Vanor som underlättar behandlingen av artros

Även om det inte finns något botemedel för artros så kan vissa hälsosamma vanor hjälpa till att kontrollera symptomen. Upptäck några av dem i den här artikeln!
Vanor som underlättar behandlingen av artros

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Artros är en kronisk sjukdom som försämrar ledhälsan. Den dyker ofta upp hos personer över 60, men kan visa sig hos vuxna av alla åldrar. Även om den inte har något botemedel så finns det vanor som underlättar behandlingen av artros och hindrar den från att förvärras.

Men hur ser behandlingen av artros ut?

På senare år har man gjort stora framsteg inom behandlingen av denna sjukdom. Utöver smärtstillande medel har specialister därför andra rekommendationer för att hantera symptomen.

Upptäck några av dem i denna artikel!

Vanor som underlättar behandlingen av artros

Artros utvecklas på grund av progressiv ledskada. Denna försämring sker över tid, vare sig det är på grund av åldrande eller en tidigare skada. Den orsakar symptom som smärta, stelhet och minskad rörelseförmåga.

Dess allvarlighet kan skilja sig från patient till patient, men den påverkar alltid livskvaliteten. Därför ämnar behandlingen av artros på att minska sjukdomens utveckling och hantera symptomen.

1. Fysisk träning

Tränande kvinna med artros

Träning främjar fysisk välmående rent generellt, och speciellt i lederna, vilket ökar rörelseförmågan. Smärtan som orsakas av artros minskar ofta förmågan att utföra många övningar. Men att leda en stillasittande livsstil är inte rekommenderatRegelbunden, lätt träning stärker musklerna runt lederna, vilket förebygger sjukdomens komplikationer.

Runt 20-30 minuters daglig fysisk aktivitet hjälper bland annat till att lindra stelhet och minska risken för toppar i smärtan. Du bör ägna dig åt aktiviteter som promenader, simning eller stretchning. Du kan även prova på yoga eller tai chi.

2. Viktnedgång är en viktig del i behandlingen av artros

Övervikt eller fetma kan snabba på försämringen hos lederna vid artros. Båda anses faktiskt vara möjliga utlösare för sjukdomen. På grund av detta bör överviktiga personer sträva efter att bli av med ett par kilon.

En hälsosam vikt sätter mindre tryck på lederna, vilket minskar smärtan. Det minskar även risken för andra hälsokomplikationer, såsom kardiovaskulära sjukdomar eller metaboliskt syndrom.

3. Att få en god natts sömn

Se till att sova bra

Sömnproblem kan försämra många sjukdomar och sänka livskvaliteten. Ibland kan smärtan från artros påverka sömnkvaliteten. Trots detta är det mycket viktigt att försöka få en god natts sömn varje natt, eftersom vila är nyckeln till att minska svullnad i lederna.

Om du har sömnproblem ska du prova följande:

  • Se till att ditt rum är en bekväm plats att sova i.
  • Undvik att jobba i ditt rum.
  • Håll dig borta från distraktioner, såsom datorer, mobiler eller surfplattor, innan läggdags.
  • Ät mat som främjar sömn.
  • Ät nyttiga middagar med få kalorier.
  • Drick avkopplande teer, såsom passionsblomma eller valeriana.

4. Drick naturliga teer

Medicinalteer kan inte ersätta farmakologiska behandlingar som skrivs ut av en läkare. Men att dricka dem kan assistera behandlingen av artros. Vissa teer som rekommenderas för deras antiinflammatoriska egenskaper är ingefärste, grönt te och te på gurkmeja.

5. Varm- och kallterapi i behandlingen av artros

Behandling med is

Denna behandling är ett effektivt sätt att kontrollera den inflammatoriska processen i lederna. Värme hjälper till att öppna upp blodkärlen, vilket förbättrar cirkulationen. Som ett resultat förbättras även transporten av näringsämnen till drabbade vävnader. Värme producerar dessutom en lugnande effekt som minskar stelheten.

Å andra sidan kan appliceringen av is stänga blodkärlen för att minska svullnad och smärta. Av denna anledning är det ett bra alternativ för att komplettera effekten från värme.

  • Till att börja med applicerar du en varm handduk eller värmedyna. Du kan även fukta en handduk med hett vatten (var försiktig så att du inte bränner dig).
  • Applicera den sedan på det drabbade området i 20 minuter medan du vilar.
  • Om du föredrar en behandling med kyla kan du slå in några isbitar i en trasa eller påse och applicera i 20 minuter.

OBS:  undvik att applicera is direkt mot huden, eftersom det kan vara skadligt. Se till att slå in den i en handduk. Vidare ska du se till att temperaturen är uthärdlig när du använder värme.

Slutsats

Artros är ett kroniskt tillstånd som kan förvärras om det inte behandlas i tid.

Av denna anledning är det viktigt att ta tag i symptomen och träffa en läkare om du misstänker att du lider av denna sjukdom. Kombinationen av läkemedel och goda vanor kan ge bra resultat.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.