De 6 bästa medicinalväxterna som stöds av vetenskapen

Det finns många växter med vissa medicinska egenskaper som nu är bevisade av flera olika vetenskapliga studier. Idag betraktas dessa även i den medicinska världen som botemedel mot hälsoproblem. Har du hört talas om dem?
De 6 bästa medicinalväxterna som stöds av vetenskapen

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det finns ett brett utbud av medicinalväxter som stöds av den moderna vetenskapen. I dag har forskare studerat deras komponenter och egenskaper och har kunnat visa att de har potential som medel vid behandling av vissa sjukdomar. I den här artikeln tar vi en titt på de 6 bästa medicinalväxterna som stöds av vetenskapen.

Som nämns i en artikel publicerad i Journal of Advanced Pharmaceutical Technology & Research, finns det ett brett utbud av mycket användbara mediciner som är tillverkade av extrakt från växter. Men vissa föredrar fortfarande att använda dessa växter i sin naturliga form.

Vilka är de mest populära? Läs vidare för att ta reda på mer!

De 6 vanligaste medicinalväxterna som stöds av vetenskapen

Traditionellt har man använt växter sedan urminnes tider för att behandla symptom på olika sjukdomar. I modern tid har också den vetenskapliga forskningen genomfört studier för att testa egenskaperna hos dessa växter.

På samma gång hjälper denna moderna forskning till att avgöra i vilka doser dessa medicinalväxter  är säkra, vilka som kan orsaka biverkningar och i vilka situationer de är kontraindicerade. Listan är ganska lång, så vi ska här ta upp de sex primära medicinalplantorna med effekter som bevisats av den moderna vetenskapen.

1. Kamomill är en av de mest kända medicinalväxterna som stöds av vetenskapen

medicinalväxterna som stöds av vetenskapen: kamomillte
Många gillar att använda kamomill i form av ett te för att behandla många sjukdomstillstånd och som ett komplement till vissa behandlingar.

Kamomill är en medicinalväxt med många användningsområden. Som nämnts i en artikel publicerad i Molecular Medicine Reports, avser dess primära effekter lindring av ångest, stress och magproblem. Men vissa använder det också för att mildra smärta och hudproblem.

Växten är känd för sina små blommor som ser ut som prästkragar. Det finns två vanliga varianter: kamomill och romersk kamomill. Man använder ofta växten som te, men den går också att få tag på som en eterisk olja och som extrakt.

En artikel publicerad i Electronic Physician Journal benämner den vara en ”mångsidig växt” eftersom den bevisats ha antiinflammatoriska, antimikrobiella, antidepressiva, diarréhämmande, leverskyddande och antidiabetiska egenskaper. Några av tillstånden man kan använda kamomill för är följande:

  • Knäartros
  • Ulcerös kolit
  • Premenstruellt syndrom
  • Gastrointestinala störningar
  • Ångest och stress

Ger det några biverkningar? Finns det några kontraindikationer?

För de flesta friska vuxna anser läkare att kamomill är säkert. Men specialister rekommenderar att man undviker ett alltför stort intag. Allergiska reaktioner och interaktioner med blodförtunnande läkemedel har också rapporterats.

2. Lavendel

Lavendel är en av de mest populära och vanligast förekommande medicinalväxterna vars effekter stöds av vetenskapen. Denna växt är särskilt användbar på grund av dess ångestdämpande effekter, som gör det möjligt för en person att minska symptom på stress och ångest.

En studie publicerad i Mental Health Clinician befäster dessa egenskaper och nämner att den har en gynnsam profil vad gäller effekt och säkerhet.

Den naturliga oljan såväl som hela örten gynnar behandlingen av ångeststörningar utan att orsaka missbruk eller några påtagliga biverkningar. Användningen av lavendel för detta ändamål är dessutom godkänd av Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA).

Andra möjliga användningsområden inkluderar följande:

  • Som ett bakteriedödande och svampdödande medel.
  • Muskelavslappning.
  • Som lugnande medel och antidepressivt medel.
  • Den verkar lindrande vid brännskador och insektsbett.

3. Solhattsläktet (Echinacea)

Specialister och allmänheten känner väl till huskurer och behandlingar med växter från solhattsläktet. Förutom att beskåda skönheten i dess vackra lila blommor har människor i många tider använt denna växt i form av te, juice och extrakt för att stärka immunförsvaret och förbättra hälsan.

En studie  i den vetenskapliga tidsskriften Pharmacognosy Reviews visar att det är en ört med immunstimulerande och antiinflammatoriska egenskaper.

När det gäller de möjliga biverkningarna från solhatt råder det en del kontroverser. Medan vissa studier har dragit slutsatsen att det är säkert, har andra fastställt att det kan orsaka biverkningar som buksmärta och allergier. Det bör därför användas med försiktighet.

4. Ginkgo biloba är en av de mest kända medicinalväxterna som stöds av vetenskapen

I listan över medicinalväxter som den moderna vetenskapen forskat på är ginkgo biloba känd för sina många medicinska användningsområden. Det är en ört som är ofta använd inom traditionell medicin, både i form av kapslar, piller, extrakt, löv och mer.

Ny forskning, som den som har blivit publicerad i Aging and Disease, visar att växten har potential som ett botemedel och som förebyggande av åldersrelaterade störningar. I synnerhet verkar det hjälpa hjärnans hälsa genom att minska risken för demens.

Å andra sidan visar en studie som publicerats i Drug Design, Development and Therapy att ginkgo också innehåller komponenter som bidrar till behandlingen av typ 2-diabetes. Men forskare behöver genomföra fler studier för att utvärdera dess säkerhet och effektivitet.

Hittills har den moderna forskningen noterat följande möjliga biverkningar :

  • Påverkar levern, vilket gör det svårt att kontrollera enzymer i levern.
  • Interagerar med blodförtunnande medel och andra läkemedel.
  • Dess frön är giftiga vid konsumtion.
  • Forskare förknippar långvarig överkonsumtion med en ökad risk för sköldkörtelproblem och levercancer (vilket man observerat hos råttor).
  • Hos vissa personer kan det orsaka huvudvärk, störd matsmältning, yrsel och allergiska reaktioner.

5. Johannesört

Vissa människor känner johannesört under namnet “hypericum”. Det är en växt med lugnande effekter vilket är vad som ger den dess antidepressiva och ångestdämpande egenskaper. I synnerhet innehåller den hypericin och hyperforin, vilket man nämner i en artikel publicerad i Systematic Reviews.

Dessa ämnen har en antidepressiv potential, vilket bland annat främjar lindring av ångest. Det har också antibakteriella och antiinflammatoriska effekter och man använder den för att dämpa symptom på klimakteriet.

Sammantaget är några biverkningar följande:

  • Interaktion med läkemedel
  • Rastlöshet
  • Stickande och kittlande känsla
  • Yrsel
  • Känslighet mot ljus
  • Irritabilitet
  • Obehag i magen
medicinalväxterna med vetenskapliga bevis: johannesört
Johannesört kan vara till hjälp vid mentala sjukdomar som depression och ångest.

6. Pepparmynta

När vi pratar om de bästa medicinalväxterna där man utfört vetenskaplig forskning, kan vi inte förbise pepparmynta. På grund av dess egenskaper är den en av de mest utbredda och använda örterna i hela världen. Många använder denna växt för att lindra obehag i matsmältningssystemet, huvudvärk och andningsproblem.

I den meningen nämner en vetenskaplig artikel publicerad i Phytotherapy Research att blad från mynta innehåller koncentrat av fenolkomponenter som rosmarinsyra och olika flavonoider, vilka hjälper till att upprätthålla god hälsa. Mynta har antiinflammatoriska, antioxidativa, antimikrobiella, smärtstillande och immunregulatoriska effekter.

Generellt är måttlig konsumtion säker för de flesta vuxna. I stora mängder kan det dock ha irriterande verkan. Växten kan också interagera med vissa läkemedel. Därför är det bäst att rådfråga en läkare innan du prövar någon huskur med mynta om det är så att du genomgår behandling där du tar mediciner.

Vi rekommenderar också att du läser den här artikeln: Frukter och örter som kan lindra matsmältningsbesvär

Använd medicinalväxter med vetenskapliga bevis med försiktighet

Vetenskapen har bevisat många av egenskaperna hos ovanstående växter. Detta betyder dock inte att vi kan använda dem som första val för behandling av sjukdomar. För det mesta är de bara ett komplement för att minska symtomen på vissa sjukdomstillstånd och allmänna besvär.

Effekterna tenderar att vara tillfälliga och inte alltid som en person som konsumerar dem förväntar sig. Bevis påpekar dock fortfarande att de kan vara till nytta för många människor. Av den anledningen är det värt att prova dessa medicinalväxter om det inte finns några kontraindikationer.

Om du är osäker, tala med din läkare om det!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Veeresham C. Natural products derived from plants as a source of drugs. J Adv Pharm Technol Res. 2012;3(4):200-201. doi:10.4103/2231-4040.104709
  • Srivastava JK, Shankar E, Gupta S. Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future. Mol Med Rep. 2010;3(6):895-901. doi:10.3892/mmr.2010.377
  • Miraj S, Alesaeidi S. A systematic review study of therapeutic effects of Matricaria recuitta chamomile (chamomile). Electron Physician. 2016;8(9):3024-3031. Published 2016 Sep 20. doi:10.19082/3024
  • Reider N, Sepp N, Fritsch P, Weinlich G, Jensen-Jarolim E. Anaphylaxis to camomile: clinical features and allergen cross-reactivity. Clin Exp Allergy. 2000 Oct;30(10):1436-43. doi: 10.1046/j.1365-2222.2000.00902.x. PMID: 10998021.
  • Segal R, Pilote L. Warfarin interaction with Matricaria chamomilla. CMAJ. 2006;174(9):1281-1282. doi:10.1503/cmaj.051191
  • Malcolm BJ, Tallian K. Essential oil of lavender in anxiety disorders: Ready for prime time?. Ment Health Clin. 2018;7(4):147-155. Published 2018 Mar 26. doi:10.9740/mhc.2017.07.147
  • López V, Nielsen B, Solas M, Ramírez MJ, Jäger AK. Explorando los mecanismos farmacológicos del aceite esencial de lavanda ( Lavandula angustifolia ) en los objetivos del sistema nervioso central.
  • Manayi A, Vazirian M, Saeidnia S. Echinacea purpurea: Pharmacology, phytochemistry and analysis methods. Pharmacogn Rev. 2015;9(17):63-72. doi:10.4103/0973-7847.156353
  • Barrett B. Medicinal properties of Echinacea: a critical review. Phytomedicine. 2003 Jan;10(1):66-86. doi: 10.1078/094471103321648692. PMID: 12622467.
  • Zuo W, Yan F, Zhang B, Li J, Mei D. Advances in the Studies of Ginkgo Biloba Leaves Extract on Aging-Related Diseases. Aging Dis. 2017;8(6):812-826. Published 2017 Dec 1. doi:10.14336/AD.2017.0615
  • Aziz TA, Hussain SA, Mahwi TO, Ahmed ZA, Rahman HS, Rasedee A. The efficacy and safety of Ginkgo biloba extract as an adjuvant in type 2 diabetes mellitus patients ineffectively managed with metformin: a double-blind, randomized, placebo-controlled trial. Drug Des Devel Ther. 2018;12:735-742. Published 2018 Apr 5. doi:10.2147/DDDT.S157113
  • Zhang L, Mao W, Guo X, et al. Ginkgo biloba Extract for Patients with Early Diabetic Nephropathy: A Systematic Review. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:689142. doi:10.1155/2013/689142
  • Hashiguchi M, Ohta Y, Shimizu M, Maruyama J, Mochizuki M. Meta-analysis of the efficacy and safety of Ginkgo biloba extract for the treatment of dementia. J Pharm Health Care Sci. 2015;1:14. Published 2015 Apr 10. doi:10.1186/s40780-015-0014-7
  • Apaydin EA, Maher AR, Shanman R, et al. A systematic review of St. John’s wort for major depressive disorder. Syst Rev. 2016;5(1):148. Published 2016 Sep 2. doi:10.1186/s13643-016-0325-2
  • Grube B, Walper A, Wheatley D. St. John’s Wort extract: efficacy for menopausal symptoms of psychological origin. Adv Ther. 1999 Jul-Aug;16(4):177-86. PMID: 10623319.
  • McKay DL, Blumberg JB. A review of the bioactivity and potential health benefits of peppermint tea (Mentha piperita L.). Phytother Res. 2006 Aug;20(8):619-33. doi: 10.1002/ptr.1936. PMID: 16767798.
  • Nath SS, Pandey C, Roy D. A near fatal case of high dose peppermint oil ingestion- Lessons learnt. Indian J Anaesth. 2012;56(6):582-584. doi:10.4103/0019-5049.104585

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.