Kondroitin för lederna: Användningar och fördelar

Kondroitin är ett endogent ämne som främjar tillväxten av ledbrosk och minskar nedbrytning av brosk. Idag ska vi titta närmare på användningen och fördelarna med kondroitin.
Kondroitin för lederna: Användningar och fördelar

Senaste uppdateringen: 15 september, 2022

Lederna i kroppen har ett stort antal strukturer och ämnen som gör att de kan behålla sin styvhet och fungera korrekt. Ett av dessa ämnen är kondroitin, som finns runt broskcellerna. Vill du veta vilka användningsområden och fördelar som kondroitin har för lederna?

Om så är fallet, läs vidare!

Man kan använda kondroitin som ett komplement för att behandla artros. Famtum är att studier visar att kondroitin lindrar smärtan som artros ger i knän och höfter, och att det har ännu större effekt än paracetamol. Det kan tas ensamt eller i kombination med andra substanser, som glukosamin.

Vad är kondroitin?

Detta ämne är också känt under namnet kondroitinsulfat. Det är ett endogent ämne som man hittar i ledbrosk som omger cellerna eller är utspridda i matrisen. Den exakta platsen gör att den fungerar som ett reglerande medium för flera biologiska och fysiologiska fenomen.

Strukturen av föreningen varierar och består även av olika sockermolekyler och specifika peptider, vilket gör den till en så kallad komplex kolhydrat. Dessa strukturella variationer gör att detta ämne kan utföra flera funktioner, vilket är särskilt användbart vid behandling av artros.

Det marknadsförs som ett användbart, långsamt verkande läkemedel för symptomatisk behandling av artros. Dessutom är det godkänt som kosttillskott för samma tillstånd i USA. Man utvinner det vanligtvis från brosket från vissa djur, som kor eller hajar. Men forskare kan också syntetisera det i laboratorier.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Anledningarna till att artros orsakar knäsmärta

Hur fungerar kondroitin för lederna?

Det är viktigt att komma ihåg att artros är ett tillstånd som genererar ledvärk och stelhet till följd av försämring av ledbrosket. Därför syftar behandlingen till att förhindra denna degeneration och stimulera produktionen av brosk samt lindra de symptom som finns.

Som en komplex kolhydrat ökar kondroitinsulfat upptaget av vatten i ledbrosket, vilket ökar flexibiliteten och förbättrar rörligheten. Samtidigt är det också en hämmare av enzymer som främjar degeneration av brosk, vilket bromsar utvecklingen av sjukdomen.

Flera studier visar att kondroitin har antiinflammatorisk aktivitet. Därför kan man använda det för att minska smärta som kommer från artros i fingrar, knän och höfter. Denna lättnad kan man också se i ömma muskler på grund av olika orsaker.

Kondroitin främjar också syntesen av olika proteoglykaner och endogen hyaluronsyra, vilket kan främja bildningen av nytt brosk. Dessutom ger det viss strukturell styrka och hjälper till att bibehålla sammanhållningen i lederna.

värk i höft
Mänskliga leder har många mjuka komponenter, inklusive brosk.

Fördelar och hälsoeffekter av kondroitin för lederna

Artrossjukdomar, som artrit och artros, orsakar intensiv smärta i lederna, vilket gör det svårt att röra sig och utföra dagliga aktiviteter. De flesta av dessa sjukdomar har inget botemedel, varför behandlingen bör syfta till att kontrollera symptomen.

I denna mening har användningen av kondroitin visat sig ha flera fördelar för hälsotillståndet för personer med artros och andra reumatiska sjukdomar. Bland de viktigaste fördelarna hittar vi följande.

Minskning av ledvärk

En av de stora fördelarna med detta läkemedel är dess förmåga att minska ledvärk, särskilt i knäna. Effektiviteten av kondroitin för att minska smärta kommer sig av dess antiinflammatoriska effekt, eftersom det förhindrar syntesen av inflammatoriska stimulerande faktorer, som prostaglandiner och proteoglykaner.

Forskning har visat att det kan minska intensiteten av symptom med upp till 10%. Det är viktigt att notera att det är ett långsamt verkande läkemedel och läkare brukar ordinera det tillsammans med andra aktiva ingredienser för att förbättra dess effekt.

Samtidigt visar att smärtminskningen kan nå maximalt 20 % hos vissa patienter. Observationer av resultaten pågår i högst 6 månader.

Fördelar med kondroitin: En reduktion av minskningen av utrymmet i lederna

Eftersom artros genererar en försämring av brosket i den drabbade leden, kan en röntgen avslöja en minskning av utrymmet i leden. Alla leder måste ha ett visst utrymme för att fungera korrekt.

Kondroitin främjar broskbildning genom att stimulera syntesen av proteoglykaner, hyaluronsyra och kollagen. Det gör det möjligt att fördröja minskningen av utrymmet i lederna hos patienter med artros, särskilt vid långvarig användning av läkemedlet.

Förbättrar livskvaliteten

Intag av kondroitinsulfat hjälper till att förbättra ledernas smidighet och minskar därmed morgonstelhet. Detta faktum hjälper till att förbättra ledrörligheten, vilket underlättar utförandet av dagliga aktiviteter och förbättrar livskvaliteten.

Föreningen kan också främja läkning av led- och hudskador genom kollagensyntes. Det är viktigt att komma ihåg att kollagen är en av huvudkomponenterna i dessa vävnader, vilket innebär att det kan påskynda läknings- och ärrbildningsprocessen för att öka kollagenproduktionen.

Fördelar med kondroitin: Användbar vid starrkirurgi

Vissa ögondroppar innehåller kondroitin i kombination med hyaluronat. Denna typ av presentation är till hjälp för att underlätta starrkirurgi. Det kan också bidra till att förbättra ögonhälsan och orsaka ett lägre tryck i ögat efter operationen.

Vissa studier visar dock att det finns föreningar med högre viskositet med en högre framgångsfrekvens. Dessutom finns inte tillräckligt med forskning på effekterna av de medel som endast innehåller kondroitin.

Möjliga biverkningar av kondroitin

Alla läkemedel på marknaden tenderar att ge biverkningar hos patienter och kondroitinsulfat är inget undantag. Men oralt intag har visat sig vara säkert i upp till 6 år. De flesta patienter som genomgått utvärdering har inte visat några märkbara negativa symptom.

De vanligaste symtomen är mild buksmärta och illamående. Det är också möjligt att uppleva symptom och tecken av annat slag, men med en mycket lägre förekomst. Bland dessa utmärker sig följande:

 • Flatulens
 • Förstoppning
 • Diarre
 • Huvudvärk
 • Håravfall
 • Ögoninflammation

Samtidigt finns det en viss oro för att kondroitinmedel av animaliskt ursprung kan vara en vektor för vissa sjukdomar, som galna ko-sjukan. Det har dock inte förekommit några rapporter om fall av överföring av sjukdomen genom läkemedlet.

Dosering och rekommendationer

Patienter kan ta kondroitin oralt i form av kapslar, tabletter och pulver som man kan lösa upp i vatten. För närvarande finns det ingen allmän rekommenderad dos. Det vanligaste dagliga intaget är dock mellan 800 och 2 000 milligram.

Patienter kan ta den mängd som rekommenderas av deras läkare som en engångsdos eller i 2 eller 3 doser. Dessutom kan de ta tillskottet tillsammans med mat för att minska sannolikheten för att utveckla symptom associerade med mag- och tarmkanalen.

Experter rekommenderar doser nära 2 000 milligram för dem som uppvisar intensiv symptomatologi. När det gäller övriga patienter kan de uppnå fördelaktiga resultat genom att ta lägre doser.

äldre kvinna masserar sin hand
Reumatiska sjukdomar är förknippade med ledvärk som kan leda till en minskning av livskvaliteten.

Kan patienter ta glukosamin som tillskott?

Glukosamin är en annan förening som finns naturligt i människokroppen, särskilt i vätskan som omger lederna. Experter har studerat dess effektivitet för att minska smärta vid artros i många år.

I detta avseende är det inte förvånande att läkare ibland rekommenderar användningen av kondroitin i kombination med glukosamin för att förbättra den smärtstillande och antiinflammatoriska effekten av båda.

Studier har visat att kombinationen minskar smärta, stelhet, funktionsbegränsningar och komplikationer efter 6 månader med smärtsam artros i knäet.

Samtidigt har forskning också visat effektiviteten av kombinationsterapi för att förhindra minskning av ledutrymmet. Bland annat fann en studie från 2015 en signifikant minskning av förträngning av utrymmen i leder efter 2 års användning.

Fler studier behövs angående fördelarna med kondroitin för lederna

Trots alla befintliga bevis för effekten av detta läkemedel behövs fortfarande ytterligare studier om effekten och fördelarna med kondroitin.

Många av studierna visar motstridiga resultat eller inga relevanta förändringar när man jämför dess effekt med andra tillgängliga läkemedel eller med placebo.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Zhu X, Wu D, Sang L, Wang Y et al. Comparative effectiveness of glucosamine, chondroitin, acetaminophen or celecoxib for the treatment of knee and/or hip osteoarthritis: a network meta-analysis. Clin Exp Rheumatol. 2018;36(4):595-602.
 • Bishnoi M, Jain A, Hurkat P, Jain SK. Chondroitin sulphate: a focus on osteoarthritis. Glycoconj J. 2016;33(5):693-705.
 • Singh JA, Noorbaloochi S, MacDonald R, Maxwell LJ. Chondroitin for osteoarthritis. Cochrane Database of Systematic Reviews 2015, Issue 1. Art. No.: CD005614.
 • Hochberg MC, Martel-Pelletier J, Monfort J, Möller I, et al. Combined chondroitin sulfate and glucosamine for painful knee osteoarthritis: a multicentre, randomised, double-blind, non-inferiority trial versus celecoxib. Ann Rheum Dis. 2016;75(1):37-44.
 • Fransen M, Agaliotis M, Nairn L, Votrubec M et al. Glucosamine and chondroitin for knee osteoarthritis: a double-blind randomised placebo-controlled clinical trial evaluating single and combination regimens. Ann Rheum Dis. 2015;74(5):851-8.
 • Mikami T, Kitagawa H. Biosynthesis and function of chondroitin sulfate. Biochim Biophys Acta. 2013;1830(10):4719-33.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.