7 symptom på stress som du inte bör ignorera

Känner du till symptomen på stress? Stress kan orsaka vissa symptom som du kanske inte märker av till en början, men de försvinner inte förrän du hittar en lösning på dina problem.
7 symptom på stress som du inte bör ignorera

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Stress är en av kroppens naturliga processer. När du upplever ett yttre tillstånd skapas det en försvarsrespons som är antingen fysisk eller psykologisk. Detta svar innehåller en rad med symptom på stress som kan störa din normala emotionella balans eftersom det involverar fysiska, mentala och beteenderelaterade svar som hanterar en hotfull situation eller en utmaning.

Dessa symptom på stress grundar sig i den mänskliga överlevnadsinstinkten, som även påverkar organ som hjärnan och hjärtat.

Stress kan ibland vara ett svar på förändringar i miljön, men det kan bli till ett allvarligt problem i många fall om dessa symptom visar sig kontinuerligt. Det största problemet idag är att många symptom på stress ignoreras och det har blivit ett kroniskt problem för många. Det är därför viktigt att känna till dessa symptom och identifiera kroppens svar.

Få reda på mer!

Huvudvärk är ett symptom på stress

Kvinna som håller om sitt huvud

Många fall med återkommande huvudvärk hos vuxna har mycket att göra med att de konstant blir utsatta för stress. Det får blodkärlen att dras samman, vilket minskar blodflödet till hjärnan och ökar den generella spänningen i kroppen.

Då detta uppstår regelbundet kan man bli ljuskänslig, irriterad och få problem med synen.

Problem med matsmältningen

Matsmältningssymptom ignoreras ofta när det gäller stress. De flesta personer associerar dem med magproblem eller dåliga matvanor. Dessa två saker står egentligen väldigt nära varandra: matsmältningssystemet har en stark koppling till hjärnans neurotransmittorer.

  • Överdriven produktion av stresshormonet kortisol ökar produktionen av syreutsöndringar och orsakar problem som sura uppstötningar och matsmältningsproblem.
  • Det kan även orsaka magsmärtor, vilket leder till illamående och kräkningar.

Överdriven hårförlust

Kvinna med borste

Det är normalt att man tappar en viss mängd hår varje dag. Om du känner av mycket stress kan du dock märka av en överdriven hårförlust och det kan vara svårt att få håret att växa tillbaka. Hormonella förändringar som orsakas av konstant stress kan påverka cirkulationen i din hårbotten, vilket förhindrar att syret når dina celler och för med sig näringsämnen till ditt hår.

Stressrelaterad hårförlust kan påverka hela huvudet eller så kan det fokusera sig på vissa områden. Oavsett vilket så kommer du märka att du tappar alltmer. Det finns vissa produkter som kan hjälpa dig att motverka hårförlust, men du måste lindra problemet för att kontrollera det helt.

Smärta i korsryggen

Smärta i korsryggen är ett vanligt symptom hos personer vars arbete eller livsstil kräver att de stannar kvar i samma ställning under en lång tid. Det produceras av muskelspänningar och dålig cirkulation, vilket vanligtvis är relaterat till en dålig hållning.

Stress kan även vara en bakomliggande orsak eftersom det ökar styvhet och smärta.

Hudproblem

Hudproblem som eksem

Stress glöms ofta bort som orsak till många hudproblem som kan påverka ditt utseende. Det orsakas för det mesta av miljöfaktorer som solen eller gifter, men ditt fysiska och emotionella tillstånd kan också orsaka hudproblem. Stress kommer gradvis att försämra huden och göra den mer känslig för skador.

Stress kan därför orsaka följande:

  • Eksem
  • Psoriasis
  • Irritation och rodnad
  • Allergier och utbrott av akne

Inflammation i händerna

Om man inte hanterar sin stress kan detta utlösa inflammatoriska svar i kroppen. Att ha svullna, såriga händer utan märkbar anledning kan vara ett tecken på att du upplever okontrollerad stress.

Det är viktigt att utröna om symptomen har orsakats av andra problem, som artrit, men många av dessa problem kan försvinna då stressen har försvunnit.

Aptitförändringar

Kvinna med två tallrikar

Det finns vissa personer som tappar aptiten då de är stressade, medan det finns andra som känner att de konstant måste äta mat med mycket kalorier. Denna situation uppstår p.g.a. en obalans i nervsystemet, som får hjärnan att svara på dessa begär.

Det är viktigt att man uppmärksammar detta eftersom det kan leda till näringsbrist eller att man blir överviktig.

Har du märkt av några av dessa symptom på stress? Om så är fallet bör du så snart som möjligt försöka kontrollera det. Det är normalt att man känner av stress då och då, men du måste behandla det för att undvika hälsoproblem som senare kan bli ganska så allvarliga.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • von Knorring, L., & Hedin, K. (2010). Ångest Och Oro. Läkemedelsboken.
  • Jonsdottir, I. H., & Börjesson, M. (2013). Stress och fysisk aktivitet. Stress- Gen, Individ, Samhälle.
  • Agren, H. (2001). “Stress”–ett problematiskt begrepp. Extern (??ver)belastning som tar sig uttryck i symtom ??r inte hela sanningen. Lakartidningen.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.