Såpnejlikans egenskaper och medicinska användningsområden

Sedan urminnes tider har såpnejlika använts för att tillverka naturliga rengöringsmedel.
Såpnejlikans egenskaper och medicinska användningsområden

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Vill du veta mer om såpnejlikans egenskaper och medicinska användningsområden? Fortsätt i så fall att läsa här!

Såpnejlika, eller Saponaria officinalis, är en växt som växer vilt i större delen av Europa och i Sydostasien. Numera odlar man den även i Nordamerika och en mängd andra länder, där man har den som trädgårdsväxt eller odlar den för dess rengörande och läkande egenskaper.

Såpnejlika är en flerårig växt med rhizom (jordstam), en upprätt stam, lansettformade blad och blommor i nyanser av vitt, rosa eller violett. Den blir vanligtvis inte högre än 50 centimeter och är i allmänhet lätt att odla. Den har även en hög tolerans mot torka och kan växa i sandiga jordar. Blomningstiden sträcker sig i Sverige från juli till september

Enligt en artikel publicerad i Iranian Journal of Pharmaceutical Research utmärker sig såpnejlika för sin höga koncentration av saponiner, ämnen som ger den förmågan att bilda skum. Växten sägs också ha renande, toniska och slemlösande egenskaper.

Såpnejlikans egenskaper och medicinska användningsområden

Denna lilla växt innehåller ämnen som saponiner (upp till 5%), flavonoider, socker, harts, vitamin C och små mängder eterisk olja. På grund av detta är det inte förvånande att såpnejlikan sägs ha ytaktiva, antiinflammatoriska, antioxidantiska, antivirala, svampdödande och slemlösande egenskaper.

Även om det fortfarande finns begränsade bevis, stöder vissa in vitro– och djurstudier flera av dessa effekter. Naturligtvis måste vi vara mycket klara med att det inte är något mirakelmedel.

Den sägs helt enkelt ha potential som tilläggsbehandling för vissa hälsorelaterade problem. Vi kommer att ta upp dessa frågor mer detaljerat nedan.

såpnejlikans egenskaper
Dess saponinrika sammansättning gör den användbar som ingrediens i rengörande medel.

Candidainfektioner

På grund av dess potential som ett naturligt svampdödande medel har forskare studerat såpnejlika som ett möjligt terapeutiskt medel mot infektioner av Candida albicans. I forskning publicerad i Journal of Medical Microbiology använde forskare saponinrika fraktioner från denna växt för sig själv och i kombination med olika svampdödande medel.

Forskarna fann att även om detta extrakt inte hade direkt svampmotverkande effekt, hjälpte det till att hämma bakterie- och biofilmbildning. Dessutom uppvisade det också hög cytotoxicitet, vilket är ett viktigt immunsvar mot smittämnen av denna typ.

Läs också den här artikeln: Behandla vaginal svampinfektion med huskurer

Såpnejlikans egenskaper för hosta och bronkit

Såpnejlika är inte ett förstahandsval för att bekämpa bronkit eller hosta. Hur som helst använder man inom traditionell medicin örtextrakt i doser på 1 till 2 gram för att få dessa symptom under kontroll. För samma ändamål ordinerar man 1,5 gram dagligen av roten.

Det finns dock inga bevis i den moderna forskningen för att bekräfta dess slemlösande effekter hos människor.

Såpnejlikans egenskaper för hår och hud

Saponinerna som denna växt innehåller gör den till ett naturligt rengörande medel som är idealisk för hudvård. Genom att producera ett skum och tillhandahålla antioxidanter, antiinflammatoriska och antimikrobiella medel stimulerar dem en rengöring på djupet av huden.

Därför främjar den även lindring av tillstånd som dermatit, akne och seborré. Den förekommer inte sällan i olika kommersiella kosmetiska produkter.

Andra potentiella fördelar och användningsområden för såpnejlika

  • En studie i Protein & Peptide Letters visar att såpnejlika har effekter som motverkar HIV vilka kan ha att göra med dess apoptosinducerande aktivitet och cytotoxiska potential. Men det finns inga solida bevis för att man kan använda den som behandling i fall av denna sjukdom.
  • Studier har också undersökt den eventuella antitumöreffekt som denna växt har. I detta avseende visar en granskning att saporin-S6, ett typ 1-ribosominaktiverande protein, har gett intressanta resultat när det gäller cancerterapi, särskilt vid hematologiska tumörer.
  • På grund av dess potential som smärtstillande och antiinflammatoriskt medel, använder vissa också såpnejlikeblad som tillskott för att lindra smärta som kommer sig av reumatism, gikt, muskelsjukdomar och osteoartikulära inflammationer. Men som i de tidigare fallen är bevisen för dessa användningar av såpnejlika knappa.

Riskerna och eventuella biverkningar

Hittills finns det inte tillräckligt med bevis för att bevisa att såpnejlikans egenskaper är säkra och effektiva för att behandla människor. För närvarande vet vi att intag av denna växt i höga doser eller under långa perioder orsakar hemolys och svår irritation i matsmältningskanalen. Därför kan det leda till symptom som kramper, illamående, kräkningar och diarré.

Bland annat bör vi vara försiktiga när det gäller användning på huden, eftersom det kan orsaka irritation på känslig hud och när det kommer i kontakt med ögonen.

Dessutom bör gravida och ammande kvinnor undvika användning. Slutligen, om du lider av någon underliggande sjukdom eller om du genomgår en behandling med läkemedel, bör du rådfråga din läkare innan du använder såpnejlika i någon form.

förkyld kvinna tittar på termometer
Den traditionella användningen av såpnejlika för bronkit och hosta har att göra med dess slemlösande förmåga.

Hur man drar nytta av såpnejlikans egenskaper

Det finns inga kliniska bevis för att stödja någon specifik dos av denna ört. I allmänhet bör du följa rekommendationerna för produkten du har köpt, till exempel i form av te eller extrakt. Överskrid inte 1,5 gram torkad såpnejlika om dagen för internt bruk.

I naturliga rengöringsmedel kan man använda 30 till 100 gram rhizom per liter vatten. Koka blandningen i 5 till 10 minuter och låt den sedan stå och dra i en timme.

Vi tror att den här artikeln kanske kan intressera dig: De 6 bästa medicinalväxterna som stöds av vetenskapen

Vad du bör komma ihåg om såpnejlikans egenskaper och användningsområden

På grund av dess rengörande effekt är såpnejlika populärt vid tillverkning av kosmetika och hushållsrengöringsmedel. Dessutom sägs den ha vissa medicinska egenskaper.

Många av dessa egenskaper kommer dock från anekdotiska data och det finns inte tillräckligt med bevis från modern forskning för att stödja dem. Därför bör du använda denna växt med försiktighet, och aldrig glömma det faktum att denna ört kan vara skadlig i för stora doser.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Sengul M, Ercisli S, Yildiz H, Gungor N, Kavaz A, Cetin B. Antioxidant, Antimicrobial Activity and Total Phenolic Content within the Aerial Parts of Artemisia absinthum, Artemisia santonicum and Saponaria officinalis. Iran J Pharm Res. 2011;10(1):49-56.
  • Petrović GM, Ilić MD, Stankov-Jovanović VP, Stojanović GS, Jovanović SČ. Phytochemical analysis of Saponaria officinalis L. shoots and flowers essential oils. Nat Prod Res. 2018 Feb;32(3):331-334. doi: 10.1080/14786419.2017.1350668. Epub 2017 Jul 12. PMID: 28697622.
  • Sadowska B, Budzyńska A, Więckowska-Szakiel M, Paszkiewicz M, Stochmal A, Moniuszko-Szajwaj B, Kowalczyk M, Różalska B. New pharmacological properties of Medicago sativa and Saponaria officinalis saponin-rich fractions addressed to Candida albicans. J Med Microbiol. 2014 Aug;63(Pt 8):1076-1086. doi: 10.1099/jmm.0.075291-0. Epub 2014 May 21. PMID: 24850879.
  • Blumenthal M, ed. The Complete German Commission E Monographs: Therapeutic Guide to Herbal Medicines. Austin, TX: American Botanical Council; 1998:209-210.
  • Jurek I, Góral I, Mierzyńska Z, Moniuszko-Szajwaj B, Wojciechowski K. Effect of synthetic surfactants and soapwort (Saponaria officinalis L.) extract on skin-mimetic model lipid monolayers. Biochim Biophys Acta Biomembr. 2019 Mar 1;1861(3):556-564. doi: 10.1016/j.bbamem.2018.12.005. Epub 2018 Dec 21. PMID: 30579962.
  • Polito L, Bortolotti M, Mercatelli D, Battelli MG, Bolognesi A. Saporin-S6: a useful tool in cancer therapy. Toxins (Basel). 2013 Oct 7;5(10):1698-722. doi: 10.3390/toxins5101698. PMID: 24105401; PMCID: PMC3813907.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.