Naturliga huskurer för barn med dålig aptit

Det är först och främst viktigt att se till att ditt barns brist på aptit inte beror på något medicinskt problem. Konsultera en läkare för att reda ut dina tvivel.
Naturliga huskurer för barn med dålig aptit
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Barn med dålig aptit kan vara ett konstant orosmoment för föräldrar som ofta inte vet hur de ska lösa det. Det kan dessutom få barnet att känna sig stressat att tvinga det till att äta mer än vad det vill. Tricket är att lösa den dåliga aptiten naturligt.

Vi ska gå igenom några huskurer som stimulerar barns aptit till att vilja få i sig allt de behöver utan att man ska behöva tvinga dem.

Anledningar till att barn inte äter

Många barn går igenom faser under barndomen där de inte är så värst hungriga. I många fall varar det inte så länge, men ibland är så inte fallet och barnet kan då gå ned i vikt.

Några anledningar till varför du har ett barn med dålig aptit kan vara följande:

 • Matintolerans: I vissa fall, om ett barn bara äter vissa saker, kan det innebära att barnet är intolerant mot något.

Det kan vara mjölk, mjöl eller exempelvis torkad frukt. Du måste överväga om ditt barn kanske har ett matsmältningsproblem.

 • Anemi: Järnbrist kan vara en anledning till att ditt barn inte har en bra aptit. I så fall måste du se till att kosten är balanserad och lämplig.

Du kan även lägga till järnrika livsmedel i kosten om du har ett barn med dålig aptit.

 • Tarmparasiter: Parasiter är väldigt vanliga hos barn eftersom de ofta stoppar händerna i munnen. Ibland kanske man inte märker symptomen eller så misstas de för andra problem.

Andra symptom inkluderar nervositet, vidgade pupiller eller kliande näsa/anus.

 • Känslomässiga besvär: Det kan också vara en anledning. Ett komplicerat familjeliv eller problem i ett barns miljö kan påverka aptiten.
 • Andra sjukdomar: Om aptiten inte återvänder, konsultera din läkare för att göra nödvändiga tester och utesluta att sjukdomar ligger till grund för det.

Innan du ger ditt barn någon medicinering ska du tänka på att vissa kan ha skadliga bieffekter. Därför rekommenderas det att du först provar naturliga huskurer ihop med en balanserad kost och livsstil.

Tips för barn med dålig aptit

Pollen

Pollen i glasburk

Pollen är ett superlivsmedel som kan lösa ett barns näringsbrister, som anemiFör att dra nytta av fördelarna bör det malas innan man äter det, och använd dosen som står på etiketten i relation till barnets ålder.

Näringsrik jäst

Näringsrik jäst innehåller mycket på vitaminer, mineraler och aminosyror och är jättebra för att stärka aptiten. Det är också bra för att främja fysisk och mental utveckling.

Rölleka

Te på rölleka

Rölleka är en medicinsk växt som stärker aptiten och lindrar matsmältningen. Den används även för att motverka och ta bort tarmparasiter, vilka kan vara anledningen till aptitbristen.

Alfalfa

Alfalfa är väldigt alkaliserande och hälsosamt, och är utmärkt mot olika hälsoproblem.

 • Utöver att stimulera aptiten motverkar det halsbränna och magsår.

Originella recept

Kikärtor i träskål

Försöka att laga mat som ser visuellt gott ut så att ditt barn känner för att prova nya saker. Du kan göra olika former eller unik matkonst av maten. Om de inte vill äta baljväxter, fisk eller grönsaker kan du prova dem med fyllningar eller deg.

Ett bra sätt att få dem att äta baljväxter är genom att använda kikärtsmjöl.

Låt dem hjälpa till i köket

Barn borde hjälpa till i köket i enlighet med deras ålder. Det hjälper dem att stimulera aptiten och de kommer vilja äta vad de har tillagat.

Se till att barnen håller sig aktiva

Familj som sportar

Ett stort problem för barn idag är att deras livsstilar är mycket mer stillasittande än förut. Det är resultatet av ny teknologi, stadsliv eller överarbetade familjer. Det är viktigt att barnen tar del av dynamiska aktiviteter varje dag.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Asociación Española de Pediatría. Mi niño no come. Junio 2021.
 • Calzada-León R, Altamirano-Bustamante N, Ruíz-Reyes Mª L. Reguladores neuroendocrinos y gastrointestinales del apetito y la saciedad. Boletín Médico del Hospital Infantil de México. Diciembre  2008. 65 (5):
 • Carnell, Susan et al. Parent feeding behavior and child appetite: associations depend on feeding style. International journal of eating disorders. 2014. vol. 47 (7): 705-9.
 • Galle, J. What to do when a child won’t eat: feeding disorders and developmental disabilities. Center for Autism & Related Disorders. [Online]
 • Tapia A, Masson L. Detección de síntomas depresivos en pacientes con sobrepeso y obesidad. Revista Chilena de Nutrición. Agosto 2006. 33 (2): 162-169.
 • Citation: POWELL, F. … et al., 2011. Appetite regulation in early childhood: the impact of parenting behaviours and child temperament. IN: Mitchell, S.R. (ed.) Appetite: Regulation, Role in Disease and Control. Hauppauge NY: Nova Science Publishers, pp. 1 – 28.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.