De 7 fallgroparna när man försöker tappa vikt

Visste du att lightprodukter faktiskt kan göra mer skada än nytta för din hälsa? Läs mer om det och andra vanliga dietfel i den här artikeln.
De 7 fallgroparna när man försöker tappa vikt

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det är ingen hemlighet för någon att din kost spelar en viktig roll för dina ambitioner att tappa vikt. Det finns många sätt att bekämpa för mycket fett. Däremot är din kost viktig för att uppnå en sund och balanserad vikt. Trots det har det i många år funnits myter och vanor – fallgroparna ifråga. Istället för att hjälpa är de hinder för att få de resultat du vill ha.

Det innebär att många utsätter kroppen för näringsbrister och sekundära effekter. Dessa påverkar din fysiska och emotionella hälsa direkt. Därför är det av yttersta vikt att du känner till “fallgroparna” som påverkar din kost. Dessutom behöver du veta vad som hindrar dig från att tappa vikt på ett hälsosamt och permanent sätt.

Låt oss ta en titt på dem!

1. Tappa vikt med lightprodukter

Light-produkter inkluderas i fallgroparna

Lightprodukter är sådana som har färre kalorier eller kolhydrater jämfört med deras originalformer. Dessa slutar inte med sina vilseledande kommersiella kampanjer. De påverkar näringskvaliteten på din diet och kan dessutom de komma i vägen för din viktminskning.

Det beror på att många äter stora mängder av dessa livsmedel. De gör bara det för att de tror att de är sundare. Problemet är att många av dem bearbetas och har tillsatta kemikalier. Med tiden kan de leda till ännu allvarligare hälsoproblem.

2. Gå på en “mirakeldiet”

De populära “mirakeldieterna” har få näringsämnen. Även om de ger resultat på kort tid kan de orsaka allvarliga sekundära effekter. Eftersom de är mycket låga på kalorier innebär det en betydande minskning av näringsämnen som din kropp behöver för att fungera under optimala förhållanden.

Samtidigt förlorar du, tillsammans med fett, också muskelmassa. Naturligtvis är denna muskelmassa nödvändig för att hålla kroppen stark och frisk. Många orsakar även metaboliska förändringar. Efter några dagar är det lätt att återfå de förlorade kilona.

3. Tro att alla sallader är bra

Sallader är inte alltid av godo

Att äta färsk frukt och grönsaker i vissa sallader är mycket hälsosamt för människor som försöker nå sin idealvikt. Men en vanlig fallgrop är att tro att alla sallader är bra när du försöker tappa vikt.

Saken är att många recept har livsmedel som är rika på kalorier och fetter som kan påverka din ämnesomsättning. Raffinerad pasta, dressingar och andra industriella tillsatser är vanligtvis ett dåligt val när tanken är att gå ner i vikt.

4. Göra sig av med alla fettkällor… även de hälsosamma

Livsmedel med hög fetthalt ger vanligtvis vissa rädslor. Det har emellertid visat sig att ett totalt avlägsnande av dem kan ha negativa reaktioner, som problem med din ämnesomsättning och allmänna hälsa. Vissa typer av fett ger din kropp många fördelar för att hantera skadliga fetter. Dessa goda fetter inkluderar enkelomättade och fleromättade fetter.

Till exempel ökar dina energinivåer genom att äta dem i olivolja eller fisk. De ökar också antalet kalorier du bränner och hjälper dig att tappa vikt. Slutligen när de dina celler och hjälper till att ta bort ont kolesterol och triglycerider.

5. Bara äta kolhydrater

Kolhydrater

Att äta mat rik på kolhydrater är ett dåligt beslut när du vill nå en hälsosam och balanserad vikt. Trots att dessa inte helt ska tas bort från din kost bör du äta dem i måttlig mängd. När det är möjligt bör de åtföljas av en källa till protein och omättade fetter.

Det beror på att alltför mycket kolhydrater höjer blodsockernivån. Samtidigt saktar de ner din ämnesomsättning och ökar din tendens till övervikt.

6. Gör smaklösa måltider

Att äta hälsosamt behöver inte vara synonymt med att äta smaklösa, monotona rätter. En balanserad kost innehåller alla typer av näringsämnen, och därför kan du njuta av många olika rätter. Det handlar om att lära dig att styra dina portioner och få frukt och grönt att utgöra majoriteten av tallriken.

7. Hoppa över frukosten

Tom tallrik

Att hoppa över frukosten är fortfarande en av de värsta fallgroparna bland de som vill tappa vikt. Den falska tanken är att det hjälper dig att minska på kalorierna.

Identifierar du dig med någon av dessa? Som du kan se finns det många kostmisstag som kan leda dig på fel väg när du vill förlora några kilon.

Försök att undvika fallgroparna så mycket du kan. Välj en hälsosam och komplett kostplan.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Johnson RJ, Sánchez-Lozada LG, Andrews P, Lanaspa MA. Perspective: A Historical and Scientific Perspective of Sugar and Its Relation with Obesity and Diabetes. Adv Nutr. 2017 May 15;8(3):412-422.
  • Islam MA, Amin MN, Siddiqui SA, Hossain MP, Sultana F, Kabir MR. Trans fatty acids and lipid profile: A serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes Metab Syndr. 2019 Mar-Apr;13(2):1643-1647.
  • Hu T, Yao L, Reynolds K, Whelton PK, Niu T, Li S, He J, Bazzano LA. The Effects of a Low-Carbohydrate Diet vs. a Low-Fat Diet on Novel Cardiovascular Risk Factors: A Randomized Controlled Trial. Nutrients. 2015 Sep 17

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.