Crossfit för barn: upptäck fördelarna

Crossfit är en träningsmetod som har blivit populär världen över. Man kan till och hed hitta crossfit-övningar för barn, och dessa har enastående fysiska och känslomässiga fördelar.
Crossfit för barn: upptäck fördelarna

Senaste uppdateringen: 22 januari, 2021

Vill du att ditt barn ska börja sporta? Då rekommenderar vi crossfit-övningar! Crossfit är en träningsmetod som är mycket fördelaktig både för vuxna och barn.

Men innan vi går närmare in på ämnet, vet du vad crossfit är? Det är en träningsmetod för styrke- och konditionsträning av kroppen som inkluderar funktionella rörelser som måste utföras med hög intensitet och konstant variation.

Det intressanta med crossfit för barn är att det blandar discipliner som olympisk gymnastik och löpning. Det riktar sig till barn mellan 4 och 12 år. Det skiljer sig från vanlig crossfit genom att intensitetsnivån är minimal och övningarna utnyttjar deras kroppsvikt. Dessutom fokuserar övningarna på att förbättra de motoriska färdigheterna.

Fysiska fördelar med crossfit för barn

Det viktiga här är att samtidigt som barnen har kul börjar de vänja sig vid en rutin som ger dem fysiska och mentala fördelar. Crossfit för barn fokuserar på lek och gör att deras tränare senare kan vägleda dem i rutiner som fokuserar på att stärka muskler och leder. En del barn kan också delta i tävlingar.

Som vi redan har nämnt finns det många fysiska fördelar med crossfit för barn. Genom denna metod kan de även stimulera sin fysiska förmåga fram till vuxen ålder, och de bygger en fysik som är användbar även för högpresterande idrottare.

Crossfit för barn: familj tränar
Sport och idrott i alla åldrar är fördelaktigt, och hos barn kan det bli en vana som de kan ta med sig in i vuxenlivet.

Du kanske är intresserad av att läsa vidare: Roliga aktiviteter för att motverka barnfetma

Ökar hjärt- och lungkapaciteten

Lungornas kapacitet spelar in när du tränar länge och med medel- eller låg intensitet. Här använder kroppen sina kolhydrater och fetter som energikälla. Så genom att utöva crossfit ökar barnen sin aeroba kapacitet. Samtidigt förbättrar det snabbhet, smidighet, muskelstyrka och kroppskomposition.

Det förbättrar det allmänna fysiska tillståndet

Crossfit för barn är funktionella och komplexa övningar. Det vill säga de involverar olika delar av kroppen och tränar dem samtidigt. Detta leder till en förbättring av det allmänna fysiska tillståndet, vilket möjliggör en mer fullständig utveckling.

Främjar ben- och muskeltillväxt

Eftersom barns ben och muskler fortfarande utvecklas hjälper crossfit dem att bli starkare och ha mer styrka för alla aktiviteter. Det underlättar också för kalcium att binda lättare och mer effektivt till ben, vilket ökar bentätheten.

Crossfit för barn utvecklar koordinationen

Crossfit för barn fokuserar också på att de ska lära känna sin kropp – dess begränsningar och dess möjligheter. Rörelserna som man använder inom crossfit hjälper till att utveckla koordinationen och psykomotoriska färdigheter. Detta tack vare de kombinationer och variationer som denna träningsmetod innefattar.

Förhindrar framtida skador

Genom att träna crossfit förbättrar barnen sin styrka. Baserat på neuromuskulära mekanismer kan musklerna frigöra energi. Dessutom minskar denna typ av rutin, som inkluderar styrka i tidig ålder, förekomsten av skador under framtida fysiska aktiviteter långt in i vuxen ålder.

Känslomässiga fördelar med crossfit för barn

Crossfit för barn är roliga gruppövningar som syftar till att få de små att arbeta tillsammans för att bemästra övningarna. Från dessa aktiviteter kan de få många känslomässiga fördelar. Nedan nämner vi de viktigaste.

Crossfit för barn är ett sätt att göra av med energi

I vissa länder är ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) ett mycket vanligt psykiskt problem hos barn i skolåldern. Denna sjukdom kan göra att barn bland annat uppvisar episoder av ouppmärksamhet, hyperaktivitet och impulsivitet, vilket ofta orsakar inlärningsproblem.

Ett bra sätt att komplettera behandlingen av detta tillstånd är att låta barnen träna crossfit eftersom det hjälper till att frigöra och balansera denna energiöverbelastning. Det minskar ångest och ökar förmågan att koncentrera sig och fokusera.

Det skapar vanor med god disciplin

Barn som utövar crossfit utvecklar disciplinära vanor som hjälper dem att nå sina mål. De lär sig att arbeta för att uppnå ett mål och förstår att det krävs hårt arbete att nå uppsatta mål, men att det är inte omöjligt.

Crossfit för barn förbättrar sömnkvaliteten

När barn växer är det viktigt att skapa stabila sömnmönster. Om man inte gör detta kan det leda till att de utvecklar fysiska och känslomässiga problem. Här kan crossfit bidra till att förbättra sömnkvaliteten efter fysisk ansträngning.

Utvecklar självförtroende

I dag, mer än någonsin, kan exponering för sociala nätverk i tidig ålder och mobbning få barn att tvivla på sina kroppar och förmågor. Men att utöva sport utvecklar deras självförtroende genom att leda dem att utforska nya möjligheter och motivera dem till att stärka och påverka sitt fysiska utseende.

Förbättrar sociala relationer

För barn är relationerna till deras kamrater mycket viktigt. Faktum är att deras framtida sociala band i hög grad beror på dessa. Med tanke på att crossfit för barn tränas i grupper av barn i samma ålder och främjar lagarbete kan barnen också förbättra sitt sätt att relatera till varandra. Utan tvekan kommer detta att vara en stor fördel för morgondagens vuxna.

Crossfit för barn: barn håller upp tyngder målade i krita
Crossfit för barn främjar fysisk och emotionell utveckling.

Allmänna säkerhetsåtgärder för crossfit för barn

En specialiserad tränare bör alltid övervaka träningen. Detta för att de ska kunna vägleda dem att på rätt sätt utföra olika rörelser och därmed undvika ben- och muskelskador.

Det är viktigt för föräldrar att informera tränare om barnens fysiska och psykiska tillstånd. På så sätt kan de vägleda övningar som svarar till deras individuella kapacitet. Det är viktigt att barn fram till 12 år inte använder vikter för att inte sätta för mycket press på ben och muskler som fortfarande växer och utvecklas.

Eftersom crossfit är en metod där intensitet är viktigt, är det viktigt att fastställa om det finns några hjärtproblem eller medfödda sjukdomar för att undvika framtida problem. Om du inte är försiktig kan dessa sjukdomar vara dödliga. Dessa kan förekomma hos idrottare av alla slag i världen – både bland barn och vuxna.

Crossfit för barn: ja eller nej?

I den här artikeln har vi berättat hur crossfit för barn förbättrar deras färdigheter och ger fysiska och emotionella fördelar. Nu kan du själv bestämma om det är rätt sätt för ditt barn att inleda sin relation med sport och hälsosamma vanor.

Kom ihåg att det att utöva en sport eller träna sin fysiska kondition kommer att påverka barnets utveckling i hög grad. Det kommer också att underlätta deras egen självuppfattning eller uppfattning av sin kropp i förhållande till omgivningen – en vital färdighet i alla stadier av livet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.