10 tecken på att du tränar för mycket

När du tränar för mycket kan det bli svårare att sova, även när du är trött. Detta på grund av en för stor produktion av kortisol från överansträngningen.
10 tecken på att du tränar för mycket

Senaste uppdateringen: 16 november, 2018

Träning är väldigt bra för hälsan, det kan ingen förneka. Men vad händer med kroppen när man tränar för mycket? Kan det vara skadligt?

Folk kan bli besatta av sin figur och ägna timme efter timme på gymmet varje dag utan att tänka på smärta och ömma muskler. I dagens artikel vill vi dela med oss av några nyckeltecken som skvallrar om att du tränar för mycket.

För mycket träning: kroppen kommer underrätta dig

Det är bra att älska träning, för du kommer förmodligen aldrig drabbas av konsekvenserna av en stillasittande livsstil eller övervikt. “Allt med måtta” är dock ett bra ledord även här, för det kan vara dåligt för hälsan och bli kontraproduktivt att ägna otaliga timmar på gymmet.

Det kommer komma en punkt när din kropp försöker berätta för dig dig att du tränar för mycket. Det brukar drabba de som redan är i form och som blivit besatta av sina kroppar; de vill få bort varje uns av fett och ersätta det med muskler.

Generellt bör din dagliga träningsrutin aldrig överskrida 90 minuter. Per vecka rekommenderar man i sin tur max fem dagars träning. Det viktigaste är dock att man själv vet när det är dags att ta en paus.

Hur vet man det? Var uppmärksam på tecknen din kropp försöker ge dig.

Tecken på att du tränar för mycket

Man gör armhävningar

Oavsett vad målet med din specifika träning är ökar man generellt sett övningarnas hastighet, intensitet eller motstånd allteftersom. Vid någon punkt kommer dock kroppen underrätta dig om att det är dags att minska på ansträngningen. Hur?

Här kommer några tecken:

1. Det tar lång tid att återhämta dig

Det är en tydlig indikator på att du pressat dig för hårt och tränat för mycket. Om du inte kan hämta andan på flera minuter, känner att du inte har någon energi eller upplever att dina armar och ben inte svarar är det troligen dags att minska din träning lite.

Denna brist på återhämtning är även märkbar när du upplever smärta efter en rutin eller om du dricker mer än två liter vatten och ändå känner dig törstig.

2. Du har mindre styrka

Kvinna gör plankan

När du tränar för mycket försvagas dina försvar snarare än stärks. Du behöver mer tid att regenerera muskelfibrerna som är “skadade” under träningen eller återhämta dig från en vanlig förkylning. Kanske har du smittats av något och det tar längre tid än vanligt att återhämta dig. Det är ytterligare ett tecken på för mycket fysisk aktivitet.

3. Din puls ökar på morgonen

När du tränar mycket förändras pulsen. Kolla din vilopuls innan du kliver upp på morgonen.

  • Om den är högre tidigt på dagen är det ett tecken på att du tränar för mycket och att din kropp inte återhämtar sig som den borde.

4. Det är svårare att sova

Har du svårt att sova?

Sömnlöshet är ett vanligt problem för de som tränar mycket. Din kropp producerar då för mycket stresshormonDet kan göra det svårare för dig att somna när natten faller på, även om du är väldigt trött.

5. Du känner extrem och ihållande smärta

När någon del av din kropp gör ont, även när den vilar (till exempel på helger), bör du automatiskt pausa din träning.

  • Det är typiskt för det att hända när din träning är för krävande, repetitiv eller ihållande (dag efter dag).
  • Kramp, stickningar eller spasmer är vanligare när dina muskler är överbelastade.

6. Du upplever allmän trötthet

Utöver muskeltrötthet från för mycket träning kan du känna brist på styrka eller energi för andra dagliga aktiviteter (inklusive arbete, studier, lek med barn, matlagning, etc.). Om du har problem med koncentrationen, prestationsförmågan eller minnet kan det vara för att du ägnar för mycket tid på gymmet.

7. Du ser inga resultat

Om ditt mål var att tappa vikt men vågen verkar stå till i flera veckor trots att du börjat träna mer kan det vara så att du överdriver. När din kropp överbelastas saktar faktiskt din ämnesomsättning ned och gör det svårare att tappa vikt.

8. Du är alltid på dåligt humör

Dåligt humör

Ett av tecknen på att du tränar för mycket är att du är konstant irriterad, tjurig och arg. Träning må minska stress och  lindra spänningar, men när du överdriver kan effekterna bli det motsatta. Istället för att gå till gymmet bör du välja en mer avslappnande aktivitet, såsom att ta ett varmt bad, se på en film eller sova lite.

9. Mer ledsamhet och frustration

Vissa som tränar mycket blir deprimerade och får låga motivationsnivåer eftersom resultaten kan dröja länge att visa sig, vilket får deras ansträngningar att verka förgäves. Frustration och ledsamhet kommer inte övervinnas med mer träning, utan med vila och andra aktiviteter.

10. Andra symptom

Det finns många fler tecken på att du tränar för mycket, såsom:

  • Att inte kunna prestera på samma nivå som tidigare
  • En känsla av tyngd i armar och ben
  • Ångest
  • Ökat vattenintag
  • Större bruk av produkter för viktnedgång eller muskelbyggning

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.