sig normalt.

Läkare kollar på barnets huvud

Illamående, suddig syn eller förvirring är symptom som man ska vara uppmärksam på. Dessa situationer bör övervakas varsamt och det är bra att lägga på minne hur ofta symptomen uppstår.

Kolla om de tappar känsla i extremiteterna eller om de har huvudvärk. Dessa symptom kan vara tecken på någon slags cerebrovaskulär skada.

Om något av dessa symptom uppstår besök direkt en läkare. Läkaren bedömer barnets nivå av medvetenhet och dess allmänna tillstånd. Genom att göra en noggrann bedömning kan hen sedan avgöra ifall några prover behöver göras, till exempel radiografi eller eko, för att utvärdera om det kan handla om en hjärnskada.

Slutsats

Det är viktigt att notera ifall ditt barns allmänna tillstånd försämras, och om det gör det så bör du ta hen till en vårdcentral. Detta är jätteviktigt om symptom uppkommer direkt eller inom 48 timmar efter olyckshändelsen.

Håll i åtanke att det är bra att ta en titt på barnets lekområde och ställen där barnet vistas mycket om man vill förebygga olyckshändelser. Kom ihåg att barn inte bryr sig om sin omgivning och de faror som kan existera.

Och om någon säger “Mitt barn har slagit huvudet” vet du nu på vilket sätt du kan hjälpa den oroade föräldern.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.