Menstruation: Myter och missuppfattningar
Hur otroligt det än kan låta finns det fortfarande många myter och missuppfattningar om vår menstruation. I de flesta fall beror detta på felaktig information som inte sällan har sin grund i vissa tabun.
Skam, rädsla och okunskap om den kvinnliga kroppen kan hindra vilken kvinna som helst från att lära sig hur hennes kropp fungerar.
Därför vill vi idag gå in på djupet i några vanliga myter och missuppfattningar om vår menstruation. Upptäck dem nedan!
Menstruation: Myter och missuppfattningar
I en studie utförd av ett team från University of Sevilla (Spanien), belyser man att det cirkulerar många myter och missuppfattningar om menstruation. En av dessa är rädslan förknippad med att använda vatten för att bada eller tvätta sig, eftersom många kvinnor tror att det kan vara skadligt för hälsan.
Faktum är att en annan studie från University of the Balearic Islands (Spanien) visar att menstruationscykeln har ansetts vara en försvagande och begränsande faktor för kvinnlig aktivitet genom historien.
Vi måste betona att många av dessa uppfattningar uppstod när det inte fanns någon exakt kunskap om menstruationscykeln eller själva kvinnokroppen. Många kvinnor kunde alltså bara få information från sagor och vandringshistorier när de försökte förstå vad som hände dem.
Det finns många vanliga myter och missuppfattningar om menstruation. Vi ska titta lite närmare på var och en av dem, och göra att du hoppeligen kan säga adjö till dina obefogade rädslor.
1. Menstruationscyklerna är identiska
Fel! Mensen varar vanligtvis från tre till fem dagar, med en cykel som kan variera från cirka 28 till 30 dagar. Vissa kvinnor har dock längre cykler. När de blir äldre kan kvinnor ha kortare cykler, ofta runt 25 dagar.
2. Du kan inte bli gravid när du har mens
Detta är en falsk myt som kan vara mycket farlig, eftersom det kan leda till oönskade graviditeter. Du kan även bli gravid under mens, så tveka inte att använda preventivmedel om du ska ha sex.
Detsamma gäller sexuellt överförbara sjukdomar. Under mens är det samma risk för smitta som de andra dagarna. Därför måste du vidta försiktighetsåtgärder och se till att ha säkert sex.
3. Kvinnor bör inte träna under menstruationen
Detta är helt fel. Tvärtom är det hälsosamt att ägna sig åt fysisk aktivitet under mensen, eftersom det hjälper dig att hålla dig i form och aktivt klara av dessa dagar som för vissa kvinnor kan vara jobbiga.
Det är endast kontraindicerat i de fall där du inte mår bra eller är för svag.
Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Hur du använder nässlor för att hantera riklig menstruation
4. En kvinna bör inte bada i badkar under menstruationen eftersom blodet då koagulerar
Detta är en annan falsk myt. Det enda som händer om du badar när du har mens är att du kan sluta blöda för ett ögonblick, men även det omvända kan hända, beroende på exempelvis avslappning av muskler och blodkärl i det varma vattnet.
Vid dessa fall, så fort du kommer ur badet eller duschen börjar ditt mensblod rinna igen.
5. Du ska inte ha sex när du har mens
Att ha sex samtidigt som man har mens är inte kontraindicerat, så har du lust är det bara att köra! Detta är ett personligt beslut som du bör diskutera med din partner.
6. Om du tillbringar mycket tid med dina väninnor kommer er mens att synkroniseras
Även om många tror detta, har det ännu inte bevisats vetenskapligt. Denna föreställning uppstod efter att psykologen Martha McClintock föreslog det, runt år 1971. Men hennes studie var inte avgörande, och hon trodde att synkroniseringen berodde på förekomsten av feromoner.
Senare har andra forskare, som Zhengwei Yang och Jeffrey C. Schank, fortsatt denna forskning, men de fann inga bevis för att stödja McClintocks teori. Därför drog de slutsatsen att när detta händer beror det bara på tillfälligheter.
Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Är det sant att menstruationen kan synkroniseras?
Andra myter och missuppfattningar om menstruation
Förutom de myter och missuppfattningar vi nämner ovan, finns det andra som bara får kvinnor att känna sig rädda eller, ännu värre, “orena”. Några av dessa är följande:
- En kvinna med mens är oren och smutsig. Det här är inte sant!
- Mens är en reningsprocess. Detta är en annan myt, eftersom menstruation driver regenereringen av endometrievävnad i frånvaro av graviditet. Denna vävnad förnyas för att ta emot ett befruktat ägg i nästa cykel vid graviditet.
- En kvinna bör inte tvätta håret under menstruationen. Inte sant!
- Majonnäsen skär sig om en kvinna har mens. Detta är en annan myt. En kvinna med menstruation kan laga och förbereda såser och andra recept lika bra som under alla andra dagar i månaden.
- Mens är ett sätt för livmodern att “gråta av besvikelse” eftersom det inte blev någon graviditet den cykeln. Denna falska myt spreds av många franska läkare för bara några decennier sedan. Inget kan vara längre från sanningen!
- En kvinna kan inte äta ägg eller dricka mjölk eller citronsaft under menstruationen. Inte sant!
- Om en kvinna har mens ska hon inte röra vid sina fotsulor. Detta är helt osant!
Att vara kvinna är en gåva, så skäms aldrig för någon del av det
Det finns många myter och missuppfattningar om menstruation som cirkulerar. Tyvärr har många kvinnor kommit att tro på dem eftersom de har fått höra dem oändliga gånger, och det inte alltid är lätt att få tag på bra information. Detta har gjort dem osäkra.
Tack vare medicinska framsteg vet vi nu att dessa myter och missuppfattningar är just det: vandringshistorier som har gått i arv från generation till generation.
Uppskatta dig själv och låt inte sexistisk, falsk information vägleda dig. Kom ihåg att det att vara kvinna är en gåva du bör fira och respektera.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Bosch-Fiol, E., Ferrer-Pérez, V. A., & Manassero-Mas, M.-A. (1993). Creencias sobre la menstruacion: Analisis historico y situacion actual. Revista de Historia de La Psicologia.
- Fernandéz, M. (2017). El ciclo femenino.
- Giordano, M. G. (1992). Ciclo menstrual. Femina.
- Gómez-Sánchez, P. I., Mora, Y. Y. P.-, Hernández-Aguirre, H. P., Jiménez-Robayo, S. P., & Pardo-Lugo, J. C. (2012). Menstruation in history. Investigación y Educación En Enfermería.
- Pérez, R., Ferreres Traver, A., Hernández Baeza, A., Gadea Domenech, M., González Durán, E., & Navarro, N. (1995). Efectos de la información acerca del ciclo menstrual sobre las actitudes hacia la menstruación. Psicothema.