Vad är egentligen nattätande syndrom?

Personer med nattätande-syndrom kan knappt äta på morgonen och har en stark önskan att äta mellan middagen och läggdags. De kan även drabbas av sömnlöshet.
Vad är egentligen nattätande syndrom?

Senaste uppdateringen: 24 november, 2019

Har du någonsin ätit en massa mat på natten? Om så är fallet kanske du har nattätande syndrom.

Personer med detta tillstånd går upp mitt i natten för att äta, och de gör det ofta för at de vaknar med en okontrollerbar önskan att äta.

Men detta sker bara på natten. Under dagen kan de helt sakna aptit eller helt enkelt strunta att äta eftersom de försöker följa en strikt diet.

Dessa nattätare är dessutom inte särskilt ovanliga. Runt 1 av 100 personer lider av nattätande syndrom.

Vad är nattätande?

Att hetsäta är ett allvarligt problem som kan identifieras med två huvudsakliga kännetecken:

Kännetecken hos nattätande syndrom

Kvinna tröstäter i köket

Vem har inte hört talas om ätstörningar som anorexi och bulimi? Tro det eller ej, men nattätande syndrom är faktiskt vanligare.

Personer med detta syndrom har ofta problem med att kontrollera sina känslor och upplever ofta panikattacker samt:

 • Ångest
 • Depression
 • Sömnlöshet
 • Låg självkänsla

Enligt många experter lider personer som lider av nattätande syndrom ofta även av viktproblem. Detta är givetvis på grund av att de äter merparten av sin mat under timmar då de borde sova.

Vidare medger 20% av personer med övervikt att de mår mycket bättre efter att de ätit på natten. Över 75% av dem lyder önskan att äta vid dessa klockslag.

Men även om detta tillstånd är kopplat till överviktiga personer så kan det drabba alla.

Du kanske även vill läsa: Skillnaden mellan hunger och ångest

Symptom på nattätande syndrom

Symptomen och mönstren hos detta tillstånd är tydliga och upprepas ofta hos personer med detta problem. Som vi nämnda ovan tenderar de att knappt äta något under dagen – de verkar helt enkelt sakna aptit.

Personerna är ofta mer energiska på morgonen, men under dagen försvinner deras energi. Det är även vanligt att de lider av sömnstörningar.

De mest konsumerade livsmedlen är sådana som är rika kolhydrater, såsom godis, bakverk, bröd, ris och pasta.

Personer med nattätande syndrom är vanligtvis medvetna om att de har ett problem. Därför känner de sig ofta deprimerade och skamsna. Dessvärre förvärras tillståndet när de känner press eller stress.

Tips för att förebygga och behandla detta tillstånd

Kvinna hos psykolog

Terapi kan hjälpa dig att hitta orsaken till dina ohälsosamma matvanor och hjälpa dig hantera dem.

Den exakta orsaken till detta syndrom håller fortfarande på att utredas, och så är även fallet med behandlingarna. Vad vi vet är att det är bra att ta tag i eventuell övervikt.

Det är ett känsligt ämne som nattätaren ofta känner till och skäms över.

Till skillnad från andra ätstörningar handlar denna inte om vikt eller självbild. Personerna är alltså inte nödvändigtvis missnöjda med sina kroppar; det är åtminstone inte ett huvudsakligt problem.

Av denna anledning är prioriteten att förstå varifrån ångestkänslorna kommer och varför de försöker lindra dem med mat.

Lösningen kräver därför en multidisciplinerad behandling av experter inom fälten psykologi, psykiatri och näring. Följande råd tar därför flertalet perspektiv i beaktande.

Näringsmässigt perspektiv

 • Personer med nattätande syndrom måste följa rätt kost och anpassa den efter sina tillstånd.
 • De bör träna minst 30 minuter om dagen.
 • Vila är viktigt för hälsan, både kvantitets- och kvalitetsmässigt. De måste lära sig tekniker för att få tillräckligt med vila.
 • De bör minska sin stress genom att spendera tid på saker de gillar. Socialt liv och delade aktiviteter är viktiga för att ha god hälsa.

Psykologiskt perspektiv

Kognitiv beteendeterapi kan hjälpa en person som lider av nattätande syndrom att förstå och gradvis förändra sitt beteende.

Det kan hjälpa denne att organisera sina tankar och hantera stress såväl som ångest som är kopplad till tillståndet.

Slutsats

Nattätande syndrom är mycket vanligare än mer välkända ätstörningar som anorexi och bulimi.

Man måste tackla det med multidisciplinerade behandlingar genom att först tackla ångesten som utlöser det nattliga ätandet.

Tveka inte att be om professionell hjälp om du tror att hetsäter eller om dina ångestnivåer är höga.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Lopez Minguez J., Gómez Abellán P., Garaulet M., Timing of breafkast, lunch, and dinner. Effects on obesity and metabolic risk. Nutrients, 2019.
 • Hannou SA., Haslam DE., McKeown N., Herman MA., Fructose metabolism and metabolic disease. J Clin Invest, 2018. 128 (2): 545-555.
 • Lao XQ., Liu X., Deng HB., Chan TC., et al., Sleep quality, sleep duration, and the risk of coronary heart disease: a prospective cohort study with 60,586 adutls. J Clin Sleep Med, 2018. 14 (1): 109-117.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.