Överviktig? Så här kan du börja träna igen

Att vara överviktig och vilja nå sin idealvikt genom träning är i allra högsta grad möjligt med lite ansträngning.
Överviktig? Så här kan du börja träna igen
Grecia Morillo

Skriven och verifierad av kirurg Grecia Morillo.

Senaste uppdateringen: 19 september, 2022

En stillasittande livsstil har blivit en verklighet för majoriteten av befolkningen i världen. Övervikt kan därför bero på tid, brist på motivation, dålig kost eller helt enkelt alla ursäkter man kan lägga fram varje dag. Så hur kan man börja träna igen?

En stillasittande livsstil börjar göra sig till känna via hälsan, så det är viktigt att träna minst tre gånger per vecka.

Man kan dock ställa sig frågan: kan jag nå mitt mål genom att träna om jag är överviktig? Självklart kan du det, och du kommer se snabbare resultat om du följer fysiska och kostmässiga regler noggrant.

Fördelar med att träna när du är överviktig

  • Det låter dig tappa vikt naturligt
  • Det förbättrar din fysiska styrka
  • Det hjälper dig att bibehålla din mentala hälsa
  • Det bekämpar celluliter
  • Det ger dig mer energi varje dag

Hur man kan börja träna igen när man är överviktig

Följ en kostexperts råd

Lyssna på en kostexpert

Det handlar inte om att lita på vilken kostexpert som helst. Det är viktigt att hitta en kvalificerad person som rekommenderats av andra. På så sätt kommer du undvika att avvika från dieten eller få råd som inte ger resultat.

Därifrån kommer du kunna förnya dina kostvanor. En kostexpert kommer rekommendera de bästa livsmedlen i enlighet med din kropp och din livsstil.

På så sätt kan du minska ditt kaloriintag och få tid över att träna.

Börja med att komma upp ur stolen

När du ska börja träna igen är det inte nödvändigt att springa ett maraton. Det gäller framförallt den första dagen. Vad du bör göra är att komma upp ur stolen. Du kan till exempel ta en promenad, vare sig det är på jobbet eller hemma.

Du kan även anstränga dig att förändra din livsstil. Du kan till exempel lämna bilen hemma och gå dit du behöver. Kom ihåg att minst 15 minuters promenad om dagen är skillnaden mellan en stillasittande kropp och en frisk kropp.

Ett steg till

Ta ett steg till

Under de första dagarna av din förändring kan det vara svårt att fortsätta. Varför? För att du inte är van vid att träna kontinuerligt under dagen. När du vant dig vid motionen kan du dock börja sätta högre mål. Du kan även börja träna med en personlig tränare.

Denne kan föreslå rutiner för din nuvarande fysiska styrka. 

Hitta din motivation

Du kan aldrig ha för många anledningar att träna. Håll motivationen uppe och sträva efter att fortsätta utan att bli uttråkad eller hetsa dig mot resultat.

Du kan börja med små mål och sedan göra dem större. Försök bara göra det utan att tillåta lathet eller brist på motivation som ursäkter.

Det finns ingen bättre anledning att träna än att vilja känna sig lycklig. Att ägna sig åt träningsrutiner får kroppen att släppa ut serotonin, endorfiner och dopamin – hormonerna för lycka och välmående.

Hoppa inte över måltider

Skippa inte måltider

Om du försökt hoppa över vissa måltider har du säkert insett att det inte är hälsosamt. Istället leder det till en jojo-effekt eftersom du kommer äta dubbelt så mycket vid nästa måltid för att du är så hungrig.

Att hoppa över måltider är ett sätt att progressivt förlora muskelmassa, vilket är dåligt för benhälsan och kroppen i allmänhet.

Alltid ett steg framåt

I takt med att dagarna går kommer du börja se att kilona rasar och att din kropp närmar sig idealvikten, så länge du är konsekvent med dina vanor. Samtidigt kommer träningen tona och bygga musklerna.

Du får inte överväga att stanna till, för bara genom att fortsätta kommer du nå framgången du siktar på: en frisk kropp. Det är även viktigt att förändra dina träningsrutiner på vägen, för med tiden kommer du behöver fler planer och mål.

Kom alltid ihåg att man för att börja träna igen när man är överviktig måste sätta fötterna på golvet och övertyga sig själv om att man kan nå allt man sätter siktet på!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.