3 läkande smoothies för en irriterad tarm

3 läkande smoothies för en irriterad tarm
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Att ha en irriterad tarm är väldigt vanligt. Vi är inte säkra på vad som orsakar det. Ibland har det att göra med stress, infektioner eller reaktioner på vissa livsmedel. Vad det än är så är det en verklighet med tydliga symtom som gör det dagliga livet svårare.

Vad bör du göra? Som alltid bör din läkare vara den som berättar vilka steg du bör ta, men under tiden kan du göra dessa enkla och hälsosamma smoothies hemma, som kan lindra ditt obehag.

1. Aloe vera- och kiwismoothie för en irriterad tarm

Aloe-Vera

Hur du bereder smoothien

Du känner redan till de hälsosamma egenskaperna hos aloe vera. Den är en av de bästa växterna för behandling av en irriterad  tarm tack vare dess antiinflammatoriska egenskaper. Den minskar även mängden bakterier som kan orsaka irritation i tarmen.

Å andra sidan släpper aloe inte ut gaser när den bryts ner, vilket ger den en fuktgivande och läkande funktion i tarmväggarna, som även möjliggör för bättre syntetisering av andra beståndsdelar.

När den kombineras med kiwijuice får du en smoothie som är full av vitaminer och samtidigt varsam och bra för matsmältningen. Den är enkel att göra: du behöver bara värma upp ett glas vatten och späda ut en matsked aloe vera i det.

Väl upplöst lägger du till kiwismoothien. Du kan inkludera en matsked honung för att göra drycken ännu mer utsökt. Som ett sista tips ska du ha följande i åtanke: drick denna smoothie varm, inte het eller kall. Du smälter den då lättare.

2. Papaya- och kamomillmix

Papaya

Hur du bereder smoothien

 • 3 skivor papaya
 • 1 kamomilltepåse
 • 1 myntatepåse
 • Några droppar citronsaft
 • 1 matsked honung
 • 1 glas vatten (200 ml)

Detta är en viktig smoothie att dricka varje morgon när du vaknar. Du lindrar på det sättet inflammationen och lindrar smärta samt uppsvälldhet. Papaya är en av de bästa frukterna för matsmältningen tack vare dess enzym vid namn papain. Du kommer kunna smälta den väl och känna dig mycket bättre.

Vi bör även poängtera några fördelar med mynta för behandling av en irriterad tarm. Dess olja innehåller mentol, vilket gör det möjligt för dig att kontrollera muskelsammandragningarna i tarmarna och får dem att slappna av. Detta lindrar smärtan.

Så vilka fördelar har kamomill? Den lindrar känslan av uppsvälldhet, lugnar och slappnar av samtidigt som den reglerar förstoppning och diarré, som ofta upplevs i samband med irritabel tarm.

För att göra denna kur behöver du först papayasmoothien. Vid sidan om bereder du teet av mynta och kamomill i ett glas kokande vatten. När det är redo blandar du det: papaya och medicinalväxter. Tillsätt lite honung och känn hur avslappnad du blir.

3. Citronmeliss-, vattenmelon- och päronsmoothie

Vattenmelon och päron

Hur du bereder smoothien

 • 1 skiva vattenmelon
 • 1 päron
 • 1 påse citronmelissavkok
 • 1 glas vatten

Den enkla processen att kombinera frukt med medicinalväxter förbättrar avsevärt behandlingen av irritabel tarm. Du ökar på så sätt de lugnande, antiinflammatoriska och läkande funktionerna. Citronmeliss fungerar också avslappnande, vilket är bra för att förebygga kramper eller tarmsammandragningar som orsakar smärta.

Päron är å andra sidan medicinalfrukter som är värda att äta varje dag. De är rika på vitaminer och mineraler, och främjar dessutom matsmältningen. Du kommer tolerera dem bra och dra nytta av den naturliga skattgömma av komplexa B-vitaminer som de innehåller.

Att inkludera vattenmelon i denna smoothie är ett smart drag. Den vätskesätter dig, är vätskedrivande samt rik på vitaminer och mineraler. Du kommer tolerera den väl och den minskar dessutom inflammationen i grovtarmen. För att dra nytta av dessa komponenter gör du helt enkelt en smoothie med dem.

Kom ihåg att lägga till citronmelissavkoket. Blanda det med ett glas varmt vatten och låt det bli ett avkok. Väl redo lägger du till vattenmelon- och päronjuice. Du kommer märka hur bra det är.

Kom ihåg att dricka dessa smoothies ljumna. Om de är alldeles för varma eller kalla kommer dina tarmar känna av det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Agah Sh, Taleb A, et al. Chamomille efficacy in patients of the irritable bowel syndrome. Des Pharma Medica. 2015. 7 (4): 237-241.
 • Chang Ch-Ch, Lin Y-T, et al. Kiwifruit improves bowel function in patients with irritable bowel syndrome with constipation. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition. 2010. 19 (4): 451-7.
 • Dolatabadi F, Abdolghaffari A, et al. The protective effect of Melissa officinalis L. in visceral hypersensitivity in rat using 2 models of acid-induced colitis and stress-induced irritable bowel syndrome: a possible role of nitric oxide pathway. Journal of Neurogastroenterology Motility. Julio 2018. 24 (3): 490-501.
 • Khedmat H, Karbasi A, et al. Aloe vera in treatment of refractory irritable bowel syndrome: trial on iranian patients. Journal of Research in Medical Sciences. Agosto 2013. 18 (8): 732.
 • Mayo Clinic. Síndrome de intestino irritable. Diciembre 2021.
 • National Institute of Diabetes, and Digestive and Kidney Diseases. Alimentación, dieta y nutrition para el síndrome de intestino irritable. U. S. Department of Health and Human Services. Noviembre 2017.
 • Servicio Nacional de Salud de Escocia (NHS). Peppermint oil: a medicine to treat stomach cramps and boating. Julio 2021.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.