Kändisar som lämnat sociala medier för att skydda sin mentala hälsa

Kändisar som lämnat sociala medier för att skydda sin mentala hälsa
Elena Sanz

Granskad och godkänd av psykologen Elena Sanz.

Senaste uppdateringen: 30 mars, 2023

Det sägs att om du inte syns på sociala medier så finns du inte, men dessa kändisar har visat exempel på motsatsen utan motstycke genom att sluta med sociala medier för att ta hand om sin mentala hälsa. Ta reda på vilka kändisar som slutar på sociala medier – missa inte detta!

Enligt den senaste Global Digital Report var det totala antalet sociala nätverksanvändare 4,7 miljarder i juli 2022.

Varje dag laddar dessa människor upp innehåll av alla slag och interagerar med sitt community. När det gäller kändisar får de beröm och hyllningar, men också mycket kritik, eftersom deras liv blir en fråga om allmän egendom.

I detta avseende uppstår en fråga: hur mycket påverkar sociala medier människors psykiska hälsa? Vi ska försöka svara på den här frågan genom erfarenheten från några olika kändisar.

Kändisar som lämnat sociala medier

Att sluta upp att använda sociala medier och hålla sig borta från mobilen har kallats social detox eller digital detox. Flera kändisar har gjort detta. Bland dem hittar vi Tom Holland, Adele (på omslagsbilden) och Selena Gomez. Nedan berättar vi om deras skäl för att ta avstånd från sina följare.

Tom Holland

Kändisar som lämnat sociala medier
Tom Holland sa hejdå till sina följare på sociala medier med en video där han uttryckte hur deras åsikter fick honom att känna sig.

I augusti 2022 berättade Tom Holland, skådespelaren som väcker Spiderman till liv på filmdukarna, att digitala plattformar var skadliga för hans välbefinnande.

Han betonade att han kände sig känslomässigt påverkad när han hittade saker om sig själv på internet och efter att ha tagit farväl till sin Instagram-community (mer än 67 miljoner följare) med en video raderade han sina konton. Många kollegor stöttade honom inför hans beslut.

Selena Gomez

Selena Gómez har lämnat sociala medier.
I samband med sin kris, som började 2016, övergav Selena sociala nätverk för att skydda sin mentala hälsa.

Innan Holland hade Selena Gomez redan gett oss samma läxa 2017, när hon raderade sitt Instagram-konto efter att ha blivit offer för en hackare, utan att bry sig om att hon hade mer än 300 miljoner följare. Det var dock inte förrän i april 2022 som hon berättade om vad som hänt.

“Jag är lyckligare. Jag är mer närvarande, jag har mer kontakt med människor. Det får mig att känna mig normal. Förut fokuserade jag mycket på negativa kommentarer och jag mådde inte bra.”

– Selena Gomez i Good morning America

Adele

Adele försvann också från sina sociala nätverk ett bra tag efter uppbrottet. För närvarande behåller hon bara uppe sitt Instagram-konto där hon har mer än 50 miljoner följare. Däremot lägger hon sällan upp innehåll.

Sångerskan har också berättat att hon efter att ha avbrutit en turné i Las Vegas skapade en hemlig Twitter-profil för att kolla vad som sades om den. Hon läste på så vis många negativa kommentarer som gjorde henne väldigt upprörd.

Andra kändisar som har slutat med sociala medier eftersom de anser att de påverkar deras mentala hälsa inkluderar Ed Sheeran, Millie Bobby Brown, Harry Styles, Kendall Jenner, Justin Bieber, Lizzo och Kanye West.

Läs mer: Ta en paus från sociala nätverk: hur gör man?

Vad är sambandet  mellan sociala medier och psykisk hälsa?

Förutom att avslöja hur många personer som har profiler på sociala medier idag, fastslog Global Digital Report 2022 att människor spenderar i genomsnitt 2 timmar och 27 minuter om dagen kopplade till digitala plattformar. Detta varierar dock mellan olika länder.

Till exempel, i Nigeria är genomsnittet 4 timmar och 7 minuter, medan det i Colombia är 3 timmar och 46 minuter. Bland de minst hängivna finns Japan (51 minuter), Tyskland (1 timme och 29 minuter), Storbritannien (1 timme och 48 minuter) och Spanien (1 timme och 53 minuter). Det är naturligtvis också olika från person till person.

Men när vi är uppkopplade blir vi inte bara utsatta för bra och intressanta upplevelser, utan också för negativa aspekter som kan påverka oss. Faktum är att vetenskapliga studier har funnit att sociala medier som Facebook ökar symtomen på depression hos unga.

Kvinna på sociala nätverk.
Kändisar som har slutat upp med att använda sociala medier säger att det är ett val för att skydda sin mentala hälsa

Men varför händer detta?

Experter har påpekat att sociala medier kan främja olika negativa upplevelser. Några av dessa är följande:

 • Isolering
 • Cybermobbning
 • FOMO: Rädsla för att missa något
 • Depression och ångest
 • Missnöje med livet
 • Missnöje med personligt utseende

Forskning utförd på universitetsstudenter visar på möjliga orsaker till dessa negativa effekter av sociala medier. Exempelvis är uppkopplingstiden och kommunikationsformerna faktorer som ingriper i det psyko-emotionella välbefinnandet.

Detta beror på att unga människor skapar självkänsla baserat på externa och interna erfarenheter på dessa plattformar. Tidningen betonar att dessa kommunikationsformer inte kommer att förändras. Därför är det absolut nödvändigt att hitta bättre sätt att använda oss av dem.

Förebyggande, hälsofrämjande och psyko-emotionellt välbefinnande är faktorer som bör stå i centrum för diskussionen. Eftersom vi idag kan se hur sociala medier kan påverka människors mentala hälsa, är det mer förståeligt att också vissa kändisar slutar med sociala medier.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Barrón- Colin M, Mejia-Alvarado CA. Redes sociales y salud mental: vivencias digitales de alumnos de
  la FES-I UNAM. Cuidarte. 2021; 10(19): 00-00. DOI: http://dx.doi.org/10.22201/fesi.23958979e.2021.10.19.78044
 • Braghieri, Luca; Levy, Ro’ee; Makarin, Alexey (2022) : Social Media and Mental Health, CESifo Working Paper, No. 9723, Center for Economic Studies and ifo Institute (CESifo), Munich.
 • Digital 2022 Global Overview Report. We Are Social – Hootsuite. 2022.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.