Mario Casas tränar hela kroppen med funktionell träning

Mario Casas har bytt kropp flera gånger för rollerna han spelar som skådespelare. Vi kommer att berätta hemligheterna bakom hans rutiner och hans kost här.
Mario Casas tränar hela kroppen med funktionell träning
Leonardo Biolatto

Skriven och verifierad av läkaren Leonardo Biolatto.

Senaste uppdateringen: 06 januari, 2023

Den spanske skådespelaren Mario Casas är känd för sin stora förmåga att träna. Detta gäller både för den typ av träning som skapar muskelmassa och den motsatta typen som hjälper kroppen att gå ner i vikt. Nedan ska vi berätta om hans val av funktionell träning och vilken kost han kombinerar detta med.

2018 dök han upp i filmen The Photographer of Mauthausen med en smalhet som är typisk för hans karaktär. För den rollen hade han tappat cirka 15 kilo från sin vanliga vikt på cirka 85 kilo.

Men idag ser man honom på hans sociala nätverk med mycket muskelmassa. Mario Casas helkroppsträning och hans funktionsplan i två block är vad som har gett honom de resultat han visar på bilderna. Låt oss ta en titt på hans hemligheter.

Mario Casas tränar funktionell träning

Funktionell träning har vunnit mark både bland kändisar och icke-kända personer. Direkt relaterad till CrossFit och med tydliga skillnader från det traditionella gymmet, är denna metod känd för att visa resultat på kort tid.

Det är en typ av funktionell träning där vissa förutsättningar är uppfyllda:

  • Flerledade övningar. Därför är övningar som aktiverar mer än en kroppszon åt gången att föredra.
  • Naturliga rörelser. Prioritet ges till de sätt att träna som replikerar positioner och belastningar som kan mötas i vardagen och som representerar hur vi gör saker på daglig basis, som att böja sig eller sträcka sig upp för att ta tag i något.
  • Fria vikter kommer före maskiner. I funktionell träning används kettlebells, hantlar, skivstänger och medicinbollar. Dessa element är inte fästa vid något, som är fallet med gymmaskiner. Detta förbättrar smidigheten i varje rörelse.
  • Personen försöker alltid upprätthålla en balans. I de naturliga rörelserna av funktionell träning arbetar du ofta med ena halvan av kroppen åt gången för att stimulera stabilitet. Så när du tränar armar eller ben, till exempel, måste du ha muskelspänningar i din core, vilket resulterar i att du tränar magmusklerna.
funktionell träning
Funktionell träning kräver inte mycket utrustning. Några lätta (som TRX-band) och några tunga (hantlar) är bra att ha till hands.

Två områden om dagen

Ett sätt att träna hela kroppen är att kombinera träning av två muskelområden på samma dag, så att övriga muskelområden får återhämta sig. På så sätt, när du stimulerar samma områden igen, är de redo .

Mario Casas har gett följande kommentar på planen som Fran Carmona, hans personliga tränare, utarbetat för honom:

“Jag går på gymmet fem dagar i veckan och försöker vila två. Jag tränar vanligtvis funktionell träning med muskelgrupper om två muskler om dagen: bröstkorg med triceps eller mage med konditionsträning.”

-Mario Casas

Vila mellan träningspassen är nyckeln. Många glömmer att musklerna behöver denna läkningsperiod för att regenerera fibrerna. Detta leder ofta till överträning.

Även om den spanske skådespelaren går på gymmet fem dagar i veckan, är sättet han organiserar övningarna på nyckeln. Som exempel tränar han sina triceps bara två gånger i veckan, eftersom rotationen av övningarna tillåter den mellanliggande vilan.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Vad man ska äta innan man tränar

Konditionsträning ingår alltid

En annan sak vi kan lära oss av Mario Casas träning är att han inte överger konditionsträningen. Ibland faller vi in i frestelsen att bara träna styrka för att uppnå hypertrofi, och utelämnar den hälsosamma aerobiska träningen.

Konditionsträning gör att vi kan behålla smidighet och uthållighet. Samtidigt är skyddande det en långsiktig faktor för att förebygga hjärt- och lungsjukdomar.

Om vi tar en titt på kändisarnas träningsrutiner – som vi ser mer och mer av på nätet – innehåller de alla konditionsträning emellanåt. Henry Cavill behövde det för att få sin smidiga Superman-kropp; Chris Hemsworth kombinerar det med calisthenics.

Vi tror att du också kan vara intresserad av att läsa detta: Hur man börjar träna på löpband

Varje helkroppsrutin behöver stöd i en hälsosam kost

Mario Casas träning ger inte resultat bara genom funktionell träning. Mat spelar också en nyckelroll för att upprätthålla bildning av muskelmassa och undvika fettökning.

“Inklusive proteinshakes så äter jag sex måltider om dagen och dricker cirka tre till fyra liter vatten för att återhämta mig och återfukta.”

-Mario Casas

Muskelhypertrofi kräver protein bland de näringsämnen vi får i oss. Den spanska skådespelaren följer en kostplan som delas av andra film- och tv-stjärnor.

Fisk och kyckling är det bästa köttet i dessa fall. De ger protein med lite fett, så de ger oss vikt från fiber och inte fett. Ägg är en annan viktig komponent med samma mål, och bör också ingå i frukosten.

Man kan säga att grunden för Casas är den berömda CBR-dieten som populariserats av skådespelare som Dwayne Johnson. Förkortningen står för kyckling-broccoli-ris. Naturligtvis är det inte ett sätt att äta som kan hållas under lång tid, men det hjälper i de ögonblicken när du önskar snabb muskelhypertrofi.

Godis med tomma kalorier är skadligt för Mario Casas träning, vilket han själv berättat. Skådespelaren har dock lyckats kontrollera sitt sötsug med uthållighet och tydliga mål.

“Jag har ändrat mitt sätt att äta, och det har förändrat min ämnesomsättning.”

-Mario Casas

magert kött i Mario Casas diet
Kyckling är en bra proteinkälla när det kommer till hypertrofiträning. Många kombinerar det med broccoli och ris.

Det är ingen nyhet att boxning som träning har flera fördelar. Det finns kändisar som lägger till det i sina rutiner, och det har fått ett mycket populärt utrymme på gym i många städer och tätorter.

Mario Casas har också hängt med i trenden. Han tränar boxning fyra dagar i veckan, och har därför dagar med dubbla pass om vi räknar med den funktionella träningen som han tränar nästan dagligen.

Konditionsboxning är intensivt. Kaloriförbränningen som följer med disciplinens rörelser är hög. Du går inte bara ner i vikt, utan du tonar också din figur, eftersom din core är under konstant spänning under träningen.

Så om du tror att du kan inkludera några av den spanska skådespelarens träningsövningar i dina planer, kom ihåg att han inte utelämnar konditionen. Med boxning eller välplanerad funktionell träning kan du få muskelmassa utan att tappa smidigheten.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • McLaughlin, Emily Claire, et al. “Balance and functional training and health in adults: an overview of systematic reviews.” Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism 45.10 (2020): S180-S196.
  • Agarwal, Shashi K. “Cardiovascular benefits of exercise.” International journal of general medicine 5 (2012): 541.
  • García-Espinosa, Luis Garcés. “Analizando el término “kilocalorías vacías”.” Revista Cubana de Alimentación y Nutrición 20.1 (2010): 6.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.