7 livsmedel man inte ska äta på kvällen

Vissa livsmedel kan orsaka matsmältningsproblem då man äter dem på kvällen och de kan hindra dig från att somna. Om du inte vill sluta äta dem kan du välja en annan tid på dagen att äta dem.
7 livsmedel man inte ska äta på kvällen

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

En nyttig middag är precis lika viktig som dagens andra måltider. Men det finns vissa livsmedel man inte ska äta på kvällen. Nedan går vi igenom sju av dessa.

Medan många människor förbiser detta faktum så spelar livsmedel som du äter vid denna tid på dygnet en stor roll. Det gäller både för vilken sömnkvalitet du får om natten och för din fysiska och psykiska energinivå nästa dag.

Näringsämnena som kroppen får från middagen kan dessutom hjälpa metabolismen och matsmältningen.

Problemet är att många människor begår misstag då det kommer till att välja vilka livsmedel de äter om kvällen. Därför är det lätt hänt att de överbelastar sin kropp vilket hindrar kroppen från att göra det den ska.

Som ett resultat har de högre risk för sömnbesvär och metaboliska besvär på grund av att det sker förändringar i vissa hormoners aktivitet.

Dessutom kan man ofta få sura uppstötningar, och smärtan av dem kan störa ens sömn.

Därför är det jätteviktigt att lära sig vilka livsmedel man inte ska äta på kvällen eller sent på dygnet, och däremot hitta lätta, nyttiga middagsalternativ för att ersätta dem.

Bra exempel på livsmedel man inte ska äta på kvällen

1. Rött kött

Rött kött till middag

Rött kött är fullt av protein och fett som tvingar matsmältningssystemet att jobba hårdare och är därmed ett livsmedel man inte ska äta på kvällen.

Trots att det kan konsumeras i måttlig mängd, är det ideala att undvika rött kött om kvällen för att därmed undvika avbrott i sömnen.

Förslag:

  • Ät måttliga mängder rött kött, allra helst vid lunch.
  • Försök hitta kött av hög kvalitet och undvik charkuterier med hög fetthalt.

2. Broccoli

Denna gröna grönsak är låg i kalorier och fullproppad med essentiella näringsämnen som hjälper dig att hålla din kropp hälsosam och i form.

Däremot innehåller broccoli svavel och fibrer som är jobbigare för kroppen att spjälka ner, och därför rekommenderas det inte att äta broccoli om kvällen.

Broccoli ökar även produktionen av gaser i tarmarna och kan orsaka magbesvär på natten.

Förslag:

  • Ät broccoli vid lunchen istället.
  • Ät broccoli rå eller ångkokt för att få ut det mesta av den.

3. Ost

Ost

Ost borde inte ätas om kvällen, varken för sig själv eller med annan mat, på grund av de reaktioner den orsakar i kroppen.

Osten innehåller en aminosyra som heter tyramin, som absorberas av kroppen och minskar produktionen av hormoner som reglerar sömn.

Det kan också sätta igång en mild inflammatorisk reaktion som kan leda till matsmältningssvårigheter eller orsaka huvudvärk.

Förslag:

  • Undvik konsumtion av ost i alla former vid middagen.
  • Välj hellre andra mjölkprodukter som mjölk eller yoghurt som innehåller tryptofan och därmed hjälper dig att somna.

4. Korv och delikatesskött

Man bör undvika att ha en stor mängd bearbetade köttprodukter i sin kost eftersom de har ett högt fettinnehåll och ett högt innehåll av tillsatser som är skadliga om man äter stora mängder.

Speciellt bör de inte ätas om kvällen eftersom de är dåliga för matsmältningssystemet och kan orsaka problem som sura uppstötningar.

Förslag:

  • Om du vill äta korv och charkuterier, ät dem vid frukost eller lunch.
  • Ät dem sällan, och vid dessa tillfällen tillsammans med fullkornsbröd och grönsaker.

5. Sötsaker

Sötsaker på kvällen

Vilket godis eller vilken sötsak som helst som är gjord med raffinerat socker kan påverka din sömn, speciellt om du äter dem precis innan du lägger dig.

Sötsaker höjer ditt blodsocker, och eftersom de inte används som en källa till energi, kommer det att sakta ner metabolismen.

De har även en effekt på hjärnan, och kan därmed öka stressnivån och orsaka mardrömmar.

Förslag:

  • Begränsa din dagliga konsumtion av socker och undvik det helt om kvällen.

6. Starka såser

De smakar gott och de ger en god kick till vilken mat som helst. Men om du äter starka såser om kvällen kan de förändra produktionen av syror i magen, orsaka irritation, och ge en sur mage.

Samtidigt kan de ofta innehålla stora mängder kalorier, och även det är en orsak till att använda dem med måtta, och då helst vid en annan tidpunkt på dagen.

Förslag:

  • Begränsa konsumtionen av starka såser.
  • Testa att laga en egen stark sås hemma för att minska konsumtionen av tillsatser.

7. Kolsyrade drycker

Kolsyrade drycker

Över en längre tid kan konsumtion av kolsyrade drycker påverka metabolismen.

Problemet är värre då man dricker kolsyrade drycker om kvällen eftersom de ökar glukosnivåerna i blodet och orsakar sömnproblem.

Komponenterna i dryckerna irriterar magen och ökar risken för symptom som inflammation och uppstötningar.

Förslag

  • Byt ut kolsyrade drycker mot vatten och te.
  • Om du dricker dem, gör det endast då och då och under dagtid.

Äter du dessa livsmedel ofta vid middagstid? Nu när du vet vilken skada dessa livsmedel man inte ska äta på kvällen kan göra under natten så bör du försöka undvika dem.

Istället kan du äta en god, lätt och hälsosam middag, men hoppa inte över den.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Nelson, R. J., Haim, A., Workman, J. L., Weil, Z. M., Walton, J. C., Morris, J. S., & Fonken, L. K. (2010). Light at night increases body mass by shifting the time of food intake. Proceedings of the National Academy of Sciences. https://doi.org/10.1073/pnas.1008734107
  • Sparling, C. E., Fedak, M. A., & Thompson, D. (2007). Eat now, pay later? Evidence of deferred food-processing costs in diving seals. Biology Letters. https://doi.org/10.1098/rsbl.2006.0566
  • Nolan, L. J., & Geliebter, A. (2016). “Food addiction” is associated with night eating severity. Appetite. https://doi.org/10.1016/j.appet.2015.12.025

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.