Fördelarna och riskerna med CrossFit

CrossFit är en träningsmetod som kan erbjuda många fördelar när du tränar på rätt sätt. Men den medför vissa risker som du bör känna till. Läs mer om dem här!
Fördelarna och riskerna med CrossFit

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

CrossFit är en form av konditions- och styrketräning med hög intensitet som har blivit mycket populär runt om i världen. Medan det ursprungliga målet var att förbereda människor med fysiskt krävande jobb, har det idag anpassats till alla målgrupper. Känner du till fördelarna och riskerna med CrossFit?

Även om den här typen av träning är attraktiv för dem som vill gå ner i vikt, öka muskelmassan och bli starkare, har den några nackdelar som man bör tänka på innan man utövar den. Nedan förklarar vi dessa i detalj.

Vad är CrossFit?

Innan vi går in på fördelarna och riskerna med CrossFit är det viktigt att veta vad det handlar om.

Detta är en form av träning baserad på ständigt varierade övningar med funktionella rörelser som utförs under en viss tid, som inte får överstiga 50 minuter. Aktiviteterna som utövas inkluderar kardiovaskulära övningar, viktlyft och styrketräning. Det syftar också till att utmana en persons olika färdigheter och fysiska förmågor.

Det är dock nödvändigt att ha en tillräckligt god kondition, flexibilitet, balans och muskel- och andningsresistens. Det kräver också biomekanik i rörelse, eftersom om man inte utför övningarna korrekt så kan det leda till rygg-, led- och andra kroppsskador.

Så vilka är fördelarna och riskerna med CrossFit?

man tränar CrossFit

Du bör också läsa: 5 typer av träning som inte påverkar lederna

Fördelarna och riskerna med CrossFit

Även om CrossFit har blivit populärt runt om i världen, är det en kontroversiell träningsform. Många av fördelarna med denna typ av träning har stöd i olika studier, men på grund av att det förekommer en del fall av skador och allvarliga konsekvenser har detta fått folk att tro att den kan vara farlig.

Det stora problemet är att många har börjat att träna CrossFit utan att först utvärdera sin kondition och sitt hälsotillstånd. Vissa människor har även beslutat sig för att följa intensiva träningsrutiner utan någon handledning av en tränare eller expert.

Nedan beskriver vi dessa fördelar och risker.

Fördelarna med CrossFit

I motsats till vad många tror är CrossFit inte någon exklusiv träningsform för högpresterande idrottare. Faktum är att det för närvarande finns många “vanliga” människor som utövar denna form av träning runt om i världen.

Det är dock nödvändigt att veta hur man anpassar den till varje persons fysiska förmågor. I detta avseende kommer träningsrutinen inte att vara densamma för en person i dålig fysisk kondition än för en person som tränar regelbundet eller är van vid hård träning. Därför är det nödvändigt att konsultera din läkare och utvärdera din fysiska prestanda innan du provar.

Mot bakgrund av ovanstående och med respekt för biomekanikens rörelse för varje övning erbjuder CrossFit intressanta fördelar som:

 • Den ökar kardiovaskulär kondition och andningsuthållighet.
 • Den ökar fysisk uthållighet.
 • CrossFit förbättrar koordinationen och balansen.
 • Den förbättrar humör och självkänsla.
 • Den hjälper till att öka muskelmassan.
 • CrossFit hjälper människor att gå ner i vikt (det är en effektiv “fettförbrännare”).
 • Det främjar relationer, eftersom man ofta tränar i grupper.

Riskerna med CrossFit

Som vi nämnde ovan kan CrossFit vara farligt om du inte vidtar nödvändiga försiktighetsåtgärder. Om du inte utvärderar ditt nuvarande hälsotillstånd eller gör hårda övningar utan att ha den nödvändiga uthålligheten kan du drabbas av:

 • Skador i muskulatur, ligament, senor och ben.
 • Ryggradsskador.
 • Utmattning och långvarig trötthet.
 • Kardiovaskulära systemförändringar, såsom ökat blodtryck.
 • Rabdomyolys, ett tillstånd som innebär nedbrytning av muskelvävnad. Eftersom det orsakar frisättning av muskelfiberinnehållet i blodet kan det leda till problem som njursvikt och arytmier.
läkare undersöker rygg
Efter en fysisk undersökning kan läkaren bestämma svårighetsgraden och platsen för den degenerativa skadan.

Tips för att träna CrossFit

För att träna CrossFit på ett säkert sätt måste du följa några allmänna råd. Först och främst är det viktigt att utvärdera ditt hälsotillstånd och om du lider av några tillstånd. Sedan, glöm inte att man inte rekommenderar hård träning när man är sjuk.

Bortsett från detta är det mycket viktigt att konsultera en tränare som är specialiserad på denna typ av träning. Denna expert kan lära dig hur du utför övningarna ordentligt för att minska risken för skador. Här är andra rekommendationer:

 • Börja med måttliga övningar som är anpassade till ditt fysiska tillstånd.
 • Öka gradvis intensiteten på övningarna.
 • Ta tillräckligt med tid på dig att vila och återhämta sig.
 • Se till att dricka tillräckligt.
 • Ät en hälsosam och balanserad kost.
 • Värm upp och stretcha innan du gör övningarna.

Är du intresserad av att prova CrossFit? Tänk i så fall på fördelarna och riskerna och bedöm om det är rätt eller fel för just dig. Glöm inte att rådfråga din läkare innan du börjar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Gianzina, E.A., Kassotaki, O.A. The benefits and risks of the high-intensity CrossFit training. Sport Sci Health 15, 21–33 (2019). https://doi.org/10.1007/s11332-018-0521-7
 • Ghadieh, A. S., & Saab, B. (2015). Evidence for exercise training in the management of hypertension in adults. Canadian family physician Medecin de famille canadien, 61(3), 233–239.
 • Meyer, J., Morrison, J., & Zuniga, J. (2017). The Benefits and Risks of CrossFit: A Systematic Review. Workplace Health and Safety. https://doi.org/10.1177/2165079916685568
 • Claudino JG, Gabbett TJ, Bourgeois F, et al. CrossFit Overview: Systematic Review and Meta-analysis. Sports Med Open. 2018;4(1):11. Published 2018 Feb 26. doi:10.1186/s40798-018-0124-5
 • Choi EJ, So WY, Jeong TT. Effects of the CrossFit Exercise Data Analysis on Body Composition and Blood Profiles. Iran J Public Health. 2017;46(9):1292–1294.
 • Esco, M. CrossFit Review. WebMD. https://www.webmd.com/fitness-exercise/features/crossfit-review#1

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.