Anledningarna till att artros orsakar knäsmärta

Artros utlöser en inflammatorisk process som kan påverka knäets rörlighet, utöver att orsaka smärta. Läs vidare för att upptäcka varför artros orsakar knäsmärta.
Anledningarna till att artros orsakar knäsmärta

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Artros, eller osteoartrit, är en systemisk degenerativ sjukdom som kan drabba alla leder. När den drabbar knäna så orsakar artros knäsmärta, vilket vi ska tala om idag.

Många olika tillstånd och skador kan påverka knät, men artros är den kroniska sjukdom som påverkar det som mest. En av de vanligaste formerna av den drabbar faktiskt just knät.

Dess uppkomst är vanligt hos medelålders personer och äldre. Det är även en av de vanligaste anledningarna till handikapp.

Det finns flera tillgängliga behandlingar för att handskas med smärtan, men det finns inget definitivt botemedel för den underliggande progressiva processen.

Varför artros orsakar knäsmärta

Artros orsakar knäsmärta

För att förstå varför artros orsakar knäsmärta är det viktigt att adressera vad det gör med leden.

Alla kroppsdelar kan drabbas, men många av fallen handlar om att brosket runt benen i knäet försämras. Detta brosk är mjukt och halt, och dess funktion är att skydda benens ändar.

När det slits ut eller skadas kan leden förlora sin flexibilitet och förmåga att röra sig normalt.

Eftersom detta utlöser en inflammatorisk process leder det till episoder av kronisk smärta som blir värre med tiden.

Om personen inte följer en behandling för att sakta ned dess utveckling kommer hon därför inte kunna röra sig normalt och dessutom drabbas av allvarligare symptom.

Typer av artros i knät

Artros orsakar knäsmärta beroende på i vilket skede tillståndet befinner sig. När en patient diagnostiseras kommer specialisten ta hänsyn till tre klassifikationer av tillståndet.

En person kan ha följande typer av artros i knäna:

Lindrig knäartros

Patienter med denna typ upplever bara obehag när de ansträngt sig.  Röntgen av dessa patienter visar inga uppenbara fel.

Måttlig knäartros

I det här fallet kan vissa förändringar ses vid röntgen. Episoder av smärta visar sig efter att man stått upp för länge eller ägnat sig åt måttlig träning.

Symptomen kan dyka upp flera gånger under årets lopp.

Allvarlig knäartros

När det kommer till allvarlig artros i knäna så orsakar det utdragen knäsmärta även vid mindre ansträngning.

Patienterna känner vanligtvis av stelhet och smärta under de första 20 minuterna på morgonen, men symptomen kan minska i takt med att tiden går.

Här kan episoder av för mycket ledvätska inträffa, och därför blir smärtan mer frekvent och kan påverka ens förmåga att röra sig. Uppenbara tecken på försämring av brosket kan ses på röntgen.

Symptom på artros i knät

Kirurgi av typen artroskopi

Symptomen på artros i knäet kan variera beroende på hur försämrat brosket är. Generellt är dock de kliniska manifestationerna smärta, svullnad och förlust av funktion.

Detta sista symptom är oförmågan att röra knät. Svullnad, vilket är anledningen till att artros orsakar knäsmärta, inträffar när de finns för mycket vätska i leden.

Eftersom leden inte stödjer den drabbade lemmen som den ska, begränsar det rörelseförmågan och livskvaliteten.

Kort sagt kan symptomen inkludera:

 • Smärta som blir värre på morgnarna och minskar efter att man “värmt upp” knät.
 • En känsla av stelhet efter perioder av inaktivitet.
 • Utdragen smärta efter att man böjt på knät (till exempel när man suttit).
 • Allvarlig smärta som blir värre när man rör sig.

Varför är tidig diagnos så viktigt?

Smärta i knäna

Det är viktigt att noter att alla typer av artros förvärras över tid. Ju snabbare patienten får diagnos, desto bättre kommer därför prognosen och behandlingen bli.

Läkaren kan rekommendera en serie röntgenundersökningar för att bekräfta tillståndet.

Dessa tester kan upptäcka hur stor broskskadan är och huruvida utrymmet som skiljer mellan benen i knät har minskats.

När en expert har slagit fast att artros har utvecklats kan denne föreslå:

 • Livsstilsförändringar (hälsosam kost och fysisk aktivitet som inte belastar knäna)
 • Fysioterapi
 • Viktnedgång (om patienten är överviktig eller lider av fetma)
 • Smärtstillande och antiinflammatoriska läkemedel
 • Kirurgi (artroskopi eller ersättning av leden, men endast i allvarliga fall)

Kort sagt är anledningen till varför artros orsakar knäsmärta den inflammatoriska process som uppstår när brosket slits. Eftersom det är en progressiv sjukdom är det viktigt att få diagnos och behandling snabbt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Escarpanter Buliés, J. C., Valdés Díaz, O., Sánchez Rauder, R., López Valdés, Y., & López García, C. (1997). Resultados terapéuticos en la osteoartritis de la rodilla con infiltraciones de ozono. Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas, 16(2), 124-132.
 • López, A. A., Morote, C. C., & Lorenzo, Y. G. (2004). Tratamiento quirúrgico de la osteoartritis de rodilla. Rev Cubana Ortop Traumatol, 18(1), 53-9.
 • Solis Cartas, U., de Armas Hernandez, A., & Armando, B. C. (2014). Osteoartritis. Características sociodemográficas. Revista Cubana de Reumatología, 16(2), 97-103.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.